• 0

7 sunaca i 7 luna: "Treba tražiti mesec i verovati da nam ga mogu staviti u ruke" F.G. Lorka (FOTO)

Neočekivani spoj muzike za čembalo Domenika Skarlatija, flamenko umetnosti i modernog baleta pružaju mogućnost umetnicima i publici da otkriju duende

  • 0

"7 sunaca i 7 luna" je muzičko-plesno-poetska parabola o potrazi umetnika za slobodom, inspiracijom i smislom postojanja, ispripovedana kroz životnu priču kompozitora Domenika Skarlatija, jedinstvene pojave u istoriji muzike koji je gotovo čitav svoj stvaralački vek proveo u službi portugalske princeze, a zatim i španske kraljice Marije Barbare. 

Sinkretički pristup ovom projektu inspirisan je flamenko umetnošću koja podrazumeva pevanje, poeziju, dramu, muziku i igru, kao i strastvenim temperamentom i slobodarskim duhom naroda Iberijskog poluostrva. Umetnici s tog prostora u večnoj su potrazi za duendeom – neopisivom odlikom stvaranja, koju je još Gete primetio, ali nije uspeo da je definiše, a za koju Lorka kaže da je "misteriozna moć koju svako oseća, a koju nijedan filozof ne može da objasni". Duende prevazilazi tehniku i inspiraciju, to je emocionalni odgovor, pa i telesna reakcija na umetnost.

Foto: Promo/ Vladimir Čubrilo

Neočekivani spoj muzike za čembalo Domenika Skarlatija, flamenko umetnosti i modernog baleta pružaju mogućnost umetnicima i publici da otkriju duende.

Foto: Promo/ Zoran Ilić

Autor: Sofija Perović (čembalo, libreto i režija), učestvuju: Flamenko Centar "El olor del alma", flamenko  koreografija Ojdana Radović i studenti Instituta za umetničku igru, koreograf Vladimir Čubrilo.

Utorak, 09. oktobar u 20 časova Dorćol Platz.

(Telegraf.rs/ PR)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima