Google obeležio 90 godina od rođenja Marije Kalas

Karijeru je započela 1947. i pevala je s ogromnim uspehom na najvećim svetskim operskim scenama. Iako je zvanično sahranjena na pariskom groblju Pjer Lašez, postoji teza da je njen pepeo rasut u Egejsko more

  • 0

Globalni internet pretraživač Google podseća danas vinjetom na svojoj ulaznoj stranici da je pre tačno 90 godina, 2. decembra 1923, rođena grčka operska pevačica Marija Kalas (1924-1977), jedan od najvećih soprana u istoriji opere.

Pravo ime bilo joj je Marija Sesilija Sofija Ana Kalogeropulos, dok je Kalas bilo samo umetničko prezime. Bila je Grkinja rođena u SAD, ali se sa majkom vratila u Grčku poznih tridesetih. Ipak, najveći deo života u skladu sa zahtevima profesije provela je u Italiji i Francuskoj.

Karijeru je započela 1947. i pevala je s ogromnim uspehom na najvećim svetskim operskim scenama. Sugestivna gluma i glas velikog raspona neobične boje i izuzetne topline, kojim je s lakoćom savladavala i najteže deonice, doneli su joj svetsku slavu. Još na početku sjajne karijere dobila je nadimak Divina, u prevodu "božanska".

Usponu njene karijere doprinela je pojava gramofonskih ploča sredinom 20. veka, kao i prijateljstvo sa producentom kompanije "EMI" Volterom Legeom. U privatnom životu, poznata je dugogodišnja ljubavna veza Marije Kalas sa grčkim multimilionerom Aristotelom Onazisom.

Preminula je u Parizu 16. septembra 1977. godine. Kako i danas podsećaju mediji, njena smrt u pariskom stanu obavijena je velom tajne i nagađanjima o uzroku. Još uvek postoje sumnje šta se dogodilo sa njenim posmrtnim ostacima. Naime, iako je zvanično sahranjena na pariskom groblju Pjer Lašez, postoji teza da je njen pepeo rasut u Egejsko more.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA