≫ 

Crnogorske zastave se vijore, slavi se nezavisnost: U jednom gradu osvanula i srpska trobojka

Možete li iz prve pogoditi koji je grad ponosno istakao trobojku?

Dan nezavisnosti, 21. maj, građani širom Crne Gore proslavili su vožnjom i okupljanjima na ulicama.

Kolone automobila danas su prošle ulicama Podgorice, Nikšića, Bijelog Polja i drugih crnogorskih gradova, prenose podgoričke "Vijesti".

Crna Gora je na današnji dan pre 14 godina na referendumu obnovila državnu samostalnost.

Na referendumu 21. maja 2006. godine, glasalo je 86,5 odsto od ukupnog broja birača. Od toga je nezavisnost podržalo 55,5 odsto, dok je za ostanak zajedničke države sa Srbijom bilo 44,5 odsto građana.

U jednom gradu se vijorila i trobojka, zvanična zastava Kraljevine Crne Gore iz vremena kralja Nikole Petrovića.

- Zastava je zajedno sa državnom tu istaknuta onog dana kada je zvanično obležavan državni praznik i tu će biti dok traje, izjavio je za Novosti predsednik opštine Berane Dragoslav Šćekić.

Zastava je postavljena na osnovu Zakona o izboru, upotrebi i javnom isticanju nacionalnih simbola, a posle nabavke novih zastava, tu će ostati trajno.

Pogledajte fotografiju iz Berana:

Berane I srpska trobojka u Beranama; Foto: Večernje Novosti/M. Seku

Video: Đukanović: Crna Gora je država multietničke harmonije

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • SaraNS

    21. maj 2020 | 23:23

    Samo ovoliko? Ovo je totalni fijasko. Nadam se da su im bar nešto platili da se skupe, a ako nisu, svaka im čast. Treba mnogo hrabrosti da se svojevoljno ovako osramotiš u javnosti.

  • AcaBg

    21. maj 2020 | 21:23

    Nemam ništa protiv toga što su se odvojili, čak je i Srbija tu bila na dobitku, ali... I dalje tu mnogo toga nije jasno. 1992. je bukvalno manje od 5% njih glasalo za nezavisnost, a 2006. je za nezavisnost bilo 55,5% Crne Gore. Mnogo je ljudi tako naprasno promenilo svoj stav. Pritom, nijedan prigovor i nijedna žalba na taj referendum se nisu uzimali u obzir niti ih je iko pogledao. Ja iskreno gledam i ne verujem gde su oni sada... Jezik manjine im zvaničan, pojedinci mrze Srbe koji im nikakvog povoda za tim nisu dali, glasaju 30 godina za istog čoveka koji ih samo huška da se dele po nacionalnosti i koji da je hteo, mogao je da ih učini najbogatijima u regionu. Izbacuju iz svojih istorijskih spisa sve što ima veze sa Srbima, promenili jedinu pravu zastavu samo zato što je i ona bila vezana za Srbe, a čak su promenili i delove himne gde se spominjali srpstvo. Za 14 godina nezavisnosti i dalje ne znaju da li će i kada biti primljeni u EU što im je bio cilj čim dobiju nezavisnost. A da ne spominjem ono što je neko u komentarima napisao da i dalje decu obrazuju u Beogradu koji pravi ljude od njih. A tek kad vidim da broj onih koji slave nezavisnost ne može ni u ludilu da priđe broju onih koji su na litijama, nemam komentar. Neka im je sa srećom u svakom slučaju, iako samo slave silne podele u državi, činjenicu da se nisu pomakli od 2006. i komunizam jer ono kod njih veze sa demokratijom nema.

  • Ris

    21. maj 2020 | 18:54

    Jaka zemlja ko Novi Beograd,od toga vise od polovine cine manjine,Srbi,Muslimani ,Siptari i Hrvati.Razmislite malo o tome Milogorci ,postajete manjina u rodjenoj zemlji .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA