≫ 

Kako je pao direktor Železnica? Tužili ga za višemilionske malverzacije, bio u braku sa pevačicom

U julu 2014. postao je savetnik potpredsednice Vlade Srbije Zorane Mihajlović

  • 17
Miroljub Jevtić Printskrin: Youtube/N1

Direktor JP Infrastrukture Železnica Srbije, Miroljub Jevtić, uhapšen je zbog primanja mita u službenim prostorijama, saopštio je ministar policije Stefanović na današnjoj konferenciji za medije. Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture saopštilo je tim povodom da pruža podršku MUP-u i da niko ne sme da bude iznad zakona.

Uhapšeni v.d. direktor ima dugogodišnje iskustvo na rukovodećim pozicijama u Železnici od 1994. do 2009. godine.

Jevtić je diplomirao na Saobraćajnom fakultetu u Beogradu, a zatim magistrirao i doktorirao na BK Univerzitetu.

Pre 11 godina prelazi u Insitut "Kirilo Savić" gde je bio generalni direktor, a u julu 2014. savetnik je potpredsednice Vlade Srbije Zorane Mihajlović.

U avgustu 2015. godine, iz ministarkinog kabineta, imenovan je za v. d. generalnog direktora Akcionarskog društva za železnički prevoz robe "Kargo Srbija". Na tom položaju je 25 meseci, tačnije do septembra 2017. kada je postavljen za v. d. generalnog direktora Akcionarskog društva za upravljanje javnom železničkom infrastruktorom "Infrastruktura železnice Srbije".

Zorana Mihajlović Foto: Nikola Tomić

Hapšenje tokom primopredaje mita, meseci tajnog nadzora

- Hapšenju Miroljuba Jevtića, direktora Infrastrukture u Železnicama Srbije, prethodili su meseci tajnog nadzora tokom kojih su istražitelji ulovili direktora kako u svomjoj kancelariji prima pomenuti mito - navodi u saopštenju Tužilaštva za organizovani kriminal

Tužilaštvo za organizovani kriminal zajedno sa Odeljenjem za borbu protiv korupcije više meseci je sprovodilo predistražni postupak o radnjama Miroljuba Jevtića direktora preduzeća Infrastrukture železnice Srbije. On je danas po njihovom nalogu lišen slobode zajedno sa advokatima Zoranom Stojanovićem i Vladislavom Kostićem, kao i Dragoslavom Burzanovićem, članom nadzornog odbora privrednog društva "Ratko Mitrović" iz Novog Sada.

- Postoje osnovi sumnje da je Miroljub Jevtić , preko posrednika Dragoslava Burzanovića, od advokata Zorana Stojanovića i Vladislava Kostića dana 10. janura 2020. godine u službenim prostorijama, primio mito od 10.000 evra - navodi se u saopštenju Tužilaštva za organizovani kriminal.

Novac, evro, evri, dogovor, mito, korupcija, podmićivanje Foto: Pixabay

Naime, kako se dalje navodi, pomenuti advokati su od strane direktora Jevtića, neosnovano i nepotrebno angažovani na poslovima eksproprijacije zemljišta na trasama brzih pruga.

Postoji osnovana sumnja da su deo uplaćenog novca od JP "Infrastruktura železnice" po osnovu fakturisanih usluga u višemilionskim iznosima, kao mito, preko posrednika, predavali osumnjičenom Jevtiću.

- U narednih 48 sati, lica će biti privedena i saslušana u Tužilaštvu za organizovani kriminal - zaključuje se u saopštenju.

Krivične prijave

U oktobru 2015. godine Odbor direktora „Železnica Srbije“, sa generalnim direktorom Miroslavom Stojčićem na čelu, podneo je Tužilaštvu za organizovani kriminal tužbu protiv Miroljuba Jevtića, direktora „Kargo Srbija“ i nekadašnjeg savetnika ministarke Zorane Mihajlović, zbog višemilionskih malverzacija. Kako se navodi u tužbi koju potpisuju i Nenad Kecman i Rajko Ković, Jevtić je zloupotrebio službeni položaj tako što je neovlašćeno dao nalog svojim zaposlenima da nasilno preuzmu blagajne "Železnica Srbije", i to bez primopredaje.

Železnice Srbije, železnica, pruga, Ruma, železnička stanica Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Brak sa pevačicom

Direktor Infrastruktura Železnica Srbije Miroljub Jevtić, koji je uhapšen je zbog mita od 10.000 evra, svojevremeno je bio u braku sa pevačicom Ekstra Nenom.

Miroljub Jevtić bio je manje od godinu dana u braku sa pevačicom Snežanom Berić, poznatom pod nadimkom Ekstra Nena, koja je svojevremeno Jugoslaviju predstavljala na Pesmi Evrovizije.

Nedeljno popodne sa Leom Kis Foto: ATA Images

Osim Jevtića, uhapšeni su i član Nadzornog dobora i dvojica advokata za davanje mita.

(Telegraf.rs/Blic)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gagi

    11. januar 2020 | 15:11

    Nije ovo jedina koverta,sigurno ih je bilo vise sa vise cifara.

  • Marko Vrbas

    11. januar 2020 | 15:13

    Sad lepo dotičnoj gospodi da se oduzme sva imovina za koju ne mogu da dokažu legalno poreklo.

  • YYY

    11. januar 2020 | 14:35

    Sagledavsi njegovu karijeru, on je toliko finansijski tezak da ni ne sumnjam da ce dobiti nanogicu!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA