≫ 

Za samo 24 sata Zagreb zatreslo još devet zemljotresa: Građani i dalje u strahu

U zemljotresu koji je zatresao Zagreb u nedelju, poginulo je jedno dete. Sada su usledila nova podrhtavanja

  • 1

U poslednja 24 sata hrvatska Seizmološka služba registrovala je na zagrebačkom području još devet zemljotresa jačine oko 1,3 stepena, sa epicentrima lociranim na području Markuševca.

Od toga su najjača bila dva zabeležena rano jutros u 1.17 sati i 7.12 sati bila jačine 2.1 stepen, prenosi Hina.

Inženjer objasnio zašto je stradalo toliko kuća u centru Zagreba u nedelju

- Kuće koje su sad u problemu u centru grada nemaju vertikalni serklaž. Neke su rađene pre 150 godina i imaju debele zidove, deblje nego što bi danas gradili, ali nemaju ta osiguranja. Kao zidane kuće podložne su pomacima i oštećenjima zbog toga što nema duktilnost (istezljivost) i kao armiranobetonska konstrukcija - kaže Miljenko Srkoč, član Hrvatske komore inženjera građevinarstva.

Tako su u ovom potresu na tim starim zgradama najviše stradali dimnjaci jer nije bio običaj napraviti da dimnjak drži krovna konstrukcija. Urušili su se i delovi krova. Što se tiče porodičnih kuća, najčešće su stradali gornji spratovi ili zidovi u prizemlju.

- Za svaku zgradu koja je u potresu zadobila pukotine i oštećenja moralo bi se nakon ovih skraćenih pregleda naručiti ozbiljnije ispitivanje i pregled građevine uz uvid u kompletnu dokumentaciju, kako bi se videlo šta treba ojačati - rekao je.

Da podsetimo, Zagreb je u nedelju zadesio snažan zemljotres jačine 5,8 stepena u kome je pričinjena znatna materijalna šteta, a poginula je devojčica starosti 15 godina.

- Nažalost, uprkos svim naporima lekara medicinske službe, teško povređena devojčica u jučerašnjem potresu podlegla je povredama. U ime Klinike za dječje bolesti Zagreb želimo da izrazimo iskreno saučešće roditeljima i porodici - rekao je direktor Klaićeve Goran Roić u kojoj se lečila devojčica.

Srpska pravoslavna crkva u ruševinama

Tokom potresa u Zagrebu, stradala je i Saborna crkva Preobraženja Gospodnjeg na Cvetnom trgu, pravoslavni hram u glavnom gradu Hrvatske.

Кako je za Informativnu službu Srpske Pravoslavne Crkve izjavio đakon Dragan Radić, među sveštenicima Srpske Pravoslavne Crkve i članovima njihovih porodica nije bilo povređenih.

U zemljotresu oštećena katedrala u kojoj je grobnica Alojzija Stepinca: Sa jednog tornja pao krst

U dva uzastopna zemljotresa koji su u nedelju pogodili Zagreb oštečena je i čuvena katedrala, kojoj je vrh jednog tornja potpuno otpao, zajedno sa krstom na njemu.

Takođe, zgrada Kolmar iz 1905. godine na Trgu bana Jelačića u Zagrebu, u kojoj se nalazi Društvo hrvatskih književnika, ostala je bez jednoga tornja za vreme današnjeg zemljotresa, a drugi su zbog mera opreza srušili vatrogasci.

Jezive fotografije sa lica mesta

Na ulicama glavnog grada Hrvatske posle potresa u nedelju bili su vatrogasci i vojska, koji su intervenisali na mestima gde je bilo zaglavljenih građana u stanovima i liftovima. Bilo je, međutim, i ozbiljnih požara. Gorela je trafostanica na Bukovcu, težak požar vrlo bitne centrale u Draškovićevoj ulici i požar krova u Kozari putevima.

Tarik za Telegraf.rs nakon zemljotresa: "Ne mogu reći da ovakve kazne nismo zaslužili"

Nakon zemljotresa koji su u nedelju pogodili Zagreb, ekipa Telegraf TV-a stupila je u kontakt sa popularnim glumcem i voditeljem Tarikom Filipovićem koji se sa članovima svoje porodice nalazi odmah ispod Medvednice, tako da su jutros osetili jak zemljotres.

Tarik za Telegraf.rs priča kakva je situacija u Zagrebu:

- Doživeo sam u životu pet, šest zemljotresa, ali ovo jutros je bilo... Kad vas nešto iz sna probudi... Još smo u nekom šoku... Još uvek podrhtava tlo, ne zna čovek da li će se ponavljati ili neće - rekao nam je tada Tarik.

"Podrška Zagrepčanima i svim građanima Hrvatske": Lukas se oglasio nakon zemljotresa u Zagrebu

Povodom nemilih scena u Zagrebu oglasio se pevač Aca Lukas, koji je uputio podršku građanima Zagreba i Hrvatske i ističe da se saoseća sa njima.

- Užas!!! Šta nas sve snalazi, ovo je užas!!! Podrška Zagrepčanima i svim građanima Hrvatske! I mojim mnogobrojnim prijateljima i braći!!!! Ja sam sa vama u bolu kao i u dobru, a siguran sam i cela Srbija!!! Ne dajte se! Iskreno sam potresen i mojim prijateljima na raspolaganju u svako doba gde GOD da su! Danas su moji prijatelji u Zagrebu pogođeni nesrećom i ja sam uz njih i sa njima šta GOD mogu - napisao je pevač.

Video: Ultrasi iz Zagreba izašli na ulice da pomognu vojsci i građanima

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kursumlija

    26. mart 2020 | 11:55

    Zatvoriti Beograd po sto ceo jug insistira da se izoluje od Beograda!E pa kada ovo sve lepo prodje onda sve njih na naplatnoj rampi proveravati i svak u svoju opstinu da radi odakle je!!!Sada vam svima smeta Beograd a kada treba da se zaradjuje ajmo u BGD.E pa nece moci!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA