Međunarodna grupa pljačkaša "elegantno" opljačkala makedonske banke: Skovali savršen plan kao na filmu i odneli skoro 2 miliona evra

Ukrajinac, Moldavac, Kazahstanac i Amerikanac sa dugim i detaljnim planom opljačkali dve manje banke

  • 3

Međunarodna kriminalna grupa je neprimetno, kao na filmu, "ispraznila" sefove dve manje banke u Makedoniji, odakle su za pola godine uspeli da ukradu i iz Makedonije iznesu blizu dva miliona evra u novcu, nakit i druge vredne predmete.

Banda u kojoj su se nalazila četvorica Ukrajinaca, Moldavac, Kazahstanac i jedan Amerikanac u Makedoniji su došli u julu 2017. godine. Pod lažnim identitetom, od jula do novembra te godine zakupili su građanske sefove na različitim mestima u filijalama Šparkase banke i Centralne kooperativne banke u Skoplju.

U filijale tih banaka su išli skoro svakodnevno ali u različitim vremenskim periodima da bi procenili njihov sistem bezbednosti.

- Koristeći trenutak bez prisustva službenog lica, sa specijalnim uređajima su snimali unutrašnjost brava tuđih sefova i zatim izrađivali ključeve - kalauze za njihovo otvaranje. Osumnjičeni su u Makedoniji izvršili 19 teških krađa iz građanskih sefova u filijali Šparkase banke i Centralne kooperativne banke u Skoplju. Pri tom su stekli protivpravnu imovinsku korist od 105.638.858 denara (1,74 miliona evra) u novcu, nakit i druge vredne predmete, saopštili su iz Javnog tužilaštva za gonjenje organizovanog kriminala i korupcije.

U filijale išli svakodnevno Foto-ilustracija: Profimedia

Ukradenu novac i dragocenosti iz sefova svaki od članovi bande su pojedinačno, preko različitih graničnih prelaza i u različitim vremenskim periodima iznosili iz Makedonije.

Prema saopštenju MUP, koje je podnelo krivičnu prijavu nadležnom tužilaštvu u Skoplju, radi se o O.P.D. ( 33 ) iz Ukrajine, A.M. ( 37 ) iz Moldavije i V.Š. ( 43 ) iz Ukrajine, koji su osumnjičeni da su počinili 19 krivičnih dela "teška krađa" i krivično delo "zločinačko udruživanje". Pored njih, krivične prijave su podnete i protiv V.B. ( 48 ) i O.M. ( 37 ) obojica iz Ukrajine, kao i protiv D.Š. ( 49 ) iz Kazahstana i S.A. ( 43 ) iz SAD. Oni se terete da su počinili 19 krivičnih dela "pomaganje", a u vezi krivičnih dela "teška krađa" i "zločinačko udruživanje".

Prema saznanjima istražnih organa, ova međunarodna kriminalna grupa je na sličan način operisala i u drugim zemljama. Jedan od osumnjičenih je uhapšen u Litvaniji, a dvojica u Tadžikistanu. Kakva je sudbina ostale četvorice nije poznato.

Radi rešavanja ovog nesvakidašnjeg slučaja pljačke banaka, makedonsko tužilaštvo je zatražilo pomoć od Interpola i policija zemalja iz kojih potiču kriminalci.

(D.J.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nesanica

    16. januar 2019 | 23:31

    Da zaista neverovatno da je ta banka toliko nebezbedna.21 je vek.Ljdi u garsonjerama imaju bolju zastitu nego banka.Nebih se iznenadio da su imali pomoc iznutra..

  • Brbrbrbr

    16. januar 2019 | 23:01

    Mogu da zamislim Makedonske sefove...kamo kamere u sefu indijanci,kako mogu neometano da prave kalupe za kljuceve???

  • Cika Velja

    16. januar 2019 | 23:26

    Opljackali lokalne siptare! Oni jedini imaju sklonjene pare po partijskoj duznosti!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA