Vreme čitanja: oko 8 min.

Ubistva Vanje Gorčevske i Panča Žežovskog: Slučaj koji je sve šokirao zbog navodne uloge oca devojčice

Vreme čitanja: oko 8 min.

Kraj 2023. obeležio je slučaj ubistava devojčice i frizera iz Severne Makedonije, koji je žestoko potresao ceo region zbog sumnje da je u otmicu i smrt ćerke umešan i njen otac

  • 1
Vanja Gorčevska Panče Žežovski Lupče Palevski Severna Makedonija Foto-montaža: Foto: Facebook/Zorica Gjorcevska, Facebook/Pance Zezovski, Privatna arhiva, Telegraf.rs, Shutterstock

Kada se pojavi informacija da je u nekoj od država nastalih na krvavim ruševinama nekadašnje Jugoslavije nestalo neko dete, dojučerašnji krvni neprijatelji istog trenutka se daju u zajedničku akciju potrage. Svi mediji objavljuju informacije o toj devojčici ili dečaku, aktiviraju se i policije u tim državama, vesti i apeli se dele po društvenim mrežama... Sve sa ciljem da dete bude pronađeno živo i zdravo i vraćeno svojim zabrinutim roditeljima.

U 99 odsto slučajeva tako i bude.

Ali postoji i onih jedan odsto...

Takav slučaj je, nažalost, bio sam 14-godišnjom Vanjom Gorčevskom iz Skoplja.

Slučaj koji je podigao na noge ceo region

Vanja Gorčevska Vanja Gorčevska Foto: Facebook/Zorica Gjorcevska

Kada je 27. novembra objavljena vest da je nestala 14-godišnja Vanja Gorčevska iz Skoplja, na noge nije ustala samo Severna Makedonija, već se podigao ceo region.

U tom trenutku bio je prisutan, kao i u svim sličnim situacijama, strah za sudbinu deteta, ali ništa nije slutilo na najgore.

A onda je, 3. decembra, kao grom iz vedrog neba stigla najgora moguća vest - makedonska policija saopštila da je pronađeno devojčicino telo, ali i leš Panča Žežovskog (74), frizera iz Velesa.

Ubrzo se ispostavilo da su ove dve smrti samo vrh ledenog brega u slučaju koji je sve zaprepastio i ostavio bez teksta. Jer, ova dva slučaja bila su povezana.

Policija je ubrzo počela da objavljuje detalje ovog, kako se nažalost ispostavilo, gnusnog zločina.

Ali, krenimo redom...

Ubistvo frizera iz Velesa

Vanjin nestanak 27. novembra bio je jedan deo slagalice koju policija Severne Makedonije još slaže, kako bi dobila kompletnu sliku onoga što se desilo.

Ispostavilo se da je sve počelo još 22. novembra, kada su ubice upale u kuću Panča Žežovskog na obodu Velesa. Prebili su ga, vezali i ubacili u automobil.

Istog dana Pančo je ubijen i njegovo telo bačeno u tri metra duboku rupu koju su ubice iskopale kod sela Rudnik.

Uzeli su njegov automobil i otišli.

Dva dana kasnije porodica je prijavila Pančov nestanak.

Naredna tri dana, do 27. novembra kada je Vanja oteta, u ovom trenutku su rupa koju bi istraga trebalo da popuni.

Vanjin nestanak

Ono što se zna, jeste da je 14-godišnja devojčica u 7.25 napustila stan u samom centru Skoplja. Veruje se da je samo dva minuta kasnije oteta.

Otmičari su joj vezali ruke i noge, ubacili je u vreću za spavanje, a potom u "citroen" sada već pokojnog Panča.

U tom automobil su bila dvojica osumnjičenih, a ispred njih je išlo vozilo "reno kango". Oba su krenula u pravcu sela Brazde.

U 7.30, odnosno samo tri minuta od trenutka kada je oteta, izgubljen je signal Vanjinog mobilnog telefona.

Nemajući pojma šta se desilo, Vanjina majka Zorica je izašla iz stana deset minuta posle ćerke.

Otmičari su sa Vanjom već grabili ka selu na obodu Skoplja.

Poziv koji nijedan roditelj ne želi da dobije

Zorica je u 8.20 primila poziv zbog kog se, kao i svaka majka, žestoko zabrinula - nazvali su je iz škole i rekli da Vanja nije došla na časove.

Majka je u 8.35 prijavila njen nestanak policiji. Veruje se da su otmičari nekoliko minuta kasnije stigli do sela Brazda.

Manje od sat i po kasnije, devojčica je bila mrtva. Ubijena je oko 10 časova i zakopana.

Ubice su Palčov "citroen", kojim su je odvezli, spalile nedaleko od mesta gde su zakopali devojčicu.

Vanjin otac Aleksandar prijavio je njen nestanak policiji u 11 sati, a u 12.08 majka je objavila apel na društvenim mrežama.

Tada je počela velika potraga za Vanjom.

Narednih dana se u potragu, osim porodice, prijatelja i građana Skoplja, uključuje i čitav region, a slučaj je 29. novembra prijavljen i Interpolu.

Bekstvo Ljupča Palevskog - Palča

Ljupčo Palevski Palčo Ljupčo Palevski - Palčo, glavnoosumnjičeni u slučaju ubistava Vanje i Panča Foto: Facebook/Privatna arhiva

Narednog dana Ljupčo Palevski sa svojim advokatom Vaskom Stojkovim kreće za Beograd. Advokatu je rekao da mora da ide da obavi "neke preglede". Stojkov ga je, kako je kasnije rekao u policiji, "ostavio u jednom hotelu i vratio se u Skoplje".

Narednog dana je Stefan D. Palevskog odvezao iz Beograda u Tursku, u Balikešir, gde ga je ostavio i vratio se u Severnu Makedoniju.

Sledećeg dana, 2. decembra, Vanji i Palču i dalje nije bilo ni traga ni glasa. U tim trenucima nije se znalo da su mrtvi, ali je policija tada počela da otkriva osumnjičene i počelo je da se odmotava klupko jezivog zločina.

Pronađena tela Vanje i Panča

Najgora vest, koje su se mnogi pribojavali, stigla je 3. decembra - policija je u večernjim satima saopštila da je pronašla tela Vanje i Palča.

Isto veče Palevski je označen kao glavnoosumnjičeni u ovom slučaju. Isto veče privedena su još trojica osumnjičenih - Velibor Manev, Vlatko Kešišev i Bore Videvski. Tokom večeri u stanicu policije je doveden i otac male Vanje, koji je tamo zadržan tokom noći.

Aleksandar Gorčevski, Vanjin tata, Vanja Gorčevska Privođenje Vanjinog oca Foto: Telegraf.rs

Sledećeg dana je trojici osumnjičenih određen pritvor, a policija je na konferenciji za novinare iznela detalje iz istrage. Kao motiv za oba ubistva navodeno je koristoljublje.

Ministar unustrašnjih poslova Severne Makedonije Oliver Spasovski izjavio je da je glavni osumnjičeni u bekstvu, da se zna da je 30. novembra otišao u Beograd, a odatle u Bugarsku. Najavio je raspisivanje međunarodne poternice za Palevskim.

Otkriven plan otmičara

Tada je otkriveno i da je plan otmičara bio da za Vanju traže otkup od njene majke, koja je prodala stan. Motiv za ubistvo Palča bio je navodni dug od 500 evra.

Jedan od osumnjičenih navodno je izjavio u policiji da je devojčica ubijena "jer su se stvari otrgle kontroli".

Zbog toga se sumnja da su znali da je u toku potraga za devojčicom bila već pokrenuta, iako je njena majka tek dva sata nakon devojčicine smrt obelodanila na Fejsbuku njen nestanak, a otac slučaj prijavio policiji sat vremena nakon što je ubijena.

Istog dana, popodne, Vanjinom ocu određeno je zadržavanje do 48 sati.

Osumnjičen Vanjin otac 

Javnost je šokirana spoznajom da je otac devojčice sumnjiv policiji. Kako su preneli makedonski mediji, on se sumnjiči da je otmičarima odao kada i gde će Vanja biti sama.

Ekipa Telegrafa je tog dana, 4. decembra, bila u Severnoj Makedoniji. Pronašli smo njivu na kojoj je spaljen Palčov "citroen" u kojem je Vanja odvedena do mesta egzekucije. Nedaleko odatle je i mesto gde je policija pronašla njeno telo. Dok je naša ekipa bila na licu mesta, policija i forenzičari su i dalje češljali teren u potrazi za dokazima.

Od meštana sela Brazde saznali smo da su se plašili Palevskog, koji im je i ranije "pravio probleme".

Tokom čitavog dana građani su dolazili u školu koju je Vanja pohađala i upisivali se u knjigu žalosti.

Poternica za glavnoosumnjičenim

Isto veče raspisana je međunarodna poternica za Palevskim.

Naredni dan obeležila je velika potraga za Palevskim, sve policije u regionu stavile su se na raspolaganje makedonskim kolegama, ne bi li mu se što pre ušlo u trag.

Tužilac je tog dana otkrio da za Vanju nije tražen otkup, što se uklapa u izjavu jednog od osumnjičenih po kojoj su se "stvari otrgle kontroli", odnosno da je Vanja ubijena jer su se uspaničili.

Vanjin otac je ponovo saslušan u tužilaštvu. Opet je negirao da je umešan u otmicu i ubistvo svoje ćerke.

Istog dana uhapšen je Stefan D, koji je Palevskog odveo iz Beograda u Tursku.

On je policiji otkrio gde se Palevski nalazi, ali je uporno tvrdio da nema nikakve veze sa zločinom.

Hapšenje Palevskog

Ljupčo Pelevski LJupčo Palevski - Palčo uhapšen je u Turskoj Foto: Makedonska policija

Ubrzo je stigla vest da je Palevski uhapšen u Turskoj.

Iste večeri ministar policije Severne Makedonije Oliver Spasovski održao je konferenciju za novinare i potvrdio hapšenje uhapšen Ljupča Palevskog Palča. Otkrivo je i detalje njegovog bekstva.

Saopšto je i da su pronađena dva pištolja, kao i telefon ubijene devojčice.

Četvorici osumnjičenih za ubistvo male Vanje, od kojih se trojica sumnjiče i za ubistvo Žežovskog, 6. decembra određen je pritvor do 30 dana.

Policija je ponovo saslušava Stefana D, koji je navodno rekao da nije znao da je Palevski bio osumnjičen za ubistvo Vanje i Žežovskog u trenutku kada ga je vozio u Tursku.

Zahtev za ekstradiciju

Tog dana je Severna Makedonija Turskoj uputila zahtev da drže Palesvkog u pritvoru dok se ne prikupi dokumentacija i uputi zahtev za njegovo izručenje.

Saopšteno je i da su mala Vanja i Žežovski ubijeni na isti način.

Istog dana su ponovo saslučani osumnjičeno, a potom i advokata koji je Palevskog odvezao do Beograda.

Saznaje se da bi postupak izručenja iz Turske mogao da traje mesecima.

Makedonski mediji uveče 6. decembra objavljuju snimak nastao na dan otmice male Vanje. Kamere su uhvatile "citroen" kako napušta Skoplje.

Stefan D. je 7. decembra ponovo sproveden u sud. U saopštenju tužilaštva navedeno je da su on i Palevski 1. decembra krenuli iz Beograd, a dan kasnije stigli u Tursku. Zajedno su, kako se sumnja, bili do 3. decembra, kada su pronađena tela Vanje i Panča.

Njemu je 10. decembra takođe određen pritvor.

Otkriven uzrok Vanjine smrti

Makedonski mediji javili su 24. decembra da je u obdukcionom nalazu navedeno da je Vanja Gorčevska ubijena hicem iz vatrenog oružja.

Do sada je zbog sumnje da su povezani sa otmicom, odnosno ubistvom Vanje i Panča, privedeno šest osoba.

Ljupčo Palevski Palčo, koji se nalazi u Turskoj gde je započeo proces njegovog izručenja Severnoj Makedoniji, sumnjiči se da je planirao, organizovao i izvršio dva ubistva.

Za dve otmice i ubistva osumnjičeni su Velibor Manev, Bore Videvski i Vlatko Kešišev.

Aleksandar Gorčevski, otac ubijene Vanje, osumnjičen je da je Palevskom dao informacije kretanju svoje ćerke, odnosno o vremenu kada napušta zgradu i odlazi u školu.

Poslednji osumnjičeni je Stefan Dimkovski, koji je uhapšen jer je pomogao Palču da pobegne iz Beograda u Tursku.

Očekuje se da u narednim mesecima Palevski bude izručen severnomakedonskim vlastima, kao i da se do kraja razmota klupko jezivog zločina koji je žestoko potresao ne samo tu zemlju, već i čitav region.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • MK

    31. decembar 2023 | 07:38

    Ovo samo monstrumi mogu da urade, tuga velika. Doživotne kazne, za njenog "oca" i ostale monstrume. 😭

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA