Šimpanza Koko je napokon izlečena od depresije: Maskota Skoplja se vraća kući, 9 godina su je lečili u Holandiji (FOTO)

Koko se vraća zajedno sa tri šimpanze, sa dve ženke i jednim mužjakom sa kojima se proteklih godina družio u Holandiji

  • 1

Nekadašnji zaštitni znak skopskog Zoološkog vrta, šimpanza Koko, koji je pre devet godina iz Skoplja poslat na resocijalizaciju u prestižni Institut za resocijalizaciju šimpanza "Almere" u Amsterdamu, Holandija, vraća se kući izlečen od depresije. Njega će u septembru ove godine u skopskom ZOO vrtu dočekati novi dom sa puno rekvizita i igračaka po svim standardima Svetske asocijacije za zaštitu životinja.

JUŽNI SLOVENI ISTI KAO MAJMUNI: Rat između tri plemena šimpanzi previše liči na raspad Titove Jugoslavije (VIDEO)

NAJTUŽNIJA PRIČA DANA: Šimpanza je bila na samrti, tiho je umirala, odbijala je ljude! A onda se pojavio čovek koji je očuvao (VIDEO)

- Koko se vraća zajedno sa tri šimpanze, sa dve ženke i jednim mužjakom sa kojima se proteklih godina družio u Holandiji. Neće biti sam, kao što je bio pre resocijalizacije. Njihov novi dom je pri kraju. Sada se uređuje unutrašnjost i u njemu će imati odlične uslove. Imaće zatvoren i otvoreni deo, a obezbedićemo i veliki broj igračaka za Koko i njegove drugare - izjavio je za skopski portal sdk.mk, direktor Zoološkog vrta, Đorđi Gletanovski.

Direktor skopskog ZOO vrta pokazuje novi dom šimpanzi Foto: sdk.mk

Koko je pre 20 godina rođen u skopskom Zoološkom vrtu. Odmah nakon njegovog rođanja umrla mu je majka od tuberkoloze, a on je pao u depresiju, čupajući sebi dlake i udarajući glavom u ogradu kaveza. Nikada nije imao partnerku, niti je video drugog majmuna njegove vrste.

Živeo je sam i povučen, a jedino društvo su mu bili zaposleni u ZOO vrtu. Patio je od usamljenosti i depresije, pa je zato aprila 2009. godine poslat u Centar za rehabilitaciju sisara u holandski grad Almere, tridesetak kilometara od Amsterdama, specijalizovan za lečenje zlostavljanih majmuna, ostarelih cirkuskih zabavljača i napuštenih domaćih miljenika.

Kada je poslat u Holandiju na resocijalizaciju Koko je imao 13 godina, a sada ima 22 godine.

Koko je sada potpuno izlečen i spreman da se vrati u Skoplje. Neće doći sam, već sa troje majmuna, njegovih najboljih drugova koje je stekao u Holandiji.

(D.J)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA