Da li će ove promene đacima najteže pasti? Zabranjen čips, slatkiši i gazirana pića u vrtićima i školama

Krofne, paštete, viršle i kobasice na školskom jelovniku biće dva puta mesečno, a voće će biti svakodnevno obavezni deo ishrane

  • 10

U školama Kantona Sarajevo uskoro će biti zabranjeni čips, gazirana pića i slatkiši, a novi Pravilnik o ishrane dece u predškolskim i školskim ustanovama zabranjuje prodaju nezdrave hrane.

Akcioni filmovi i nered u kuhinji teraju vas da jedete i kad niste gladni

Skinuo je 41 KILOGRAM SALA i odmah našao posao i devojku (FOTO)

Prema novom Pravilniku o ishrani u osnovnim, srednjim školama, predškolskim i specijalizovanim ustanovama iz svih škola na prostoru Kantona Sarajevo biće izbačeni automati sa slatkišima i gaziranim sokovima, a biće zabranjena i prodaja nezdrave hrane pomfrita i čipsa.

Krofne, paštete, viršle i kobasice na školskom jelovniku biće dva puta mesečno, a voće će biti svakodnevno obavezni deo ishrane. Ovo je reakcija na rezultat istraživanja koje je pokazalo kako svaki treći srednjoškolac u Kantonu Sarajevo ima prekomernu težinu.

Foto-ilustracija: Pixabay.com

Pravilnik će se primenjivati u vrtićima, osnovnim i srednjim školama, specijalizovanim ustanovama, a cilj je da se razviju pravilne prehrambene navike kod dece i sprečavanje bolesti uzrokovanih nepravilnom ishranom, zatim kontrolisana ponuda zdrave hrane i pića i da se deci, čije zdravstveno stanje zahteva posebnu ishranu, to i omogući.

Svi obroci i užine će biti pripremani od svežih namirnica nutritivno prilagođenih psiho-fizičkim potrebama i uzrastu učenika.

Foto: Pixabay

Pravilnik nalaže i obavezu da se jednom dnevno jede jedno sveže voće: jabuka, kruška, kajsija, breskva, šljiva, banana, mandarina ili narandža.

Škole će biti obavezne i da kontinuirano podučavaju nastavno osoblje, roditelje i decu o pravilnim prehrambenim navikama.

Daljinac

(Telegraf.rs/FoNet)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA