≫ 

Zvanično od EU stiglo zeleno svetlo Albaniji i Severnoj Makedoniji: Otvaraju se pristupni pregovori

Preostalo je da odluku sutra podrže EU lideri koji će se umesto otkazanog samita u Briselu sastati na vanrednoj video konfrenciji posvećenoj COVID19

  • 2
Severna Makedonija, zastava Foto: Pixabay
Severna Makedonija, zastava Foto: Pixabay

Savet EU je danas i zvanično, pisanom procedurom, usvojio odluku o otvranju pristupnih pregovora sa Albanijom i Severnom Makedonijom.

Preostalo je da odluku sutra podrže EU lideri koji će se umesto otkazanog samita u Briselu sastati na vanrednoj video konfrenciji posvećenoj COVID19.

Evropska komisija ocenjuje da je EU ovom odlukom pokazala da drži reč i ispunjava obećanja.

- Danas je početak puta ka većoj i jačoj Evropskoj uniji. A ova odluka je u geostrateškom interesu Evropske unije - izjavila je predsednica Komisije Ursula fon der Lajen.

Komesar za proširenje Oliver Vraheji kaže da će Evropka komisija uskoro predložiti nacrt pregovaračkih okvira sa dvema državama koji će sadržavati elemente revidirane metodologije.

On dodaje da odluka o otvranju pregovora šalje jasnu poruku i celom Zapadnom Balkanu.

- Današnja odluka potvrđuje geostrateški značaj Zapadnog Balkana i pokazuje da je Evropa voljna i sposobna da donosi geopolitičke odluke čak i u ovim pokušajnim vremenima pandemije virusa korone  - izjavio je Varheji.

Odluka Saveta EU pored davanja ”zelenog svetla” za otvarnje pristupnih pregovora sa Tiranom i Skopljem ne predviđa i konkretan datum za početak istih.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA