≫ 

Tri ministarstva se istovremeno oglasila povodom sporne izložbe o početku NATO bombardovanja u Parizu

Ministarstvo je upozorilo predstavnike u Parizu da "drže ruke dalje od izložbi i programa koje im pošalje stručna komisija"

  • 2

Ministarstvo kulture i informisanja je, u vezi sa dešavanjima u Kulturno-informativnom centru (KIC) u Parizu povodom izložbe o početku NATO bombardovanja, ocenilo da je došlo do "naglašene trapavosti u rasuđivanju i postupanju odgovornih u Diplomatsko-konzularnom predstavništvu u Parizu". Takođe, povodom sporne izložbe oglasilo se i Ministarstvo spoljnih poslova, kao i Ministarstvo odbrane.

U saopštenju ministarstva se navodi da je, nakon saopštenja koje je stiglo iz Pariza, utvrđeno da je bilo privremenog sklanjanja slika iz izložbenog prostora KIC-a, zbog skupa na kome su prisustvovali strani vojni predstavnici, da je taj potez učinjen u "punoj koordinaciji ambasade i direktora KIC-a" i da su slike "urolane" pa vraćene.

Ministarstvo je osudilo sklanjanje slika Foto: Nataša Pejin

- Uz želju da bira reči i oprezno ocenjuje predstavljene činjenice, Ministarstvo kulture i informisanja smatra da je došlo do naglašene trapavosti u rasuđivanju i postupanju odgovornih u Diplomatsko-konzularnom predstavništvu u Parizu - navodi se u saopštenju.

Ministarstvo kulture i informisanja, navodi se dalje u saopštenju, poziva ih da ubuduće "ne urolavaju umetnička dela bez ubedljivog razloga i da drže ruke dalje od izložbi i programa koje im pošalje stručna komisija ministarstva".

- Alternativa tome, bila bi da sami slikaju, pevaju, recituju, čitaju i sviraju pred gostima i publikom i onda nesputano intervenišu u sadržaje koje sami stvaraju, na način koji ocene prikladnim. I da to onda svakako i dalje čine u 'punoj koordinaciji'. Verujemo da bi u Parizu, gradu otvorenom za kreativne iskorake i ovakav pristup naišao na razumevanje i radoznalost dela publike - piše u saopštenju.

Slike je uklonio KIC u saradnji sa diplomatsko-konzularnim predstavništvom Srbije Foto: Nataša Pejin

U saopštenju se apeluje da se prema programima odobrenim od Ministarstva kulture i informisanja odnose sa "primerenom skrupuloznošću i sa manje lične kreativnosti u proceni tehničkih i političkih okolnosti koje te programe prate".

Koordinatorka za odnose sa medijima u Kulturnom centru Srbije u Parizu Nataša Pejin objavila je prethodno na društvenim mrežama da su samo dva dana od otvaranja izložbe "Srbija 1999. – 20 godina posle - dok su padale bombe", skinuta platna Biljane Vilimon i Vlade Veličkovića.

Ona je napisala da se 25. marta srela sa direktorom Radoslavom Pavlovićem, koji joj je kazao da se u Centru održava prijem i da je iz srpske ambasade u Parizu dobio nalog da se slike skinu, kako "oficirima NATO ne bilo neprijatno" na prijemu.

MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA: IZLOŽBA NIJE SKINUTA

Generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Srbije Veljko Odalović izjavio je danas da su u Kulturnom centru u Parizu organizovana dva događaja koja prikazuju naš pogled i osvrt na ono što se dogodilo pre 20 godina, a to su izložba slika Biljane Vilmon i Vladimira Veličkovića i događaj u organizaciji Ministarstva odbrane.

Kulturno-informativni centar Srbije Foto: Nataša Pejin

- Dva događaja – jedan je izložba slika Biljane Vilimon i Vladimira Veličkovića u Kulturnom centru, program koje je odobrilo Ministarstvo kulture. Izložba je otvorena 23. marta. Još jedan događaj, koje je organizovalo Ministarstvo odbrane je da se vojnim atašeima NATO predstavi jedan film i jedna tribina da se otvori - rekao je OdaloviĆ za tv Prva.

Prema njegovim rečima izložba nije skinuta.

- Nemoguće je bilo da na malom prostoru dva takva događaja koja su planirana budu održana, a da negde nešto ne trpi. Prosto nije ni tehnički, ni organizaciono na tom malom prostoru izvodljivo. Izložba je otvorena 23. marta i traje do 13. aprila, nešto što traje dvadesetak dana. Kada su došli oficiri NATO, slike su urolane. Njima one nisu zabranjene, mogu izložbu da vide kad hoće - rekao je Odalović.

MINISTARSTVO ODBRANE: NA TRIBINI JE PRIKAZAN FILM O NATO AGRESIJI

Ministarstvo odbrane saopšitlo je danas da je u skladu sa programom obeležavanja 20 godina od odbrane od NATO agresije u Kulturnom centru Srbije u Parizu 26. marta priređena tribina, da je izaslanik odbrane dobio saglasnost ambasade za korišćenje prostora, a da je samo uređenje bilo u nadležnosti Kulturnog centra.

Ministarstvo odbrane kaže da je tribina upravo vila psovećena bombardovanju Foto: Nataša Pejin

- Tribinu je u Kulturnom centru uz podršku naše ambasade i samog centra, organizovao izaslanik odbrane Srbije u Parizu pukovnik Miroslav Nikolić - navodi se u saopštenju.

Ističe se i da su predstavnici Kulturnog centra prethodno bili upoznati sa programom tribine.

- Nakon obraćanja izaslanika odbrane Srbije, zvanicama je prikazan kraći dokumentarni film o NATO agresiji u kome su prikazana stravična razaranja kojima je naša zemlja bila izložena tokom 78 dana bombardovanja i patnja civilnog stanovništva - od rušenja mostova, bacanja kasetnih bombi na civile, do uništavanja fabrika, putne i druge infrastrukture - navodi se u saopštenju.

Na tribini je govorio i penzionisani francuski oficir Žak Ogar, autor knjige „Evropa je umrla u Prištini“, koji je svedočio o svom boravku na KiM nakon NATO agresije.

KIC u Parizu Printsrkin: Google maps

Tribini su, osim predstavnika naše ambasade i Kulturnog centra, prisustvovali predstavnici ambasade Bosne i Hercegovine, pripadnici oružanih snaga Francuske, vojnodiplomatskog kora iz Ruske Federacije, SAD, Grčke, Rumunije, Portugalije, Kipra, Alžira, Litvanije, Argentine, Perua i Čilea, predsednik Nacionalne federacije ''''Andre Mažino'''', penzionisani admiral Anri Lakaj i predstavnici Udruženja Srba u Francuskoj.

Napominje se da je dokumentarni film o NATO agresiji prikazan i u izaslanstvima odbrane Srbije u Ankari, Budimpešti, Vašingtonu, Moskvi, Berlinu, Skoplju…

Film, kako se navodi, ne izaziva prijatne osećaje, već prikazuje istinite događaje iz 1999. godine.

Foto: ccserbie.com

Ministarstvo saopštava i da su u skladu sa Programom obeležavanja 20 godina od odbrane od NATO agresije, izaslanici odbrane Republike Srbije u proteklom periodu organizovali niz događaja kako bi inostranu javnost i kolege iz vojnodiplomatskog kora još jednom podsetili na nemile događaje od pre dve decenije, kada su naša zemlja i narod bili izloženi velikim stradanjima.

- Podsećamo da su osnovni zadaci naših vojnodiplomatskih predstavnika da predstavljaju Ministarstvo odbrane i Vojsku Srbije u inostranstvu, zastupaju interese naše zemlje i šire istinu o našoj prošlosti. Na ovim osnovama su i nastupili naši vojni izaslanici, koji su se 1999. godine nalazili na položajima braneći domovinu, dok danas šire istinu upravo o tadašnjim događajima - ističe se u saopštenju Ministarstva odbrane.

VIDEO: Nikad objavljen snimak bombardovanja Generalštaba: Marijana je sve snimila s 200 metara udaljenosti

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dušan

    29. mart 2019 | 10:26

    Smeniti sve odgovorne za nastalu situaciju.

  • Despina

    29. mart 2019 | 15:10

    Da li su platna urolana ili skinuta, nebitno je. Izlozbu nisu videli oni koji su dosli da diskutuju upravo o temi izlozbe. A da li ce kasnije doci da je pogledaju - sigurno nece. Pozvati na odgovornost nalogodavca za urolavanje izlozbe!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA