≫ 

Izbori u Crnoj Gori: Zabeležena rekordna izlaznost, DPS-u 30 mandata

* DPS pripalo 30 mandata * Lista "Za budućnost Crne Gore osvojila 27 * Đukanović istakao da je DPS na izborima pokazao da je najjača stranka

Glasanje Crna Gora Foto: Tanjug/Zoran Marković, Foto: Tanjug/AP/Risto Božović

U Crnoj Gori u nedelju su održani parlamentarni izbori na kojima je učestvovalo 11 lista, a zabeležena je velika izlaznost građana. Centar za demokratsku tranziciju je saopštio da je na osnovu 100 odsto obrađenog uzorka, DPS osvojio 35,41 odsto glasova dok je koaliciji "Za budućnost Crne Gore" pripalo 32,81 odsto glasova.

CeMI je objavio projekcije rezultata parlamentarnih izbora. Prve projekcije mandata na 93,3 odsto obrađenog uzorka pokazuju da DPS ima 30 mandata, koalicija "Za budućnost Crne Gore" 27, "Mir je naša nacija" 10 mandata, "Crno na bijelo" četiri. Po tri mandata bi imali Socijaldemokrate i Bošnjačka stranka, dva SDP, i po jedan Albanska lista i AK Jednoglasno.

Predsednik DPS-a Milo Đukanović kazao je na konferenciji za medije posle izbora da je rezultat te partije oko 145.000 osvojenih glasova, odnosno 30 mandata.

- Još pristižu rezultati, teško je saopštiti potpune rezultate. Sa tradicionalnim partnerima za sada imamo 40 mandata, borba za većinu u parlamentu još traje, a nakon toga sačekaćemo rezultate Državne izborne komisije (DIK) - rekao je Đukanović.

Iz časa u čas:

00:19 DPS 30 mandata, "Za budućnost Crne Gore" 27

CeMI je objavio projekcije rezultata parlamentarnih izbora.

Prve projekcije mandata na 93.3 odsto obrađenog uzorka pokazuju da DPS ima 30 mandata, koalicija "Za budućnost Crne Gore" 27, "Mir je naša nacija" 10 mandata, "Crno na bijelo" četiri. Po tri mandata bi imali Socijaldemokrate i Bošnjačka stranka, dva SDP, i po jedan Albanska lista i AK Jednoglasno.

00:14 CDT: DPS osvojio 35,41 odsto glasova

Centar za demokratsku tranziciju saopštio je, na osnovu 100 odsto obrađenog biračkog uzorka, da je DPS osvojio 35,41 odsto, dok je koaliciji "Za budućnost Crne Gore" pripalo 32,81 odsto glasova.

00:08 Đukanović: DPS najjača partija na izborima

Prvi čovek DPS-a Milo Đukanović kazao je večeras da je obrađeno oko 90 odsto glasova i da je ta stranka osvojila 30 mandata u crnogorskom parlamentu.

Video: Đukanović: DPS ostaje najjača partija u Crnoj Gori

23:46 Ovako bi trebalo da izgleda parlament Crne Gore

CeMI objavio je projekciju kako bi trebalo da izgleda sastav crnogorske skupštine na osnovu obrađenih 89 odsto glasova.

23:35 Bečić: Tri opozicione liste imaju većinu da formiraju vladu

Lider koalicije "Mir je naša nacija" Aleksa Bečić poručio je da su pred parlamentarne izbore znali da je ovo pobednički put koji vodi Crnu Goru u sigurnu budućnost.

- Tri opozicione liste imaju većinu za formiranje nove demokratske vlade. Crna Gora više nije jedina zemlja na svetu koja nikada na izborima nije smenila vlast. Crna Gora piše istoriju. 30 godina smo čekali ovo. Znali smo da je ovo pobednički put koji vodi Crnu Goru u sigurnu budućnost. Hoćemo pobedu da slavimo u kućama, nećemo da pobeđujemo da bi stvarali nove podele. Naša ruka ispružena je manjinskim partijama, jer treba da budu deo vlasti - poručio je Bečić.

23:31 Abazović: 30 godina smo čekali da se smeni vlasti

Nosilac liste koalicije "Crno ma bijelo", koja je prema 92 odsto obrađenog uzorka osvojila četiri mandata, poručio je da su 30 godina čekali da se smeni vlast, te da iako mnogi nisu verovali, dočekali su pobjedu na izborima.

- Crna Goro, neka ti je srećna sloboda - kazao je Abazović.

23:20 Demokratski front pobedio na lokalnim izborima u Budvi

Na lokalnim izborima u Budvi koalicija "Zajedno za budućnost Crne Gore-Marko Bato Carević" osvojila je 42,56 odsto glasova i imaće 15 odborničkih mandata. Sledi DPS sa 30,91 odsto, odnosno 11 mandata, Demokrate su osvojile 17,42 odsto ili šest mandata, dok je URA os 4,01 odsto ili 1 mandat.

23:16 "Oj Kosovo" se ori Beranima

U Crnoj Gori su danas održani parlamentarni izbori, a dok se čekaju rezultati, građani Berana i Budve izašli su na ulice. U centru Berana građani su na ulicama u centru grada pevali "Oj Kosovo, Kosovo" i palili baklje.

23:12 Krivokapić: Desila se sloboda

Nosilac liste koalicija “Za budućnost Crne Gore” Zdravko Krivokapić rekao je večeras na konferenciji za novinare da se “desila sloboda”.

- Ko čeka taj dočeka.. Ako pogledamo rezultate, 42 poslanika pripada opoziciji, a 39 svim ostalima. Prvi je cilj da pružimo ruku pomirenja. Bez ruke pomirenje, nema kvalitetne Crne Gore. Nudimo da sve nacionalne stranke priđu pobedniku, ne zbog toga što mi želimo da imamo bilo koga, već zato što ne možemo da gradimo Crnu Goru. Ona je majka svih nas - kazao je Krivokapić.

Video: Krivokapić: Desila se sloboda, pružamo ruku pomirenja

Apelovao je na građane Crne Gore da ostanu kod kuće i “ne nasedaju na provokacije”.

- Biće vremena za slavlje i za ono šta nas čeka. Pobeda se može slaviti i bez izlazaka na ulice i stvaranja tenzija - objasnio je Krivokapić.

23:03 Centar za demokratsku tranziciju: DPS osvojio 35,44 odsto glasova

Centar za demokratsku tranziciju saopštio je da na na osnovu obrađenih 98,8 odsto glasova, DPS je osvojio 35,44 odsto, a koalicija “Za budućnost Crne Gore” osvojila je 32.82 odsto glasova.

22:53 DPS-u 34,8 odsto glasova, 32,7 odsto pripalo "Za budućnost Crne Gore"

CeMI je saopštio večeras na konferenciji za medije da je na osnovu obrađenih 88,4 odsto glasova DPS je osvojio 34,8, a koalicija "Za budućnost Crne Gore" 32,7 odsto glasova

22:37 CeMI: DPS osvojio 34,8 odsto glasova, koalicija "Za Crnu Goru" 32,8 odsto

Prema rezultatima CeMI, na osnovu obrađenih 87,5 odsto glasova, DPS je osvojio 34,8 odsto glasova, dok je koalicija "Za Crnu Goru" osvojila 32,8 odsto glasova.

22:21 Projekcije rezultata izbora na osnovu 82 odsto obrađenih glasova

22:19 Demokratski front: Berlinski zid je pao i u Crnoj Gori

Visoki funkcioner Demokratskog fronta Slaven Radunović obratio se javnosti iz štaba liste Koalicija “Za budućnost Crne Gore” i kazao je da je “Berlinski zid pao i u Crnoj Gori”.

Radunović je saopštio da ta koalicija ima 36,02 odsto glasova, a da DPS ima 35,80 oodsto glasova.

Video: Radunović: Berlinski zid je pao i u Crnoj Gori

On je istakao da će se oko 23 sata obratiti građanima najverovatnije sa konačnim rezultatima.

Lider Prave Crne Gore Marko Milačić kazao da je ovo pobeda “Svetog Vasilija Ostroškog” i dodao da građani slave u svojim kućama.

22:03 DPS osvojio 34,9 odsto glasova

Na osnovu poslednjih rezultata CeMI-ja, odnosno 82,1 odsto obrađenih glasova, DPS je osvojio 34,9 odsto glasova dok je listi “Za budućnost Crne Gore” pripalo 32,7 odsto glasova.

21:47 Vučić o izborima u Crnoj Gori

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras da treba sačekati rezultate izbora u Crnoj Gori, i kazao da je lista "Za budućnost Crne Gore" napravila dobar rezultat, ali to ne znači ništa dok se ne dobiju konačni rezultati.

- Onima koji su pobedili, čim rezultati budu ozvaničeni, uputiću čestitku kao što sam i do sada - rekao je Vučić.

21:41 Kako izgleda podela mandata u CG?

CeMI je objavio prve projekcije rezultata parlamentarnih izbora, a kako će da izgleda crnogorski parlament možete da pogledate klikom na ovaj link.

21:39 CeMI: DPS - 34,7 odsto glasova, “Za budućnost Crne Gore” - 33,1 odsto

CeMI je saopštio na osnovu 71,2 odsto obrađenih glasova da je DPS osvojio 34,7 odsto, a lista “Za budućnost Crne Gore” 33,1 odsto.

21:34 DPS kaže da je osvojio 37,8 odsto glasova

Funkcionerka DPS-a Nela Savković-Vukčević saopštila da je na osnovu 60 odsto obrađenog matrerijala DPS osvojio 37,8 odsto, i kazala da to "omogućava da sa tradicionalnim partnerima formiraju vlast".

21:26 DPS osvojio 34,4 odsto glasova

Na osnovu 57,8 odsto uzorka, llista "DPS - Odlučno za Crnu Goru Milo Đukanović" ima 34,4 odsto, a koalicija "Za budućnost Crne Gore" 33,3 odsto.

Koalicija "Mir je naša nacija" ima 12,4 odsto, "Crno na bijelo" 5,1 odsto, Bošnjačka stranka 4,5 odsto, Socijaldemokrate 4,3, SDP - Jaka Crna Gora tri odsto, Albanska koalicija Jednoglasno 1,2 odsto, Albanska lista 1,5 odsto, HGI 0,2 odsto, a HRS 0,1 odsto.

21:17 Krivokapić tvrdi da je "režim pao"

Nosilac liste “Za budućnost Crne Gore” Zdravko Krivokapić kazao je večeras na konferenciji za medije "da je režim pao", govoreći o preliminarnim rezultatima izbora.

On je pozvao građane da ostanu kod kuće i da "sa prijateljima i porodicom proslave pobedu koja je izvesna".

Video: Nosilac liste Za budućnost Crne Gore pozvao građane da ostanu kod kuće i da u miru proslave pobedu

Kako je najavio, sledeće obraćanje će biti za sat vremena.

21:10 CeMI: Za sada vodi koalicija Odlučno za Crnu Goru

Centar za monitoring i istraživanje (CeMI) saopštio je da je na osnovu obrađenih 49,8 odsto uzorka biračko tela, 34,2 odsto je glasalo za listu "Odlučno za Crnu Goru - Milo Đukanović", dok je za listu “Za budućnost Crne Gore” glasalo 33,7 odsto glasača,

20:58 DIK: Do 19.30 sati glasalo 74,16 odsto glasova

Državna izborna komisija saopštila je da je na parlamentarnim izborima do 19.30 sati glasalo 74,16 odsto birača.

20:56 Knežević: Novi početak za Crnu Goru

Jedan od lidera opozicione crnogorske koalicije "Za budućnost Crne Gore" Milan Knežević uveren je u izbornu pobedu te koalicije, nakon čega će, kako je istakao, doći do mirne, demokratske tranzicije vlasti, u interesu svih građana Crne Gore.

20:45 Na izbore izašlo 75,9 odsto birača

Na parlamentarnim izborima u Crnoj Gori, koji su danas održani, biračko pravo iskoristilo je 409.880 građana, odnosno 75,9 odsto od ukupnog broja birača, saopštio je CDT. Na parlamentarnim izborima 2016. godine izlasnost do 20 sati je bila 73,4 odsto, a 2012. godine 70,6 odsto.

20:31 Napadnute prostorije Demokratske partije socijalista na Draču

Portparol Demokratske partije socijalista Crne Gore Miloš Nikolić saopštio je da je oko 19 sati napadnuta kancelarija Demokratske partije socijalista na Draču.

- Reč je o potezu očajnika, koji su svesni da gube izbore te sada na sve načine pokušavaju da umanje značaj i čistoću izvesne pobede Demokratske partije socijaliste koja je pred nama - istakao je Nikolić, a prenosi RTCG.

20:11 Procene rezultata oko 21 sat

Prve procene rezultata glasanja na izborima za novi saziv crnogorskog parlamenta, očekuju se oko 21 časa.

20:06 DPS očekuje ubedljivu pobedu

Portparol DPS-a Miloš Nikolić saopštio je za TVCG kazao je da su istraživanja pokazivala da će izlaznost biti između 75 i 77 odsto. On je rekao da na osnovu tog parametru mogu očekivati ubedljivu izbornu pobjedu DPS-a.

20:00 Zatvorena biračka mesta

19:05 Do 19 sati izašlo 74,9 odsto glasača

Prema podacima CeMI-ja izlaznost do 19 časova je ukupno 74,9 odsto birača.

U regionu Podgorica izlaznost je 77,7, na severu 75, a na jugu 71,2 odsto.

Kako je tekao izborni dan pogledajte u specijalnom blogu Telegraf.rs klikom na OVAJ LINK.

Strani mediji su, izveštavajući o izborima u Crnoj Gori, pisali da je rezultat neizvestan, te da su procena da nijedan od favorita neće imati većinu za formiranje vlade.

Kako su pisali, narod odlučuje da li će pobedu odneti vladajuća, prozapadna Demokratska partija socijalista Mila Ðukanovića ili proruski i prosrpski orijentisani opozicioni savez.

U izveštajima agencija AP i Rojters navodi se da je teško predvideti ishod izboraali da se ne očekuje da bilo koja od dve najjače grupacije osvoji parlamentarnu većinu potrebnu za samostalno formiranje vlade.

Izbori će biti odlučujući za političku budućnost Ðukanovića, koji, kako se ističe, od raspada nekadašnje Jugoslavije vlada Crnom Gorom, koju je 2006. doveo do nezavisnosti, a 2017. i uveo u NATO.

AP navodi da je Ðukanović, koga protivnici optužuju za autokratske sklonosti, korupciju i veze sa kriminalom, izjavio da će današnji izbori odrediti da li će Crna Gora nastaviti ka članstvu u Evropskoj uniji ili Srbiji i Rusiji dozvoliti da na njenom tlu postave svoje marionete.

"Ne iznenađuje me izlaznost"

Predsednik Crne Gore Milo Ðukanović je glasao danas u podgoričkoj Osnovnoj školi “Savo Pejanović“, sa suprugom i sinom. On je nakon glasanja rekao da očekuje da Crna Gora nastavi da se kreće putem ekonomskog i demokratskog razvoja, u pravcu EU, kao i da ga ne iznenađuje i raduje visoka izlasnost u prvom delu dana.

- Očekujem da crnogorsko društvo i na ovim izborima potvrdi svoju demokratsku zrelost i odgovornost, kao i da izbori proteknu u uslovima stabilne i demokratske kulture primere Crnoj Gori, te da će zemlja nastaviti da se kreće putem ekonomskog i demokratskog razvoja i dostizanja evrposkih ciljeva - rekao je Ðukanović novinarima.

Na pitanje da prokomentariše visoku izlaznost, koja je do 12 sati oko 45 odsto, Ðukanović je rekao da to nije iznenađenje, jer su sve strane pozivale birače da pokušaju svoju obavezu da ispune do podne.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • anabela

    31. avgust 2020 | 08:06

    По мени, нема потребе да се толико завирује у туђе двориште и да се чак, на РТС 1 целовечерњи програм посвећује изборима у Црној Гори. Зашто се преко медија стално праве вештачке потребе да нас, обичне грађане толико интересује оно што се дешава тамо, па у Хрватској и сл. То је њихов живот, а наш је овде. То су други народи, тако су се декларисали, а ми треба да водимо рачуна о нама, да живимо наш живот и да нам расположење не зависи од тога ко је тамо негде у Црној Гори победио. Не треба имати било каква очекивања.

  • Idemo

    30. avgust 2020 | 21:27

    Padaj Dps i ostali milogorci

  • Ljubiša

    30. avgust 2020 | 21:27

    Au, gužve na granicama... Šiptari se vraćaju ubAlbaniju. Obavili svoju gradjansku dužnost.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA