Savet RTCG zgranut zbog spota Tompsona na RTCG: Šta se to dešava s braćom Crnogorcima?

- Javni servis mora da baštini antifašisticko nasleđe na koje Crna Gora može i mora biti ponosna - rekli su iz Saveta

  • 29
Marko Perković, Tomson Foto: Niksa Stipanicev/CROPIX / Sipa Press / Profimedia

Savet Radio-televizije Crne Gore (RTCG) saopštio je sinoć "da je zgranut činjenicom" da je u Jutarnjem programu TVCG emitovana numera hrvatskog pevača Marka Perkovića Tompsona, "autora prepoznatog po fašistickim izjavama, pesmama i ponašanju".

Odgovornost za emitovanje numere hrvatskog muzičara u Jutarnjem programu RTCG "može i mora biti utvrđena", jer je reč o propustu koji ne sme biti okarakterisan kao bezazlen, navodi se u saopštenju.

Iz Saveta RTCG kažu da su odmah nakon tog saznanja imali internu komunikaciju i zatražili odgovore uredništva i menadžmenta, javlja RTCG.

Skandal sam po sebi

U saopštenju Saveta se dodaje da je emitovanje numera takvih autora samo po sebi skandalozno, a posebno na Dan pobede nad fašizmom, odnosno Dan Evrope koja i razvija ideju slobode.

- Javni servis mora da baštini antifašisticko nasleđe na koje Crna Gora može i mora biti ponosna - rekli su iz Saveta.

Kako su naveli, promovisanje autora koji pripadaju ili podržavaju bilo koji oblik i formu fašizma je apsolutno neprihvatljivo i za svaku osudu.

- Svi članovi Saveta su zaista bili iznenađeni izborom muzike. Savet smatra da se dan morao započeti numerom koja baštini i promoviše antifašizam i borbu za slobodu crnogorskog i ostalih naroda - navodi se u reagovanju.

Greškom emitovan?

Kolegijum crnogorskog Javnog servisa prethodno je saopštio da je u Jutarnjem programu greškom emitovana numera, kako je saopštio, kontroverznog hrvatskog estradnog muzičara Marka Perkovića Tompsona.

U saopštenju Kolegijuma te televizije se, međutim, navodi da "treba istaći da tekst pesme nije problematičan i nema političkih i nacionalističkih konotacija".

Radio-televizija Crne Gore juče ujutro je, na Dan pobede, emitovala video spot Tompsona koji u svojim pesmama iznosi proustaške i antisrpske stavove.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Djile

    10. maj 2020 | 10:02

    Odakle se stvorila ta mrznja prema Srbiji. Pa ceo zivot su bili na nasim ledjima, skolovali se u Bg, nasa deca nisu mogla u studentski od njih i njihovih veza. Nasim roditeljima su godinama skidali sa plata da bi njih obnovili. Jel se tako vraca "braćo"? Al nema veze, onaj od gore vidi sve.

  • Раднаскела

    10. maj 2020 | 10:47

    Маркице са картом НДХ у Македонији, Томпсон на ТВ у ЦГ, као све "случајно" баш на дан победе...ради хрватска служба - свака част! А ми Срби, као и у Слобино време, сами себе убеђујемо како смо најбољи и најјачи.

  • Sudija Dred

    10. maj 2020 | 11:02

    Videcemo. Kazu ljudi to su milogorci, vecina je ok, braca smo itd. Videcemo, nece Milo vladati zauvek, doci ce do smene, bas kao i kod nas, a tada, ako ne poniste sve sramne odluke koje su dovele do podvajanja dva najbratskija naroda po svojim korenima, onda samo mazohista moze da se poziva na neko bratstvo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA