≫ 

Šef carine krao ulje i sir namenjene humanitarnim udruženjima. Sve je priznao

Prema statistici Carinske uprave, samo u prvih devet meseci prošle godine na graničnim prelazima širom Hrvatske zaplenjeno je gotovo 12 tona mesa i mesnih prerađevina

  • 4
Hrvatska policija, Croatian police Foto-ilustracija: Karl Thomas / allOver Photo / Profimedia

Anđelko Bare, uhapšeni načelnik Uprave granične carine Bajakovo zbog krađe robe iz carinskog skladišta, priznao je krivicu.

Kako Index prenosi, osumnjičen je za zloupotrebu položaja i vlasti, a prema nezvaničnim informacijama, i ostali osumnjičeni priznali su kazneno delo koje im je stavljeno na teret. Uhapšeni su još njegov pomoćnik i dvojica domara.

Istražitelji su zaustavili vozilo šefa carinarnice i u njemu pronašli robu koju je otuđio iz carinskog skladišta. Radilo se o medu, maslinovom ulju i sirevima, odnosno prehrambenim proizvodima koji su oduzeti na granici. Inače, te proizvode Carinska uprava daje humanitarnim udruženjima. I na Bajakovu se tako radilo.

Carina zaplenjeno ili daje humanitarnim udruženjima ili uništava

Prema statistici Carinske uprave, samo u prvih devet meseci prošle godine na graničnim prelazima širom Hrvatske zaplenjeno je gotovo 12 tona mesa i mesnih prerađevina. Carinici su u tom periodu sprečili unošenje i oko 10 tona mlečnih proizvoda, kao i nešto više od četiri i po tone masti i ulja životinjskog i biljnog porekla. Bilo je oduzeto i gotovo devet tona voća i povrća.

Inače, granični prelazi opremljeni su posebnim hladnjačama u kojima se ova lako kvarljiva roba čuva. Osim onoga što se donira udruženjima, deo se i uništava. Carinska uprava navodi da se godišnje uništi oko 40 tona proizvoda životinjskog porekla koji su nelegalnim putem ušli u Hrvatsku.

Bare suspendovan, bio je član antikorupcijskog veća

Kako navodi Index, šef Bajakova Anđelko Bare nakon ovog hapšenja suspendovan je i protiv njega i njegovog pomoćnika pokrenut je disciplinski postupak.

- Okolnost da su se upravo rukovodeći službenici odali krajnje besprizornom postupanju koje ne može imati bilo kakvo opravdanje, ukazuje na grubu povredu svih etičkih standarda i skandaloznu koruptivnu praksu koja zaslužuje najoštriju osudu - poručuju iz Carinske uprave.

Bare je bio i jedan od članova antikorupcijske komisije, tela koje je osnovano pri Carinskoj upravi kako bi se osnažila borba protiv korupcije.

Video: Muškarac prilazi pumpi, pa uzima 3 kante: Snimak krađe goriva na Galenici

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • bg

    22. mart 2022 | 07:14

    Nista cudno da samo znate sta rade carinici u Srbiji krstili bi se

  • Map

    22. mart 2022 | 00:15

    Nista cudno, naucio se on krasti srpsku imovinu posle rata pa nastavio jer ta roba je oduzeta opet srbima koji idu posetiti svoja ognjista

  • Nole

    22. mart 2022 | 08:08

    Map, Bg, Mile......pojacaj dozu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA