• 6

Forenzičar o tragovima DNK nađenim u Belivukovoj kući: Utvrđivanje kome pripada može biti neprecizno

"Podrumske prostorije su dobri uslovi za čuvanje bilo kog biološkog materijala, pa i ljudskog"

  • 6
Ritopek, Veljko Belivuk Velja Nevolja, mašina za mlevenje mesa

Mašina za mlevenje mesa pronađena u kući Veljka Belivuka/ Foto: MUP Srbije

DNK povređenih u nekom krivičnom delu ostaje neograničeno na predmetima kojima je to delo izvršeno, ali utvrđivanje kome pripada može biti neprecizno ukoliko je pomešano više DNK, pojasnili su forenzičari govoreći o navodima da su u industrijskoj mašini za mlevenje mesa koju je koristila kriminalna grupa Veljka Belivuka pronađeni ljudski tragovi.

Forenzičar Oliver Stojković kaže da biloški materijal svake osobe, pogotovo povređene u nekom krivičnom delu, može biti sačuvan i hiljadama godina ako su uslovi sredine adekvatni za čuvanje, a podrumske prostorije nisu loše za to.

- Podrumske prostorije su dobri uslovi za čuvanje bilo kog biološkog materijala, pa i ljudskog - rekao je Stojković za TV K1.

Forenzički genetičar Dušan Keckarović pojašnjava da u mašini mogu biti i životinjski tragovi jer je to industrijska mašina za mlevenja mesa te da je potrebno pronaći i izdvojiti humane, odnosno ljudske tragove.

- Našli ste trag tkiva, snimili, izolovali DNK, dobili genetički profil, humani materijal, pa ste ga upoređivali. U tom smislu imate proceduru - dodaje.

Prema njegovim rečima, ako se pronađu tragovi krvi, potrebno je prvo dokazati da su to tragovi krvi, pa raditi DNK analizu i dobiti rezultate, međutim, ukoliko postoje mešani tragovi, onda je teže sa sigurnošću utvrditi kome DNK pripada.

- Teško je iznad četiri osobe da dobijete statistiku kojom sa sigirnošću možete da potvrdite da je to nečiji trag. U mešanom tragu imate problem, morate da dokažete čija je ta krv - kazao je Keckarović.

Video: U Belivukovoj kući pronađena mašina za mlevenje, potvrđeni tragovi DNK različitih žrtava

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • zoran

    Sve u svemu,Belivuk ce uskoro na slobodu.Nema tela nema DNK,nema dokaza slobodan covek-Na stranu to sta ja mislim.

  • Nišlija

    Bolje da je čuvao krokodile u bazenu i po koju anakondu

  • Miloš

    Ovo više deluje da je kotao.... Jel ima i izlaze na zidu..... Šta će mašini za mlevenje cevi u zidu

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima