Abazoviću prihvatljivo da Krivokapić bude premijer: "U petak ćemo doneti neke važne odluke"

Dritan Abazović je rekao da je za njega lično prihvatljivo da Zdravko Krivokapić bude mandatar za sastav nove vlade

  • 8
Dritan Abazović Printskrin: Youtube/Crno na bijelo

Lider GP URA Dritan Abazović saopštio je, u emisiji "Intervju" na TVCG, da nova vlada neće dozvoliti podizanje nacionalnih tenzija.

Kako je naveo, podršku URE neće imati onaj ko bude narušavao osnovni koncept Sporazuma koji su potpisali on i lideri listi "Za budućnost CG" i "Mir je naša nacija". Istakao je da lično ne bi imao ništa protiv toga da mandatar za sastav nove vlade bude lider koalicije "Za budućnost CG" Zdravko Krivokapić i saopštio da se nada da će za sedam dana Crna Gora dobiti i novog predsednika Parlamenta, jer kako kaže, pregovori idu vrlo dobro.

On je istakao da treba svi da budu srećni što je Crna Gora položila demokratski ispit u, kako kaže, nedemokratskim uslovima.

- Nisam iznenađen rezultatom jer sam verovao u pobedu. I jedna dobra komunikaciona strategija i generalno loša situacija u zemlji uslovila je promenu vlasti - naveo je on.

Saopštio je da je za njega lično prihvatljivo da Zdravko Krivokapić bude mandatar za sastav nove vlade.

- Mi imamo Glavni odbor partije u petak pa ćemo tu doneti neke važne odluke, ali meni lično prihvatljiv je profesor Krivokapić za novog premijera - istakao je on.

On kaže da je najznačajnija poruka da su građani konačno sebi vratili suverenitet.

- Mnogi nisu verovali da njihov glas nešto vredi. Sada su shvatili da oni mogu da budu promena koju žele da vide. I da su izbori sutra oni bi opet još više bili uvereni da mogu da utiču - naveo je on.

"Ne odustajemo od našeg programa"

Upitan kako ulaze u koaliciju sa potpuno ideološki suprotnim partijama,  Abazović odgovara da ne zna da li su se promenili, ali da postoji Sporazum koji se mora poštovati.

- Mi nismo ni milimetar odustali od svoga programa, ako ima neka sporna tačka u tom Sporazumu. Nosioci liste "Za Budućnost Crne Gore" je potpisao da će poštovati naše uslove. Mi promovišemo kosmopolitsku politiku, sa nevelikom snagom. Oni su potpisali da nema ugrožavanja nacionalnih interesa, promene simbola, da ćemo sarađivati sa NATO, da nema revanšizma, ni povlačenje Kosova, da želimo saradnju sa manjinskim partijama i ja ne vidim to nikako drugačije osim kao veliki korak unapred - naveo je on.

- Ako me pitate da li ja sada treba da uđem u nečije srce i da vidim da li je sada on iskren i promenio svoja uveranja ja ne želim da to radim - naveo je on.

On ističe da razlika ima i da su zato i nastupali u različitim kolonama.

- Ponuda je bila vrlo šarolika i ja mislim da tu nema ništa loše. Građani su tome dali najveće poverenje. Sporazum je veliki skorak, velika stvar. Već tražimo međunarodnu podršku. Mi treba da gradimo jake institucije, a ne jake lidere koje nećemo menjati 30 godina - naveo je on.

On smatra da novavećina treba da zanemari usko političko partijske interese, i da svoju politiku usmerava u korist svih, naveo je on.

On kaže da ima radikalnih subjekata i u Nemačkoj i Austriji.

- Mi nikad promene u svom životu videli nismo. Promene su na bolje jer su shvatili da građani mogu nešto da menjaju. Vi smislite da mi sada treba da vladamo 30 godina, ne mi smo morali da promenimo nešto - izričit je lider URA.

Abazović smatra da je narod mnogo manje posvađan nego što to politika želi da prikaže.

- Ako mi budemo vodili dobronamernu politiku, siguran sam da ćemo imati značajne rezultate, da se te tenzije značajno umanje - naveo je on.

Inače, kako javljaju crnogorski mediji, pregovori predstavnika tri koalicije su počeli sinoć, ali nije "otvarana priča o podeli vlasti".

Kako pišu Vijesti, pozivajući se na više izvora, načelni stav je da na osnovu izbornog rezultata premijersko mesto treba da pripadne koaliciji “Za budućnost Crne Gore”, dok će druga po jačini koalicija - “Mir je naša nacija”, verovatno preuzeti mesto šefa parlamenta.

Iako je juče bilo spekulacija o konkretnim imenima, takav dogovor nije postignut niti se ulazilo u te detalje.

Jedan od izvora ispričao je Vijestima da je razgovor, koji je trajao oko četiri sata, bio načelan i uvodan. Da se razgovaralo o tome kakve su obaveze i odgovornosti pred novom vlašću, na koji način je najbolje doći do rešenja, o dinamici rada i programu buduće vlade čiji su temelji sadržani u sporazumu koji su lideri tri koalicije ranije potpisali.

Njime se, kako je ranije objavljeno, istrajava na dosadašnjoj politici evropskih integracija i članstva u NATO-u, kontinuitetu regionalne politike i državnim simbolima.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA