• 6

Australija zabranila ulazak u zemlju autoru skandaloznog filma "Mit o Jasenovcu"

Leljak je trebao da gostuje kod hrvatske dijaspore u Australiji i predstavi svoj film u kojem se negira Jasenovac

  • 6

Romanu Leljaku, autoru dokumentarnog filma ''Mit o Jasenovcu'' zabranjen je ulazak u Australiju, javljaju RTRS i niz drugih portala.

Leljak je trebao da gostuje kod hrvatske dijaspore u Australiji i predstavi svoj film u kojem se negira Jasenovac, ali su mu australijske vlasti ukinule vizu i onemogućile ulazak u zemlju nakon što je slete na aerodrom u Sidneju.

Pojedini mediji tvrde da je Leljaka australijskim vlastima prijavio neko nepoznat.

To je najnoviji primer da australijske vlasti više neće da tolerišu ustašku propagandu, s obzirom na to da je prethodno viza ukinuta i TV voditelju Velimiru Bujancu i režiseru Jakovu Sedlaru. Njih dvojica su u Australiji hteli da promovišu Sedlarov dokumentarni film pod naslovom ''Sto godina srbijanskog terora u Hrvatskoj''.

Viza je ranije ukinuta i Jakovu Sedlaru Printskrin: Osjecka TV

Odluke australijskih vlasti da ukine vize Bujancu, Sedlaru i sada i Romanu Leljaku zapravo nisu ni iznenađujuće ni nešto neuobičajeno. Australija zna da bude stroga kada je reč o promoterima fašizma i ekstremno desnih stavova, pa je tako nedavno ulazak u zemlju onemogućen i poznatom ekstremnom desničaru Gavinu Mekinesu, osnivaču nasilne neonacističke grupe "Ponosni momci".

Leljak je inače bio osuđen za prevaru zbog čega je služio i višegodišnju zatvorsku kaznu. On je gostovao i na javnoj televiziji HTV da širi svoje neutemeljene revizionističke laži.

Leljak je inače već prošle godine gostovao kod ustaške dijaspore u Australiji i pozirao je za fotografije uz bistu Ante Pavelića.

(Telegraf.rs/Index.hr)

Komentari

  • JS

    Ne mogu da verujem. Pa to je stvarno lepa vest. Australijanci poznati po podrzavanju ustastva, a sada stop. Najzad. Bravo.

  • yes how no

    Ovi krvati stvarno nisu normalni

  • Cika Velja

    Fino...krenulo se abecednim redom! Pre neki dan Austrija,sad Australija!!!

Preporuka sa Weba

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima