≫ 

Hrvatska uvela nove mere zbog korona virusa: Ove namirnice ne smeju da poskupe

Hrvatska donela meru o kontroli cena za mnoge proizvode

  • 9
Zagreb, Hrvatska, koronavirus Foto: Tanjug/AP

Vlada Hrvatske večeras je na telefonskoj sednici donela Odluku o vanrednim merama zbog korona virusa koje podrazumevaju kontrole cena za određene proizvode, među kojima su osnovni prehrambeni proizvodi, sredstva za higijenu, zaštitna odeća, medicinske potrepštine, posteljna i slično.

Na listi su i brašno, mleko, mleko u prahu, jaja, šećer, so, pirinač, testenina, sveže meso, riba, voće i povrće, mesne konzerve, riblje konzerve, jestivo ulje, dečja hrana, dečje pelene, voda za piće, deterdžent za rublje, deterdžent za suđe, sapun.

Mere se odnose i na sredstva za dezinfekciju vode, prostora i ruku (uključujući koncentrisani alkohol), zaštitne kombinezone i drugu zaštitnu i medicinsku odeću i obuću, zaštitne naočari i vizire, zaštitne rukavice, zaštitne navlake za cipele, zaštitne maske - hirurška, FFP2, FFP3, respiratori/transportni ventilatori, lekovi i medicinski proizvodi, kao i na posteljinu i ostalo rublje za zdravstveni sistem, stoji u sapštenju, prenosi Hina.

Cilj te odluke je da se sprečce negativni efekti promena pojedinih cena proizvoda u okolnostima epidemije zbog korona virusa.

Najvišom cenom smatra se cena koju su proizvodi imali 30. januara ove godine, kada je Svetska zdravstvena organizacija proglasila zaraznu bolest COVID-19 javnozdravstvenom pretnjom od međunarodnog značaja, navedeno je u saopštenju.

Odlukom se daje ovalšćenje ministru privrede i trgovine da u slučaju opasnosti od nestašice navedenih proizvoda ograniči njihovu prodaju van područja Republike Hrvatske.

Video: Amerikanci u strahu od korona virusa: Opustošili rafove, pokupovali sve od toalet-papira do pirinča

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • debeli precednik

    15. mart 2020 | 08:30

    Bravar je bio bolji.

  • Ana56

    15. mart 2020 | 08:39

    Pametna odluka, a nasa vlada pusta da cene divljaju i da vlada nestasica pojedinih proizvoda jer pojedinci kupuju dzakove robe....

  • Boža zemunac

    15. mart 2020 | 06:52

    Bravo. To je zakon.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA