≫ 

Građani skupili novac za Dragana koji mora da plati 8.000 evra jer je pomogao porodici male Madine

Protiv Umičevića je podneta prekršajna prijava zbog navodnog pomaganja u ilegalnom prelasku državne granice

  • 0
Madine Hussini, Medina Husini Foto: Privatna arhiva

Udruženje "Are You Syrious" objavilo je kako je za njihovog volontera Dragana Umičevića za manje od 24 sata skupljen novac kako bi se platila kazna i sudski troškovi u iznosu od 60.000 kuna (oko 8.000 evra).

Kako su objavili, 247 građana uplatilo je 62.691,30 kuna, nakon što je u javnosti odjeknula pravosnažna presuda Visokog upravnog suda u Zagrebu Draganu Umičeviću, koji je u martu 2018. godine pomogao porodici male Madine da zatraže azil u Hrvatskoj.

Da podsetimo, Madina Husini bila je šestogodišnja avganistanska devojčica koja je 21. novembra 2017. godine poginula u naletu voza prilikom ilegalnog proterivanja iz Republike Hrvatske, što je potvrđeno nedavnom presudom Evropskog suda za ljudska prava.

- Njena porodica na isti je način iz Hrvatske izbačena još jednom, u noći sa 7. na 8. mart 2018. godine. Kada su treći put ušli u Hrvatsku u noći s 20. na 21. mart 2018, u strahu od novog proterivanja putem Fejsbuk stranice udruženja "Are You Syrious" obratili su se aktivistima za pomoć u traženju azila. U udruženju su im objasnili da samo policija može dati azil i uputili ih na najbližu policijsku kontrolnu tačku. Kako bi se uverili da će dobrobit dece i zakonska prava porodice biti poštovana, zamolili su volontera Dragana Umičevića da iz Osijeka ode do kontrolne tačke granične policije i granične policajce lično informiše o tome da se u njihovoj blizini nalazi porodica izbeglica koja želi da zatraži azil. Iz sedišta udruženja u Zagrebu, Umičevićev dolazak na teren odmah je najavljen policiji - objavili su iz udruženja, prenosi 24sata.

- Moj jedini zadatak je bio da priđem policajcima na terenu i upozorim ih da se u blizini nalazi porodica s puno male dece koja su prestrašena i da žele da zatraže azil. To sam i učinio, nakon čega sam ponudio i da dođem u policijsku stanicu u koju su ih prebacili, te policiji pružim eventualno potrebne dodatne informacije, ali i da se uverim da ovoga puta neće biti nasilno proterani iz zemlje. Sve što je kasnije usledilo nema veze sa zakonom, nego s politikom, pa tako gledam i na ovaj apsurdni proces - rekao je Umičević.

Protiv Umičevića je podneta prekršajna prijava zbog navodnog pomaganja u ilegalnom prelasku državne granice. Kazna koju je Ministarstvo unutrašnjih poslova tražilo bila je drakonska: kazna od 230.000 kuna i zatvor za Dragana Umičevića, te zabrana rada udruženja "Are You Syrious".

Video: Hrvatski policajac ušao u reku i spasio ženu, dete odvukla rečna struja

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA