To je najveća zagonetka na internetu danas!

Potraga na koju se "navukao" ogroman broj hakera i IT zaluđenka svake vrste zahtevala je, kako se ubrzo pokazalo, zaista izuzetno visoku inteligeniciju

  • 3

Tokom protekle dve godine, misteriozna organizacija svakog 4. januara na internetu postavlja naizgled nerešive probleme koji privlače najbolje svetske hakere i šifrante.

- Zdravo, tražimo osobe visoke inteligencije. Da bismo ih pronašli, načinili smo test. Iza ove slike krije se poruka. Nađi je, i ona će te odvesti na put ka nama. Radujemo se susretu s malobrojnima koji će uspeti da pređu ceo put. Srećno! - glasila je poruka potpisana sa "3301", koja je 4. januara privukla pažnju i izazvala intersovanje hakera širom sveta.

U pitanju je bio primer digitalne staganografije: skrivanje tajnih inforamcija u digitalnom fajlu. Najčešće se javlja sa slikovim fajlovima - primalac koji "provali" šifru dobija potpuno drugačiju sliku.

Ovoga puta, međutim, stvar nije bila ni iz daleka tako jednostavna. Potraga na koju se "navukao" ogroman broj hakera i IT zaluđenka svake vrste zahtevala je, kako se ubrzo pokazalo, zaista izuzetno visoku inteligeniciju, a takođe i obimno poznavanje raznih oblasti. Entuzijsti koji ova zagonetka nazvana "cvrčak 3301" i dalje opseda, a nisu je rešili, željno iščekuju 4. januar 2014.

(Telegraf.rs / Izvor: Blic.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • pedja

    1. decembar 2013 | 13:07

    Matrix,jbt.

  • :)

    9. januar 2015 | 22:06

    Ovo je mapa zapadne Evrope,Atlantskog okeana i istočnog dela Severne i Južne Amerike.a Ako se ove oblasti povezu dobije se slika leptira.

  • .....

    8. decembar 2013 | 07:35

    Za ovo stvarno treba imati mozak.....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA