≫ 

Samohrana majka iz Bora pokušala samoubistvo: U oproštajnom pismu optužila šefa za zlostavljanje

U JKP "Vodovod" Bor, u kojem su oboje zaposleni, nadležni "nemi" na pitanja novinara

  • 14
Seksualno uznemiravanje na poslu Foto: Shutterstock, Privatna arhiva

Bojana Petkovski iz Bora još se oporavlja u tamošnjoj bolnici jer je 19. decembra pokušala da se ubije zbog, kako tvrdi, seksualnog uznemiravanja koje je trpela na poslu u JKP „Vodovod“. Ona je jedva ostala živa nakon što je prerezala vene i popila više od 30 tableta. Svojoj deci ostavila je oproštajno pismo u kojem je objasnila zbog čega se odlučila na taj korak.

- Žao mi je što zog moje dobrote vas ostavljam, ali moram. Javili su mi da mi Z. sprema otkaz. Istina je da nisam imala ništa sa njim. Medu sam nahranila, veliki ste, živećete i bez mene. Ceo život sam se borila i na kraju izgubila bitku. Nikad ne zaboravite da vas majka voli najviše na svetu ali nemam drugi izbor. Kuću imate i živite u njoj, nastavite da radite kao da sam ja sa vama, voli vas majka – napisala je Bojana.

Pre nego što se odlučila na očajnički čin podnela je prijavu Regionalnom centru „Mobing Niš“, ali se slomila pod pritiskom ne čekajući na korake ove rganizacije za zaštitu žrtava zlostavljanja na poslu.

U prijavi u koju je Telegraf.rs imao uvid, Bojana je navela da je šef seksualno uznemirava.

Oproštajno pismo, Bojana Petkovska Bojanino pismo deci/ Foto: Telegraf.rs

- Svakodnevno me poziva u kancelariju kao zbog posla. Kad odem kod njega, kaže da ga strašno uzbuđujem i priča svakojake gadosti, da bi mi radio ovo i ono. Kazala sam mu da nisam žena koju takve stvari interesuju, da imam decu i da samo za njih živim. Hvatao me je za ruke kada sam pokušavala da izađem iz njegove kancelarije. Mnogo puta me je uznemiravao i van radnog vremena. Jednom prilikom mi je kazao da je za mene bolje da mu „dam“ jer od njega zavisi moj posao.

Hvalio se da je partijski funkcioner, da ima pištolj i da je bolje da mu „dam“. Pozvao me kod njega u kancelariju i 13. decembra, a kad sam ušla, zagrlio me je i hteo da me poljubi. Pokušao je da mi zavuče ruku ispod bluze i da me uhvati za grudi. Stegao me je uz sebe kako bih osetila njegov polni organ. Odgurnula sam ga i izletela iz kancelarije. Bila mi je muka pa sam povraćala. Posle nekoliko dana rekao mi je da će kad tad da mi se osveti.

Tako je 16. decembra zatražio da u prisustvu direktora napišem izjavu zašto navodno nisam odradila posao na terenu na kom sam bila raspoređena. Sutradan sam čula da mi piše prijavu pred otkaz. Saznala sam da se pročulo da me je seksualno uznemiravao, ali i da se priča da sam ja bila ta koja se njemu nudila, a da me on navodno nije hteo jer mu supruga radi u "Vodovodu". Mislim da su te priče krenule od njega jer sam mu kazala da ću da ga prijavim. Molim vas da mi pomognete, sa strahom idem na posao. Samohrana sam majka sina i ćerke, živim u velikom strahu – navedeno je između ostalog u Bojaninoj prijavi.

Aleksandra Barton, direktorka Regionalnog centra „Mobing Niš“ izrazila je žaljenje zbog Bojaninog poteza i objasnila da se ova organizacija uključila u rešavanje njenog slučaja.

Bojana Petkovski Dopisivanje Bojane i Z. Z/ Printskrin: Facebook

-Direktoru „Vodovoda“ u Boru sam uputila obaveštenje o postojanju osnovane sumnje o nepoštovanju Zakona o sprečavanju zlostavljanja na radu, Zakona o radu, Evropske Socijalne povelje, Evropske Konvencije o ljudskim pravima, Zakona o ratifikaciji Konvencije Međunarodne organizacije rada, Preporuke MOR–a koje je Srbija ratifikovala kao i Ustava Srbije. Istovremeno, angažovan je i advokat koji će u Bojanino ime podneti tužbu sudu – kazala je Barton.

U obaveštenju upućenom direktoru „Vodovoda“, Barton je predočila Bojanine navode kao i dokaze koje ih potkrepljuju i zatražila da ovo preduzeće preduzme zakonske mere.

- Ne dovodimo u sumnju da Vam je sve napred navedeno poznato, ali korektnosti radi, iskrene brige o ugledu Vaše kompanije i zdravlju Bojane Petkovski, očekujemo da na nepristrasan način i objektivno sagledate sve gore navedeno i Z.Z. udaljite iz radnog okruženja Bojane Petkovski, a istog sankcionišete u skladu sa zakonom – navela je Barton u upućenom dopisu.

Bojanin advokat Danijel Grecić saopštio je da će tužbu podneti čim njegova klijentkinja napusti bolnicu.

- Ona bi trebalo da u petak okonča lečenje, odmah će dati izjavu policiji, a ja ću podneti tužbu za mobing Višem sudu u Zaječaru – precizirao je Grecić.

Novinar portala Telegraf.rs je kontaktirao dve sindikalne organizacije u borskom „Vodovodu“ od kojih je predsednik samo jedne pristao da prokomentariše ovaj slučaj.

Bojana Petkovski Dopisivanje Bojane i Z. Z/ Printskrin: Facebook

- Bojana mi se 13. decembra požalila na šefa. Rekla je:'Ovaj debil, opet me napada.' Tražila mi je broj mobing centra. Osim tog što mi je rekla, ništa drugo ne znam – kazao je Bojan Jaćimović, predsednik sindikata „Sloge“.

Žena koja se javila na broj telefona drugog sindikata odbila je da iznese bilo kakav komentar dešavanja u tom javnom preduzeću.

Ćerka poziva javnost da reaguje

- Poštovani prijatelji i građani Bora, svi vi koji ste protiv nasilja nad ženama, a koji ste mi u ovim teškim danima pružili podršku i pokazali da postoji nada, pokažite da ste protiv nasilja nad ženama i dođite 27. decembra 2019. (u petak) u 13.00 ispred gradske bolnice. Da svi zajedno dočekamo moju majku Bojanu i da joj pokažemo da nije sama - stoji u Fejsbuk objavi Bojanine ćerke.

Preduzeće ignoriše situaciju

U protekla tri dana redakcija portala Telegraf.rs probala je da stupi u kontakt sa JKP "Vodovod" Bor i zatraži komentar nadležnih. Osoba koja se javlja na telefon u nekoliko telefonskih poziva govorila je kako je direktor Goran Pavić naizmenično odsutan, te da se ubrzo vraća, zatim da je na terenu ili da drži sastanak Nadzornog odbora. Danas kratko navodi: "Nije tu".

Ujedno, odbila je da nas poveže sa Z. Z, protiv koga će biti podneta tužba, a koji je zaposlen u JKP "Vodovod" Bor.

Video: Žrtva i zlostavljač na metar jedno od drugog: Jutka se nije usudio da pogleda Mariju Lukić u oči u tesnom hodniku

(D. K/ B. P.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lule

    26. decembar 2019 | 20:19

    Nije mi nesto jasno, zasto je navedeno njeno ime i prezime a bolesniku samo inicjali. Slika i puno ime i prezime bolesnika

  • Dusan

    26. decembar 2019 | 19:17

    Strasno...

  • zeljko

    26. decembar 2019 | 19:53

    hvala bogu da nije uspela u nameri,da se desilo drugacije onda bi nadlezni govorili kako je trebala da ga prijavi itd...vidite koliko niko ne radi nista u ovoj zemlji?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA