Hrvat na leševe mrtvih krava i teladi stavljao otrov, mamio medvede, orlove: Uginule zaštićene vrste

Muškarac (52) je na leševe stavljao otrov posle čega su uginule divlje životinje, među kojima su i zaštićene vrste

  • 3
Golden eagle  suri orao Foto: Shutterstock

Hrvatski državljanin star 52 godine osumnjičen je da je na području Gračaca u više navrata u cilju uništavanja divljih životinja na leševe domaćih životinja (teladi, krava) koje su mu poslužile za mamac, postavio otrov, od kojeg su uginule divlje životinje, među kojima i zaštićene vrste, poput vuka, lisice i surog orla, piše Jutarnji.

Ovim povodom oglasila se i udruženje Biom iz kog navode da je reč o retkom slučaju da su se institucije uključile u progon slučaja trovanja.

- Svaki otrovni mamac je u prirodi ozbiljan rizik za divlje i domaće životinje. Neko ko želi da otruje lisicu, ubiće namerno ili nenamerno komšijinog psa, vuka, orla, gavrana i puno više sitnih ili velikih životinja. Štaviše, otrov može da širi nekontrolirano na veliko područje i da napravi ogromne štete za biodiverzitet. Ipak, započeta saradnja udruženja, veterinara, državnih službenika i lovaca daje rezultate u nalaženju i kažnjavanju zločina protiv prirode - navode u saopštenju.

Telad kao otrovni mamci

Istraga je bila pokrenuta nakon što su u subotu 18. januara 2020. lokalni lovci na području Mazina u Lici pronašli leševe vuka i lisice, a u blizini i dva mrtva teleta, za koja je utvrđeno da su postavljeni kao otrovni mamci. O svemu je obaveštena inspekcija zaštite prirode i veterinarska inspekcija Državnog inspektorata, ali i druga nadležna tela. Dve nedelje kasnije su zaposleni Bioma gotovo na istom mestu našli uginulu jedinku surog orla i još jedan otrovni mamac te su ponovno obaveštene nadležne službe.

- Uspeh istrage policije u Gračacu je veoma značajan, ako se uzme u obzir da u Republici Hrvatskoj unutar MUP-a ne postoji niti jedna služba, odeljenje ili barem pojedinci koji se posebno bave zločinima protiv prirode. Takve službe, poput britanskog NWCU-a, španske SEPRONA-e i italijanske CUFAA-e, postoje u većini drugih evropskih zemalja.

Ipak, uprkos nepostojanju takvih institucija u Hrvatskoj, ovaj slučaj imao je podršku Državnog inspektorata, Ministarstva zaštite životne sredine i energetike, Centra "Ivan Vučetić", Veterinarskog fakulteta te ovaj slučaj nije ostao samo u fiokama.

Prema dosadašnjim saznanjima, najčešće korišteni otrovi u Hrvatskoj su karbofuran i metomil. Čak i najmanja količina karbofurana može usmrtiti ljude koji dođu u kontakt s njim zbog čega je odavno zabranjen u EU.

- Ovaj slučaj trovanja pokazuje da trovači mogu biti otkriveni, a nadamo se i kažnjeni. Sa svakim novim trovanjem divljih životinja iskustvo naših institucija u otkrivanju počinitelja raste kao i motivacija da se trovanju divljih životinja stane na kraj. Naravno, sada je na pravosuđu da to procesuira, te se nadamo da nedostatak sudaca koji su dodatno edukovani o zločinima protiv prirode neće uticati na ishode ovih procesa - naveo je Vedran Lucić iz Bioma.

Video: Soko je pikirao na mladunca, usledio je okršaj između pingvina i grabljivice

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Brk

    18. jul 2020 | 18:52

    Sad njega nahraniti otrovnom lesinom i sve u redu.

  • VP

    18. jul 2020 | 18:45

    Nema opravdanja za to što je učinio, ali sam više puta pročitala da su se u Hrvatskoj toliko nanožili vuci da seljaci ne znaju više kako da zaštite domaće životinje, a u nekim slučajima i sebe. Ranije ih je bilo daleko manje, a sada zbog povećanog broja ulaze u sela, kolju telad, ovce, šta nađu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA