Ambasada Rusije: Inckova odluka nelegitimna

U saopštenju se navodi da se Rusija uvek protivila upotrebi "bonskih ovlašćenja", čije mu, čak ni najšire tumačenje ne daje mu za pravo da se meša u aktivnosti zakonodavne vlasti

  • 27
Valentin Incko

Foto: ATA Images

Ambasada Ruske Federacije u BiH u saopštenju navela je razloge zbog kojih je odbila da se pridruži izjavi ambasadora Upravnog odbora Saveta za sprovođenje Mirovnog sporazuma u BiH.

Tom izjavom osuđuje se, kako je navedeno, eskalacija tenzija koje dolaze od nekih političkih lidera kao odgovor na nedavnu izmenu Krivičnog zakona, kao i koraci koje je preduzela Narodna skupština Republike Srpske, a koji bi, stoji u izjavi, narušili stabilnost i omeli efikasan rad organa vlasti.

Ruska ambasada ukazuje da je visoki predstavnik Valentin Incko svoj mandat završio 27. maja i da nije imao nikakva ovlašćenja za uvođenje izmena i dopuna Krivičnog zakona, preneo je RTRS.

U saopštenju se navodi da se Rusija uvek protivila upotrebi "bonskih ovlašćenja", čije mu, čak ni najšire tumačenje ne daje mu za pravo da se meša u aktivnosti zakonodavne vlasti.

Ambasada, takođe, podseća da je odluku Narodne skupštine donelo legalno izabrano demokratsko telo vlasti.

- Ispostavlja se da naši partneri BiH smatraju nemarnim studentom koji ne uspeva položiti ''ispite'' i rešiti se međunarodne supervizije. Više od četvrt stoleća, suverena država koja je zauzimala poziciju nestalne članice Saveta bezbednosti UN-a mora ''ponoviti godinu''... Upravo iz ovih razloga kancelariju visokog predstavnika smatramo kočnicom razvojnog puta BiH i insistiramo na njegovom bezuslovnom gašenju. To je taj slučaj kada su se prednosti odavno pretvorile u nepopravljive nedostatke. Stoga - mora biti zatvoren! - zaključuje se u saopštenju Ambasade Rusije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aca

    31. jul 2021 | 22:57

    Incko je Bakirov potrcko bio...

  • Lala

    31. jul 2021 | 22:25

    Samovoljno, bahato, neljudski i vojnicki gledano nepotrebno streljanje vezanih ljudi ce nas jos dugo pratiti.

  • Vitez Koja

    31. jul 2021 | 22:53

    Dobro, i šta sad?Znamo da je nelegalna, evo i Rusi kao jedni od garanta Dejtona kažu da je nelegalna.Koliko znam i sam "visoki predstavnik" je nelegalan.Čak i da je legalan njegova uloga bi bila medijacija između naroda, a ne lečenjem ličnih kompleksa i frustracija doliva ulje na vatru i gura BIH u nove sukobe.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA