Ustavni sud usvojio žalbu optuženih za ubistvo Slavka Ćuruvije: Odbrana traži ukidanje pritvora

Radonjić i Romić u pritvoru su bili tri i po godine, od 13. januara 2014. godine do 6. jula 2017. godine, a prvostepeno suđenje je im je i dalje u toku i nastavljeno je danas u Specijalnom sudu u Beogradu

  • 2

Ustavni sud Srbije usvojio je ustavne žalbe dvojice nekadašnjih pripadnika Državne bezbednosti Milana Radonjića i Ratka Romića, optuženih za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije, pošto je utvrdio da im je povređeno pravo na ograničeno trajanje pritvora, pa je njihova odbrana zatražila ukidanje pritvora.

Novinari koji su ubijeni jer su kritikovali vlast, među njima su i Srbi: Istraživali su veze politike i kriminala, završili su mrtvi! (FOTO) (VIDEO)

Radonjić i Romić u pritvoru su bili tri i po godine, od 13. januara 2014. godine do 6. jula 2017. godine, a prvostepeno suđenje je im je i dalje u toku i nastavljeno je danas u Specijalnom sudu u Beogradu. Oni su od jula u kućnom pritvoru sa elektronskim nadzorom.

Njihov zajednički branilac, advokat Zora Dobričanin Nikodinović, rekla je danas na suđenju da je u svojoj odluci Ustavni sud konstatovao da je rešenjenima Specijalnog suda iz 2015. godine, kao i rešenjima Apelacionog suda u Beogradu iz 2015. godine protivno Ustavu Srbije okrivljenima produžavan pritvor.

Na taj način su im povređena ustavna i zakonska prava na ograničeno trajanje pritvora, rekla je Dobričanin Nikodinović podnoseći ovu odluku sudskom veću kojim presedava sudija Snežana Jovanović kao dokaz.

Prethodno je na suđenju trebalo da svedoči Nenad Radović kojeg je predložila odbrana kao pripadnika obezbeđenja Dnevnog telegrafa. Radović je međutim tvrdio da nikada nije radio kao obezbeđenje Dnevnog telegrafa, već da se bavio autodelovima, navodeći da ne poznaje ni optužene niti da je poznavao Ćuruviju.

Foto: Tanjug Arhiva/AP/Peđa Milosavljević

Odbrana je negodovala zbog njegovog iskaza, tvrdeći da su do njega došli na osnovu iskaza drugih svedoka i predložila sudu da obavi njihovo suočavanje.

Nastavak suđenja zakazan je za mart, kada će se izvoditi pisani dokazi.

Pored Radonjića i Romića, za ubistvo Ćuruvije 11. aprila 1999. godine u centru Beograda sudi se i nekadašnjem šefu DB-a Radomiru Markoviću, kao i pripadniku rezervnog sastava DB-a Milanu Kuraku, koji se tereti da je neposredni izvršilac ubistva.

Marković u zatvoru služi kaznu od 40 godina zatvora, a Kurak je u bekstvu i za njim je raspisana međunarodna poternica. Radonjić i Marković se terete za podstekavanje na teško ubistvo, a Romić i Kurak za teško ubistvo u saizvršilaštvu.

Prema optužnici, Ćuruviju je 11. aprila 1999. godine ubio Miroslav Kurak, a saučesnik mu je bio Ratko Romić koji je drškom pištolja udario Ćuruvijinu prijateljicu Branku Prpu u glavu.

Kako se navodi u optužnici, Ćuruvija je ubijen zbog "javnog istupanja u zemlji i inostranstvu i kritike nosilaca političke vlasti, mogućnosti da utiče na javno mnjenje i delovanje opozicionih društvenih snaga, radi očuvanja postojeće vlasti".

Ubijen je u dvorištu ispred ulaza u zgradu, gde su se nalazile prostorije marketing službe Dnevnog telegrafa.

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Imenjak

    17. januar 2018 | 12:46

    Sloboda nisu oni hteli da ga ubiju njima je samo naredjeno sta da urade i u cije ime

  • jug

    17. januar 2018 | 20:49

    Po našem starom Srpskom običaju "pojeo vuk magarca",ili "tresla se gora rodio se miš".

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA