≫ 

U Sloveniji epidemija mišije groznice

U mikrobiološkoj laboratoriji Medicinskog fakulteta u Ljubljani, koji jedini dijagnostikuje hantavirusnu zarazu koja izaziva mišiju groznicu, kažu da imaju mnogo posla

  • 0
Miš, miševi Foto: Alexas_Fotos / Pixabay

Broj zabeleženih slučajeva mišije groznice ove je godine u velikom porastu u Sloveniji, što se pripisuje povećanoj populaciji miševa usled bogatog roda semenskog žira u šumama kojim se ti glodari hrane.

- Do sada smo zabeležili više od 200 prijava hemoragične groznice - rekla je na konferenciji za novinare u sredu u Ljubljani epidemiološkinja Eva Grilc iz nacionalnog Instituta za javno zdravlje.

Lani su tokom cele godine zabeležena 252 slučaja, pa se ove godine računa na pravu epidemiju i rekordan broj jer se opasnost od prenosa zaraze pojavljuje i u letnim mesecima, sve do sredine jeseni.

Vrh sezone mišije groznice koja se širi virusom iz izmeta glodara je krajem juna i početkom jula, kad broj prijava počinje da pada, upozoravaju zdravstvene službe.

U mikrobiološkoj laboratoriji Medicinskog fakulteta u Ljubljani, koji jedini dijagnostikuje hantavirusnu zarazu koja izaziva mišiju groznicu, kažu da imaju mnogo posla, a bave se i dijagnostifikovanjem sumnji na koronavirus.

Od 516 preuzetih uzoraka na hantavirus pozitivno je bilo 203, a neki su oboleli zbog visoke temperature mislili da su se zarazili korona virusom.

Brzo prijavljivanje slučajeva

- Radimo na urgentnim slučajevima i nismo očekivali da će se epidemija mišije groznice nakon one iz 2019. tako brzo ponoviti - rekla je Tatjana Avšič Županc iz Instituta za mikrobiologiju i imunologiju Medicinskog fakulteta.

Lekari koji se bave onima koji završe u bolničkom krevetu navode da do sada nisu imali teških komplikacija, premda bolest može teško da ošteti jetru, a pacijent da završi na dijalizi, a nije bilo niti jednog smrtnog ishoda.

Možda tome doprinosi i brzo prijavljivanje slučajeva, jer zdravstvene vlasti pred svaku sezonu izdaju uobičajena uputstva kojima se rizične grupe pozivaju na oprez i upozorenja kako da se spreči unošenje virusa u organizam.

Do toga dolazi udisanjem prašine od mišijeg izmeta u kojoj je virus, na primer pri čišćenju podruma i ostava, kod radova u šumi, u skladištima, na njivi, pa čak na odmoru u prirodi, prilikom kampovanja.

Skladišta, potkrovlja i druge prostorije gde su bili glodari treba najpre da se izvetre najmanje 30 minuta, treba da se nosi maska i koriste dezinfekciiona sredstva, a ako prostoriju treba čisti treba pazitit da se ne praši kako se prašina s virusom ne bi širila prostorijom, neke su od preporuka struke.

Kako prenose hrvatski mediji, u Rijeci je zabeležena velika najezda miševa.

Na ovaj problem upozorili su iz Opšine Klana uz reči kako su u okvirima mogućnosti pristupili rešavanju problema, pa u suradnji s Veterinarskom stanicom Rijeka obavili potrebne deratizacije i dezinsekcije.

Osim toga, meštane upozoravaju da prilikom boravka u šumi pojačano brinu o higijeni i pridržavaju se preporučenih mera, a isto tako, koliko mogu osiguraju i svoje kuće, okućnice i vrtove.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA