≫ 

Opasno nevreme preti Hrvatskoj: Prognozirani orkanski udari podno Velebita, u Dalmaciji olujna bura

Građani treba da budu spremni na smetnje, oštećenja objekata i rizik od povreda usled čupanog drveća, polomljenih grana i letećih ostataka

  • 0
JADRAN NEVREME PLIMA orkan, Foto: Tanjug/HINA/Mario Strmotić

Meteorolozi Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) izdali su za danas crveno upozorenje za Kvarner, srednju i severnu Dalmaciju i Velebitski kanal, uz očekivano nevreme i orkanski udar podno Velebita.

Na Kvarneru se ponegde očekuje jako nevreme sa najjačim udarima vetra do 165 km/h, prenosi Jutarnji.

Područje Dalmacije zahvatiće i veoma jaka, ponegde i olujna bura sa najjačim udarima vetra do 140 km/h, dok se podno Velebita očekuje orkanska bura sa najjačim udarima vetra do 205 km / h.

Iz Civilne zaštite ističu da je vreme veoma opasno i podrazumeva visok stepen opasnosti po zdravlje, pa čak i po život opasne situacije, posebno pomoraca, a postoji i značajan rizik od oštećenja obalske infrastrukture.

Poziva građane da budu svesni opasnosti, da obrate pažnju i prate najnovije vremenske prilike.

Civilna zaštita savetuje građanima da izbegavaju putovanja i boravak u blizini ugroženih priobalnih područja. Velika je verovatnoća da trajekti neće ploviti, pa građani, ako putuju, treba da vode računa o saobraćajnim informacijama.

Narandžasto upozorenje izdato je i za riječku regiju, gde se očekuje nevreme sa orkanskim vetrom većim od 120 km/h.

Građani treba da budu spremni na smetnje, oštećenja objekata i rizik od povreda usled čupanog drveća, polomljenih grana i letećih ostataka. Moguć je prekid saobraćaja i prekid isporuke električne energije.

Video: Region pogodile sve moguće nepogode - tuče grad, veje sneg, grmi i šiba bura

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA