INTERVJU NEDELJE - JELENA TRIVAN (2. deo): Srbija bi bila u EU da Đinđić nije ubijen!

Od SNS nismo dobili nijednu ekonomski meru, ali jesmo plesanje s damama za 8. mart + Koštuničina Vlada prodala je sve što se prodati moglo i raskrčmila taj novac + Nije mi jasno zašto je Šešelj toliko dugo u pritvoru

  • 2

U drugom delu intervjua za Telegraf.rs potpredsednica DS Jelena Trivan priča o naprednjacima, odgovornosti Vojislava Koštunice za ekonomski slom, zaduživanju Srbije, ministrima iz redova DS, Zoranu Đinđiću, Vuku Jeremiću, Marku Miloševiću, srpskim Anonimusima, Biljani Srbljanović...

Naprednjaci tvrde da se DS uglavnom bavi marketinškim ulepšavanjem stvarnosti u nedostatku rezultata?

- To kaže opozicija, koja nije dala kredibilan odgovor ni na jedan društveni problem. Od njih za četiri godine nismo dobili nijednu ekonomski meru, platformu ili predlog, ali jesmo plesanje s damama i poklanjanje karanfila za 8. mart. Imali smo i štrajk glađu, koji ne znam da li spada u marketing ili ozbiljnu politiku prema njihovom mišljenju. Ako je to kredibilna politika lišena marketinga, onda ja nisam zabrinuta za budućnost Srbije.

Kad smo već kod ekonomije, srpska plata je najniža u regionu, a brojne privatizacije su poništene.

- DS je nasledila prljav veš, pa je pristupila velikom raščišćavanju u mnogim privatizacijama. Loše su raskinute, uprkos ogromnoj krizi, ljudima je povezan staž, uplaćeno im je socijalno i zdravstveno, firme u restruktuiranju dobijaju redovnu platu. Srećom, kandidatura je za Srbiju otvorila nove šanse da dođu evropski investitori, a s njima i ekonomski rast i rast standarda.

Ljudi dobijaju redovni platu uglavnom zato što smo se zaduživali. Ova Vlada zadužila je Srbiju više nego sve ostale u poslednjih 20 godina?

- Logično je da se vreme najveće krize ne može upoređivati s vremenom Koštuničine Vlade, koja je prodala sve što se prodati moglo i krčmila taj novac. Mi nismo prodavali nego kupili "Telekom" i "Ju-Es-Stil" da bismo sačuvali radna mesta. Zaduživanja nisu išla u potrošnju, nego u razvoj i infrastrukturu.

Nabrojte nam pet najvećih infrastrukturnih objekata za vreme ove Vlade.

- Više od 150 km auto-puta i još 120, koji će biti završeni, tri završena mosta, energetska infrastruktura koja je obnovljena… Upravo započinjemo auto-put do Čačka.

Infrastruktura je toliko obnovljena da su Vlada i EPS morali da apeluje na štednju, dok su ulice po srpskim gradovima danima bile u mraku da elektroenergetski sistem ne bi doživeo kolaps.

- Imali smo vanredno stanje, čitava Evropa je imala problema s energentima. Ne postoji nijedan elektroenergetski sistem koji može regularno da funkcioniše u vanrednom stanju, ali je naš, uprkos svemu tome, funkcionisao normalno zahvaljujuci obnovi postrojenja, koja su urađena prvi put posle mnogo godina. Predsednik Tadić pokrenuo je i otpis računa najsiromašnijima. Država se u vreme ledenog doba pokazala kao dobro organizovana.

Koja je ocena rada ove Vlade?

- Sigurno zaslužuje veću od one koja je percepirana u javnosti. Srbija je dobila status kandidata i samim tim šansu da razvija svoje potencijale, Srbija je ponovo zemlja atraktivna za strane investiture, "Fijat" je u Srbiji razvio svetski konkurentan automobil… Sve to govori da je ova Vlada Srbiji obezbedila evropsku budućnost i evropske šanse. To je velika stvar.

Ima li zamerki na rad nekih od vaših ministara? Počelo je potpisivanje spiskova za smenu Snežane Malović i Slobodana Homena?

- Nikada ne bismo bili tako velika i uspešna stranka da nismo analizirali propuste u svom radu i povlačili adekvatne poteze. Jedina smo stranka koja neguje duh smenjivosti, o čemu govori i rekonstrukcija Vlade. Oni koji su radili dobro, imaće ponovo šansu da taj rad nastave.

Da li se to odnosi i na Vuka Jeremića?

- Jeremić je bio ministar odan i veran državnim interesima koje je zastupao. Jedan je od najuspešnijih ministara, i treba mu odati priznanje.

Zašto ga je onda Dragan Đilas unutar stranke kritikovao i da li ima sukoba među strujama u DS?

- Nema struja u DS, kao što nema ni sukoba. To su naivni pokušaji opozicije i nekih drugih interesnih grupa da nas oslabe.

DS je obećavao ulazak u EU 2014. godine, a mi nismo dobili ni datum pregovora.

- Srbija 2008. godine, kao ni čitav svet, nije imala ideju da će je zadesiti ogromna ekonomska kriza, koja će dovesti do potencijalnog sloma ekonomije. Sve prognoze iz tog vremena ne mogu se kritikovati s obzirom na ono što se desilo. Ali, uprkos svemu tome, kao i pritiscima i problemima, danas Srbija ima status kandidata. Očuvali smo evropski put, nismo dozvolili da nam se zatvore vrata, jer su to vrata za investicije, razvoj infrastrukture i podizanje standarda.

Slom ekonomije nije kriv za to što sve veći broj zemalja u svetu priznaje Kosovo, a upravo je jedno od predizbornih obećanja DS bilo da ćete uspešno deblokirati kosovsku nezavisnost.

- Sada se pokazuje sva promišljenost naše politike "I Evropa i Kosovo", jer smo znali da nijedan problem na KiM nećemo biti u prilici da rešavamo ukoliko ne budemo imali svoje mesto u grupi evropskih moćnih zemalja. Nezavisnost smo nasledili, ali je ova Vlada uspela da Prištinu vrati za pregovarački sto, uspela je da dobije kandidaturu i zadrži suverenitet. Nemojte omalovažavati uspehe države koji nisu uspesi DS, već uspesi Srbije.

Ima li u DS ima dileme – Rusija ili EU?

- Ni u samoj Rusiji nema te dileme, jer je najvažniji partner Rusije upravo EU. Nema potrebe da veštački namećemo tu dilemu i problematizujemo svoju poziciju, već da imamo dobre odnose sa svima.

Na sutrašnji dan pre devet godina ubijen je Zoran Đinđić. Gde bi Srbija bila danas da se to nije dogodilo?

- Evrointegracije bi bile mnogo brže, a rešenje za Kosovo bi bilo drugačije. Danas bismo bili u EU da je Đinđić ostao živ, odnosno da antireformske snage predvođene Koštunicom nisu zaustavile Srbiju. Srećom, danas smo opet na pravom putu.

Naš portal preneo je informaciju da je Darko Šarić uhapšen i da se čeka pogodan moment za objavljivanje te informacije.

- O tome ne znam ništa. Ja samo samo običan poslanik koji ima zvanične informacije i zakone koje čita. Ne poznajem kriminalce, ne znam ništa o njihovom kretanju i želim im svima da budu u zatvoru.

Kako ste se onda osećali kada ste čuli da je u Srbiji marta 2012. Marko Milošević oslobođen svih optužbi?

- Bila sam razočarana. Ali, i to je pokazatelj zašto nam je reforma pravosuđa bila potrebna i koliko je u toj oblasti potrebno raščišćavanja.

Čekajte, Milošević je oslobođen u momentu kad je na čelu Ministarstva pravde vaš kadar - Snežana Malović?

- Ministarstvo je upravo pokrenulo reformu zbog sudija koji dozvoljavaju da takvi procesi zastare. Traženo je razrešenje sudije koji je to dozvolio. Uprkos svim kritikama, mora se pokazati poštovanje prema tome da mnoge stvari više ne prolaze nekažnjeno.

Gledate li turske serije?

- Ne. Čujem samo da je popularna serija "Sulejman Veličanstveni".

A čitate li Šešeljeve knjige i šta mislite o njegovom načinu odbrane u Hagu?

- Ne čitam, mada mi kolege ponekad prepričaju o čemu on to piše. On ima taj koloritni jezik koji meni nije blizak. Ali, gledam povremeno ono što se dešava u sudu. Teško mi je da zaboravim sve ono što je radio devedesetih, ali mi je, s druge strane, teško da razumem zašto je toliko dugo bio u pritvoru i zašto proces protiv njega toliko traje. On mora imati pravo na pravedno suđenje, a to sigurno nije situacija u kojoj čekate nekoliko godina na otpočinjanje procesa.

Šta mislite o srpskim Anonimusima?

- I sama sam devedesetih protestovala na ulicama, razumem građanski otpor, ali nemam razumevanja za borbu koja prelazi granice legalnog.

Vrlo ste aktivni na Tviteru, često ulazite u rasprave sa neistomišljenicima.

- Na Tviteru sam još iz vremena kada kampanja nije bila ni u najavi. Ne stičem političke poene, već komuniciram s ljudima. Na društvenim mrežama ne treba ponižavati ljude tako što okačite svoju sliku i intervju, već sučeljavati stavove s ljudima s kojima možda ne mislite isto. Radim to čiste duše odgovarajući na najprljavije provokacije stranačkih jurišnika, kojima je posao da vas isprovociraju.

Polemisali ste i s Biljanom Srbljanović. Ona je nedavno uhvaćena kako kupuje kokain od dilera. Mislite li da bi trebalo da zadrži mesto profesora na FDU?

- Zaista ne znam ništa o tome. Znam samo ono što sam čitala u medijima, a nisam sklona sam da sudim na osnovu toga.

(Saša M. Stajić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Александар Илић

    11. mart 2012 | 20:39

    А да није било Слобе Милошевића ни ти ни кујетина Србљановићка а ни твој кер од мужа не би видели Србију. А правосуђе ће бити регулисано а онда ће те робијати за сва злодела псета издајничка!!!

  • Nikola J.

    19. mart 2013 | 14:41

    ALI ZATO UMEŠ NA SVADBI DA IGRAŠ ŠOTE-MORI-ŠOTE I DA U TV EMISIJI ISTAKNEŠ KAKO SI PATRIAJRHALNA SRPKNIJA SA KOSOVA...I DA SE BORIŠ ZA STAVOVE KOJI NISU SAČUVALI KOSOVO...I DA PRIKRIVAŠ KAKO TI JE TATA UČESTVOVAO U PRODAJI DIPLOMA NA FAKULTETU U KRAGUJEVCU...ITD, IDT, ITD...SAMO VAS JE STRAH DA NE IZGUBITE POZICIJE I FOTELJE, BOLI VAS UVO I ZA KOSOVO I ZA NAROD...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA