≫ 

Deda Božo je preminuo u 109. godini, a do poslednjeg dana je bio zdrav kao dren! "Otišao" najstariji stanovnik Crne Gore

Božo Čolović nije imao recept za dugovečnost, ali iz njegovih svakodnevnih navika mogao je da se izvuče neki zaključak

  • 6

Pljevljanin Božo Čolović umro je u 109. godini života. Čolović je inače smatran najstarijim stanovnikom Crne Gore.

I pod teretom teškog života ovaj prekaljeni borac, ostao je čvrst kao stena i zdrav kao dren. Mnoge poslove u svom domaćinstvu obavljao je sam. Sam je, bar do pre nekog vremena, unosio ugalj i drva, išao u prodavnicu, kod lekara, na pijacu.

Deda Božo se penzionisao radeći kao krojač. Do poslednjeg dana čitao je bez naočara, dobro čuo, dobro pamtio, bio je vitalan... Božo je najradije voleo da bude u svojoj kući u Pljevljima, gde ga je pazila ćerka. Njegov dom krasile su fotografije članova porodice, unučadi, praunučadi i dve velike fotografije Karađorđa i Petra Karađorđevića.

RECEPT ZA DUGOVEČNOST: UMERENOST U SVEMU

Rođen je na Božić 1909. godine, od oca Anta i majke Magde, rođene Leovac, kao osmi sin. Sa suprugom Darinkom odgajio je četvoro dece.

Deda Božo nije imao recept za dugovečnost, ali iz njegovih svakodnevnih navika mogao je da se izvuče neki zaključak, pišu vijesti.me. Kaže samo da je bio umeren u svemu hrani, piću, tuzi i radosti, koje su se često smenjivale u životu. Svakog jutra je sam sebi kuvao čaj, a ne bi seo da jede bez čašice kuvane rakije.

ON SAM NAJBOLJE PEGLAO

Do pre nekoliko godina sam je kosio dvorište. Deca su mu to ipak branila jer su smatrala da je to previše naporno za njega. Nikome nije dozvoljavao da mu opegla košulju i pantalone, jer je smatrao da on sam to najbolje radi.

Pre 17 godina umrla mu je supruga Darinka. Božov otac živeo je 107 godina, a i njegova braća su doživela duboku starost.

VIDEO: Deda zmaj iz Srbije razbija Australijance u zgibovima

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA