Majka ne sme da zagrli Olivera, ali mu priča o vašoj ljubavi: "Ne bih mogla pogledati u njegove oči"

Zahvalna je za sve pristigle poruke, ali njihovom sinu je pomoć i dalje potrebna

  • 3

Beba Oliver Foto: Facebook/Olivér - SMA baby

Maleni Oliver Pal Gajodi, dečačić iz Subotice, jedan je od dece za čije lečenje građani Srbije udruženim snagama sakupljaju novac. Slanjem SMS poruka već je sakupljen novac za lečenje Sofije Markuljević, ali Lana, Minja, Anika i Oliver, svi oboleli od spinalne mišićne atrofije, tip 1, i dalje čekaju u redu.

Ipak, njegova mama već je dirnuta rečima podrške i odazivom u humanitarnoj akciji. Ona je na svom Fejsbuk profilu izrazila zahvalnost i poželela da podeli detalje iz njihove svakodnevnice.

Opisala je kako se Oliver, medicinsko osoblje i porodica trude, kako se raduju pozitivnom ishodu, ali kako ne mogu da se zagrle. Setila se i kako tri meseca nije videla svoje dete, pa kazala kako ga Oliverov tata nije video još duže - pet meseci. Kaže i da nema zagrljaja, ali da jedva čeka odrastanje svog sina tokom kog će moći da ga podseća koliko je svet imao ljubavi za njega.

- Dragi moji prijatelji, svi vi koji nam dajete podršku, svi vi koji se trudite da nam na neki način pružite pomoć i borite se sa nama zajedno! Kada žena postane majka, ceo svet oko nje se promeni i u samom centru se nađe njeno dete. Teško je shvatiti i prihvatiti činjenicu da vam je najveće blago koje ste stekli, vaše dete, bolesno. Posle prvog šoka u glavi se mota bezbroj pitanja i polako se dobijaju odgovori na njih. Najvažnije pitanje postoji li mogućnost lečenja?

Odgovor je da postoji, ali radost je obavio veo tuge kada shvatim da je to najskuplji lek na svetu. Naš Oliver boluje od SMA tip 1, koji je najteži oblik oboljenja. To znači da ima atrofiju mišića kod kičmene moždine, te dolazi do atrofije - gubitka mišića oko nerava koji prenose informacije kičmenoj moždini i do gubitka nerava, slabosti mišića i atrofiju - gubitak istih. Prvo stradaju mišići koji obezbeđuju držanje tela, zatim mišići ruku i nogu, i na kraju mišići kojima dišemo. Bez lečenja na žalost poslednji stadijum je fatalan. Čak i pomisao na to je strašna...

Jedina šansa mom malom Oliveru je, kao što sam rekla, najskuplji lek na svetu, Zolgensma. To je genetska terapija, kojom se postiže zamena gena koji je odgovoran za ovu bolest. Ova terapija košta 2 miliona evra. Neverovatna suma, svota od koje vam se zavrti u glavi. Kao roditelj, učiniti nemoguće za svoje dete, nije ni pitanje, to se podrazumeva! Nije bilo pitanje da ću pokušati sakupiti neophodan novac za lečenje moje bebe. Ne bih mogla pogledati u njegove divne oči, a da nisam pokušala učiniti nemoguće za njegovo zdravlje, da sam se uplašila od zadatka koji je preda mnom. Želim se zahvaliti svakome ko nas podržava, finansijski pomaže. Neverovatno je videti koliko vas ste se udružili oko Olivera. Bezbroj reči podrške dobijamo i ogromna količina ljubavi stiže do nas.

Želim Vam malo pričati o trenutnoj situaciji. Nalazim se zajedno sa Oliverom u bolnici, imam dozvolu biti sa njim po pola sata na svaka tri sata. Najbitnije za Olivera je da ga vežbam, na ovaj način korisno provodimo zajedničko vreme. Zbog cevčica koje su na njemu ne mogu ga uzeti u zagrljaj, ali nežnostima i dodirima se trudim da mu nadoknadim zagrljaj, da zna da je mama kraj njega, da zna da nije sam. Strašno mi je teško palo kada tri meseca nisam mogla da vidim svoje dete. Dočekala sam i taj dan dan da budemo zajedno, da mogu pomilovati svoje čedo. Sada sve oko nege Olivera obavljaju medicinske sestre, kažu najbolje je ovako, a ja sam poslušna majka jer mu želimo najbolje. Jedva čekamo dan da naš Oliver može kući, njegov tata ga pet meseci nije mogao videti, jedino video snimcima.

Dragi moji prijatelji,svi Vi koji nam dajete podršku ,svi VI koji se trudite da nam na neki način pružite pomoć i borite...Posted by Olivér - SMA baby on Понедељак, 07. септембар 2020.

Doktor nam kaže da je Oliverovo stanje stabilno, to je dobra vest, treba da ojača još malo, da dobije na težini, da sustigne svoje drugare. Dobijanje na težini je za njega uslov za sve bitne stvari. Očekujemo da za dva meseca dostigne zadovoljavajuću neophodnu težinu. On se jako trudi, a mi se nadamo da je dan kada možemo kući blizu. Sljubavlju i zahvalnošću se pozdravljam sa vama, i nadam se da će doći dan kada Oliver poraste i ozdravi, da mogu da mu pričam koliko puno ljubavi je dobio od vas, sa koliko puno ljubavi ga obasipate, koliko se borite za njega, za nas, i kako su ljudi velikog srca sposobni da stvaraju čuda. Pozdravljam vas, Timi - stoji u objavi Oliverove mame.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA