≫ 

Odbačena krivična prijava protiv Amfilohija za govor mržnje

Crnogorski pokret podneo je prijavu zbog Amfilohijevih izjava, među kojima je i ta da su "brojni grehovi sadašnje crnogorske vlasti, a da su od njih tri najizraženija: stvaranje lažne crkve, priznanje lažne države na Kosovu i uvođenje sankcija Rusiji"

  • 2
Amfilohije Radović

Foto: ATA Images

Više državno tužilaštvo u Podgorici odbacilo je krivičnu prijavu Crnogorskog pokreta protiv mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, podnetu 11. januara zbog krivičnog dela izazivanje rasne, nacionalne i verske mržnje.

Tužilaštvo je obrazložilo da ne postoji osnovana sumnja da je mitropolit Amfilohije počinio prijavljeno krivično delo, ni bilo koje drugo krivično delo iz nadležnosti Višeg tužilaštva, piše "Pobjeda".

Tužilac Tatjana Begović navela je u obrazloženju da se govor mitropolita Amfilohija "kretao u granicama slobode izražavanja koja je zaštićena članom 47 Ustava Crne Gore" i da "nije javno podsticao na nasilje ili mržnju prema određenoj grupi", prenosi RTCG.

- Nalazim da se u radnjama prijavljenog ne ostvaruju elementi krivičnog dela izazivanje rasne, nacionalne i verske mržnje - navela je Begović, obrazlažući da "radnja izvršenja osnovnog oblika tog krivičnog dela podrazumeva javno podsticanje na nasilje ili mržnju, prema grupi ili članu grupe koja je određena na osnovu rase, boje kože, religije, porekla, državne ili nacionalne pripadnosti“.

Tužilaštvo je obavestio Crnogorski pokret da, ako je nezadovoljan presudom, ima pravo podnošenja optužnog predloga Višem tužilaštvu u Podgorici, ali i da mogu Vrhovnom državnom tužilaštvu da podnesu pritužbu za preispitivanje rešenja o odbacivanju krivične prijave.

Crnogorski pokret podneo je prijavu zbog Amfilohijevih izjava, među kojima je i ta da su "brojni grehovi sadašnje crnogorske vlasti, a da su od njih tri najizraženija: stvaranje lažne crkve, priznanje lažne države na Kosovu i uvođenje sankcija Rusiji".

Crnogorski pokret je u tužbi ocenio da on "ovakvom izjavom naoružava verujuće mržnjom prema svemu crnogorskom, posebno prema crnogorskoj crkvi i potpaljuje strasti kod prostog naroda koje prete da isprovociraju i transformišu se u nasilje prema Crnogorcima i crnogorskoj državi".

Inače, ovaj pokret je podneo prijavu i protiv Vlade Georgieva za pesmu Tamo daleko.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Andrija Berane

    10. oktobar 2019 | 12:09

    Jadni su ovi miševi iz tzv "crnogorskog pokreta" . A više članova ima jednog Lovačkog društvo od njih .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA