Ubijena Makedonka koja se borila na strani Islamske države: Pre četiri godine je pobegla od kuće

Kumanovka je pre četiri godine pobegla od kuće, a kasnije se saznalo da se nalazi u Siriji, u redovima vojske Islamske države

  • 4

Vojni konflikt u Siriji odneo je još jednu žrtvu iz Makedonije. Vest da je poginula žena iz Kumanova čiji identitet nije saopšten, a koja se borila na strani grupe Islamska država, potvrdili su njeni rođaci.

Vehabije obučavaju decu da budu ratnici, prave vanbračne zajednice za silovanje devojčica: Užas o kojem svi ćute dešava se nedaleko od Srbije (FOTO) (VIDEO)

Foto: Tanjug / AP

Kumanovka je pre četiri godine pobegla od kuće, a kasnije se saznalo da se nalazi u Siriji, u redovima vojske Islamske države, piše portal na albanskom jeziku realiteti.info.

Ona je poginula tokom nedavnih žestokih borbi na teritorijama na kojima je ISIS imao velike gubitke i gde je izgubio gotovo celo područje koje je bilo pod njihovom kontrolom.

Na bojištima u Siriji i Iraku do sada je poginulo najmanje 15 osoba iz Makedonije.

Foto: Tanjug/AP

Mediji u Prištini su javili da su u protekla dva dana u Siriji ubijena i dva Albanca sa Kosova koji su se borili na strani ISIS-a. Time se broj kosovskih Albanaca ubijenih na Bliskom Istoku popeo na 76.

Krajem prošle godine, iz Ministarstva unutrašnjih poslova Makedonije su saopštili da je u paravojnim formacijama na ratištima u Siriji i Iraku učestvovalo 150 građana iz Makedonije, a oko 80 njih se vratilo u zemlju.

Prema informaciji iz policije, oni su u Siriju i Irak odlazili uglavnom preko Turske, kopnenim ili vazdušnim putem. Pre da krenu na bojišta, oni su posećivali predavanja radikalnih imama, neki su bili zadojeni preko socijalnih mreža, a neki putem ličnih kontakata sa ljudima koji su se borili u Siriji i Iraku i od njih su dobijali logističku podršku za priključivanje tamošnjim paravojnim formacijama.

Foto: Tanjug/AP

Generalni sekretar Regionalnog saveta za saradnju, Goran Svilanović tada je izjavio da se "tempo odlaska građana iz regiona smanjio u 2015. godini, a takoreći u potpunosti je stopiran sredinom 2016. godine".

- Od 2012. do 2017. godine oko 1.000 pojedinaca sa Zapadnog Balkana je otputovalo u Siriju i Irak. Vratilo se oko 300, oko 200 su ubijeni, a oko 400 se još uvek nalaze tamo - rekao je Svilanović.

On je izneo i podatak da je iz cele Evropske unije na bojišta u te dve zemlje otišlo oko 5.000 građana.

Foto: mc.rs

Od početka vojnog konflikta u Siriji, od pre šest i po godina, do sada je poginulo više od 340.000 ljudi, saopštio je Sirijski centar za monitoring ljudskih prava.

Nevladina organizacija za monitoring ljudskih prava sa sedištem u Velikoj Britaniji, koja raspolaže sa širokom mrežom informatora u Siriji, dokumentovala je smrt 343.511 osoba ubijenih od sredine marta 2011. do novembra 2017. godine.

Među ubijenima je bilo 102.618 civila, a od njih 19.000 su bila deca, a 12.000 žene.

Foto: ISIS

Poginulo je i više od 119.000 boraca provladinih snaga, među njima 62.000 sirijskih vojnika i 1.556 pripadnika libansko-šiitskog pokreta Hezbolah.

Ubijeno je i oko 59.000 boraca buntovničkih grupa iz Sirijskih demokratskih snaga, kurdsko-arapske unije, podržane od SAD.

Poginulo je i preko 62.000 džihadista, uključujući i pripadnike "Islamske države".

Iz sedišta MUP u Skoplju priznaju da povratnici sa bojišta u Makedoniji ne prolaze kroz organizovani proces njihove resocijalizacije, što je veoma opasno. Međutim, radi prevencije, policija prati sve aktivnosti povratnika sa bojišta iz Sirije i Iraka.

(D. J.)

Daljinac

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA