Suđenje Joanikiju i sveštenicima odloženo za 16. jul

Ročište u nikšićkom Osnovnom sudu je odloženo jer nije bilo uslova za njegovo održavanje

  • 0
Episkop budimljansko-nikšićki Srpske pravoslavne crkve Joanikije Printskrin: Youtube/Телевизија Храм

Prvo ročište glavnog pretresa u postupku protiv episkopa budimljansko-nikšićkog Joanikija i osmorice sveštenika Srpske pravoslavne crkve, okrivljenih za kršenje zdravstvenih mera o sprečavanju širenja zaraznih bolesti, odloženo je za 16. jul.

Ročište u nikšićkom Osnovnom sudu je odloženo jer nije bilo uslova za njegovo održavanje pošto u sudnici nije bio prisutan otac Boban Jokić, koji se u postupku vodi kao drugookrivljeni. On je na lečenju u Igalu, javlja RTCG.

Sudija je vladiku Joanikija pitao da se izjasni za imovno stanje jer za ovo delo može biti propisana i novčana kazna, on je odgovorio da nije pristojno to pitati jer monasi nemaju lične imovine.

Građani su se okupili ispred suda u Nikšiću, u znak podrške sveštenstvu SPC.

Van sudnice okupljeni su povremeno uzvikivali "Ne damo svetinje".

Jonakije i sveštenici SPC Slobodan Jokić, Dragan Krušić, Ostoja Knežević, Vasilije Brborić, Danila Zirojević, Željko Rojević, Nikola Marojević i Mirko Vukotić terete da su na dan Svetog Vasilija Ostroškog 12. maja prekršili Krivični zakonik Crne Gore.

U optužnom predlogu navedeno je da su tog dana kada se u Nikšiću tradicionalno obeležava praznik Svetog Vasilija Ostroškog “postupali suprotno naredbama Ministarstva zdravlja o sprečavanju opasne zarazne bolesti i na Trgu Šaka Petrovića okupili se zajedno sa građanima, a zatim obavljali verski obred van vjerskog objekta - litije ulicama grada”.

Video: Episkop Joanikije po puštanju iz zatvora: Ova borba će biti duga, čuvajmo snagu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA