Padaće krivične prijave zbog pogibije radnika na gradilištu u Beogradu (FOTO)

- Podnećemo prijave protiv svih odgovornih lica - rekla je Furtula

  • 3
Stara americka ambasada, gradiliste Foto: Marko Jovanović

Direktorka Uprave za bezbednost i zdravlje na radu Marina Furtula izjavila je da će Inspektorat za rad pokrenuti krivične prijave protiv svih odgovornih lica - izvođača radova i poslodavca na gradilištu u ulici Kneza Miloša, gde je poginuo jedan radnik.

Poginuli radnik na gradilištu u Kneza Miloša radio na crno, u firmi bio prijavljen kao čistač

- Imamo osnove za pokretanje prijave, i mi ćemo kao Ministarstvo za rad, odnosno kao Inspektorat za rad, to i uraditi. Podnećemo prijave protiv svih odgovornih lica - izvođača radova i poslodavca koji, osim toga što je držao neprijavljenog radnika, nije primenio apsolutno ni jednu jedinu meru iz oblasti bezbednosti i zdravlje na radu - rekla je Furtula u Dnevniku RTS-a.

Gradilište na kome je došlo do nesreće Foto: Marko Jovanovic

Ona je navela da poslodavac kod koga je smrtno stradali radnik radio nije imao nijedan dokument iz oblasti bezbednosti zdravlja na radu.

- Ono što je utvrđeno jeste da je poslodavac kod koga je smrtno stradali radnik radio nije imao nijedan dokument iz oblasti bezbednosti zdravlja na radu. Takođe, nije imao Akt o proceni rizika koji je osnovni dokument u ovaj oblasti na osnovu koga se sprovode sve mere bezbednosti zdravlja na radu. Nije imao određeno lice za bezbednost zdravlja na radu - kazala je Furtula.

Ona je dodala da smrtno stradali radnik "nije bio osposobljen za bezbedan i zdrav rad i nije bio stručno osposobljen za rad u građevinarstvu".

Poslodavac kod koga je smrtno stradali radnik radio nije imao nijedan dokument iz oblasti bezbednosti zdravlja na radu Foto: Marko Jovanovic

Marina Furtula navela je da će se na sajtu Ministarstva nalaziti spiskovi firmi koje nisu poštovale zakon poslujući na crno.

- U Srbiji dolazi sve više investitora, i verujte, nijedan strani investitor neće angažovati firmu koja je na takozvanoj crnoj listi koja je javno objavljena i gde stoji da ne zapošljava - ne sklapa Ugovor o radu sa svojim zaposlenima. To nije za pohvalu nijednoj firmi - kazala je Furtula.

Ona je navela da inspektori vrše redovne i vanredne kontrole.

- Inspektori su ove godine imali 13.000 nadzora više nego u istom periodu prošle godine - kazala je Furtula.

Ona je, osvrćući se na slučajeve korumpiranosti inspektora, rekla da je svako odgovoran za svoje postupke.

Smrtno stradali radnik "nije bio osposobljen za bezbedan i zdrav rad i nije bio stručno osposobljen za rad u građevinarstvu" Foto: Marko Jovanović

- Ministar za rad je još prošle godine formirao grupu unutrašnje kontrole inspekcije čiji je zadatak da razmatra pritužbe na rad inspektora i da prikuplja dokaze, kako bi se utvrdila odgovornost tih inspektora. I niko u Srbiji nije nedodirljiv makar to bili - direktor, inspektor rada ili državni službenik. Svi će odgovarati u skladu sa svojim odlukama - zaključila je Furtula.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Prle

    4. septembar 2018 | 11:40

    Nema nista od toga da je ker u pitanju verovatno bi se resio slucaj ali posto je covek od toga nema nista .Ovde macke i kerovi imaju veca prava nego covek.

  • NN

    4. septembar 2018 | 11:12

    zato sto poslodavci terajuljude da rade koinemaju lekarsko,jer lekarsko kosta 5hiljada a na 50radnika to se gazdama neisplati da plati.. eee srbijo prokleta!!

  • JA

    4. septembar 2018 | 11:32

    Oće prijave ali za presude videćemo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA