≫ 

Ubio se Harald Kopic, osuđen na 50 godina zbog ubistva troje dece: Presudio sebi u zatvoru

Austrijski državljanin u septembru 2021. u Zagrebu je ubio svoje troje dece. Bio je osuđen na 50 godina zatvora

  • 8
Hrvatska Zagreb Harald Kopitz otac ubio troje dece Foto: Facebook/Harald Kopitz

Austrijski državljanin Harald Kopic, čovek koji je u septembru u Zagrebu ubio svoje troje dece, četvorogodišnjeg dečaka i sedmogodišnje blizance dečaka i devojčicu, danas oko 17 sati u zatvoru počinio je samoubistvo, saznaje Jutarnji list. Odmah je pozvana Hitna pomoć, međutim Kopic je preminuo u vozilu Hitne pomoći.

Zatečen je s povredama na rukama i nogama. Ministarstvo pravosuđa sutra će uputiti vanredni nadzor u kaznionicu u Lepoglavi kako bi se utvrdile sve okolnosti pod kojima je Kopic počinio samoubistvo. Ono što je Jutranji nezvanično saznao, on je sam tražio da ga iz zatvorske bolnice u Svetošimunskoj, gde je bio 24 sata pod nadzorom u samici, premeste u Lepoglavu. Žalio se da je pod nadzorom.

- Ubiću se prvom prilikom, čim to bude moguće, rekao je. Iako zasad nema informacija da je ostavio ikakav pisani trag o nameri samoubistva, kako navodi Jutarnji, to je najavio u nekoliko navrata, ali nisu poznate okolnosti, odnosno da li je to došlo i do službenih lica.

Harald Kopic u junu je nepravosnažno osuđen na 50 godina zatvora. U suđenju iza zatvorenih vrata, koje je isti dan počelo i završilo, Kopic je priznao krivicu za trostruko teško ubistvo.

Za smrt svakog deteta pojedinačno dobio je po 27 godina što je objedinjeno u maksimalnu moguću kaznu od 50 godina.

Podsetimo, reč je o užasu koji se dogodio 24. na 25. septembar 2021. godine kada su četvorogodišnji dečak i sedmogodišnji blizanci provodili uobičajeno veče s ocem dok je njihova majka, bivša Kopicova partnerka, bila na službenom putu te je ocu svoje dece s punim poverenjem ostavila mališane.

Kopic im je priredio večeru. Svakom je pomogao potom da se istušira nakon čega im je dao da gledaju crtane filmove. Tad je već imao skovan bolestan plan čije će posledice zgroziti celu zemlju, a njega pretvoriti u oca monstruma.

Oko 22 sata otopio je 30 tableta Diazepama u netom pripremljeni topli kakao nakon čega je takav smrtonosni napitak ulio u dečje flašice na kojima su bila slova njihovih imena. S punim poverenjem dva sinčića i ćerkica su taj kakao nakrcan lekom popila, a Kopic je itekako bio svestan da će takav koktel za mališane biti poguban.

Deca su preminula od akutnog trovanja u dečjoj sobi, a neki od njih su usnuli čvrsto držeći u rukama plišane igračke s kojima su, najverojatnije, i inače odlazili na počinak. Njihova tela zatim je pokrio jorganom preko glave, nakon čega je Kopic odlučio da presudi i sebi nagutavši se tableta za spuštanje pritiska.

No pre tog finalnog čina u kojem nije uspeo, 11 minuta posle ponoći 25. septembra 2021. Kopic je na Fejsbuku objavio najavu zločina ukazujući na samoubistvo jer je ostao bez devojke i novca, ali i jer mu ni njegova braća masoni nisu pomogli iako im se obraćao za pomoć.

Tu dramatičnu objavu su videli njegovi prijatelji, pa su se zbog toga 50-ak minuta kasnije užarili telefoni policije čiji su se zaposleni zaputili do Mlinova, ni ne pomišljajući da ih čekaju jezivi prizori i neopisiva količina tuge. U stanu tokom uviđaja kriminalisti su uočili i punu bocu skupocenog šampanjca Dom Pérignon na kojoj je bio stavljen papirić sa porukom "For your new life".

Dopisivanje u zatvoru

Od toga dana Kopic se nalazio u Bolnici za osobe lišene slobode gde je nad njim sprovedeno i veštačenje koje je pokazalo da je u vreme (ne)dela bio uračunljiv, a sedam meseci od jezivog čina, optužno veće Županijskog suda u Zagrebu potvrdilo je optužnicu koja ga tereti za tri teška ubistva zbog kojih mu preti 50 godina zatvora.

Tokom istrage Kopic, naviknut na visoki životni standard, izneo je detaljnu odbranu u kojoj je objasnio svoje motive što ga je rukovodilo tim strašnim činom i što ga je, kako je kazao, nagonilo da u ubistvu dece i samoubistvu vidi jedini izlaz iz situacije.

- Ostao sam bez posla, pretili su mi da će me izbaciti iz stana koji sam bio iznajmio. Zakuvalo mi se u glavi. Pukao sam. I u ubistvu dece i samoubistvu video sam jedini izlaz iz situacije u kojoj sam se našao - pokušao je da objasni motiv zbog kojeg je ubio decu.

Inače, pritvorske dane, Kopicu su između ostalog dane kratila i pisma koja mu pišu njemu nepoznate osobe, a kojima on, navodno, uredno odgovara u pisanom obliku.

Radilo se o pismima podrške u smislu da izdrži i da bude jak pa mu je jedna gospođa tako nepoznate dobi uz mnogobrojne reči razumevanja za njegovu situaciju i stanje duha u kojem se nalazi, u koverti s pismom poslala i 150 kuna za cigarete.

Naznačila je i da bi mu poslala i više novca, ali da nije u mogućnosti. Kopic joj je na pismo odgovorio te predložio da mu pošalje svoju fotografiju ostavivši otvorenu opciju da mu postane devojka.

Video: Ispred bolnice u Zagrebu sveće i mede za dete koje je podleglo povredama od zlostavljanja roditelja

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • jesenumeni

    25. oktobar 2022 | 19:59

    Neka je mrtav , pokvareno stvorenje - ubiti 3 svoje djece !!! Neka gori u paklu za male anđele 😭😭😭

  • Veteran

    25. oktobar 2022 | 20:30

    Trebao je to mnogo ranije da uradi, deca bi bila živa

  • Mirna

    25. oktobar 2022 | 19:41

    TREBAO ON DA SE UBIJE A NE UBITI DECU. PITANJE JE KO GA UBIO???? SAM NE VERUJEM🤔

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA