≫ 

"Mila za sve", počinje novo poglavlje u lečenju bolesne dece, želja je roditelja malenog anđela

- Traži se način da se možda osnuje fond koji bi se zvao "Mila za sve" ili nešto u tom stilu - kaže tata male Mile, Marin Rončević

  • 0

Za lečenje dvogodišnje devojčice Mile prikupljeno je više od 5 miliona evra, a novac i dalje pristiže. Milini roditelji su odlučili. Akcija "Svi za Milu" je završena i sada počinje novo poglavlje, akcija "Mila za sve", piše dnevnik.hr.

Traže način kako višak novca da preusmere drugoj deci kojoj je to potrebno, ali i trajno da reše problem sa skupim eksperimentalnim terapijama i lekovima koje ne pokriva zdravstveni sistem Hrvatske.

- Traži se način da se možda osnuje fond koji bi se zvao "Mila za sve" ili nešto u tom stilu, a koji bi od viška sredstava prikupljenih za nju nastavio da prikuplja sredstva za tako teško bolesnu decu pod istimuslovima - rekao je tata male Mile, Marin Rončević.

Mila Rončević, Foto: Privatna arhiva, index.hr

Iako je novac uplaćivan i na privatni račun Milinog oca i na račun Fondacije Nora Šitum, ministar Marić je otklonio strah da će se uplaćenim milionima građana okoristiti država.

- Sve ono što je usmereno za takve namene ne smatra se dohotkom, ne podleže oporezivanju - razjasnio je ministar finansija Zdravko Marić.

BANKE NEĆE ZADRŽATI NAKNADE

Banke koje zbog kratkog roka i vikenda nisu odmah prepoznale hiljade uplata kao humanitarne, novac od naknada za plaćanje ne nameravaju da zadrže. Jedna je banka najavila da će ga vratiti građanima, ali većina je taj novac već uplatila Fondaciji Nora Šitum za Milu. Deo banaka te je uplate povećao i svojim donacijama.

Sva preostala sredstva, o njima je obavešteno nadležno ministarstvo i nadležna gradska kancelarija i prema njihovom uputstvu mi ćemo novac preusmeriti na prvu sledeću humanitarnu akciju koja ima oznaku "lečenje dece" - pojasnila je Đana Atanasovska iz Fondacije Nora Šitum.

Višak novca s računa Milinog oca, namenjen je upravo novom fondu "Mila za sve".

ZAKON OGRANIČAVA FONDACIJE

- Koji će moći puno operativnije da deluje, znači, u roku od 24 sata zato što zakon čini mi se fondacije ograničava i to je prilično teže realizovati - rekao je deda male Mile, Vladimir Rončević.

Milin otac predlaže i da se oformi ekspertski tim. "Koji bi onda mogao da radi vrlo brze procene i vrlo brza kontaktiranja stranih i domaćih stručnjaka", predlaže.

Ministar je suzdržan i kaže da će sve biti razmotreno. Cela priča koju Rončevići žele da grade mora biti baš kao i njen početak, čista ljubav bez ijedne mrlje.

- Svi uključeni volonteri, 0% zarade, sva priča vezano uz takvo poslovanje 100% transparentna s prikazom računa - upozorava Marin Rončević.

Sistem, svesni su, ne može uvek da pomogne. Zato su oni odlučili da pomognu njemu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA