VUČIĆ POSLE SASTANKA SA PUTINOM: Srbija se u Rusiji izborila za svoje interese! (FOTO)

- Dao sam sve od sebe i borili smo za Srbiju i njene interese. Mislim da smo postigli dosta. Da li je moglo više, možda neko drugi jeste, ja nisam - rekao je premijer Srbije

  • 14

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić rekao je za RTS da je srpska delegacija u Moskvi postigla mnogo i najavio potpisivanje ugovora o izgradnji "Južnog toka", kao i da je Srbija dobila najbolje uslove oko izgradnje gasovoda.

Gostujući u Dnevniku RTS-a, srpski premijer je u Moskvi rekao da će ugovor o izgradnji "Južnog toka" potpisati tri strane - Dušan Bajatović i kopredsednici.

Premijer je istakao i da je Srbija među poslednjim zemljama koje potpisuju taj ugovor, naglasivši da je izrazio zahvalnost ruskoj strani jer, kako je ocenio, "imamo možda i najbolje uslove u odnosu na sve druge zemlje".

- Dao sam sve od sebe i borili smo za Srbiju i njene interese. Mislim da smo postigli dosta. Da li je moglo više, možda neko drugi jeste, ja nisam - rekao je Vučić, koji se ranije sastao sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom.

Na pitanje kakvu reakciju očekuje u Briselu zbog potpisivanja ugovora, premijer je odgovorio: "Normalnu, najnormalniju."

- Kao što u Briselu kažem da smo za EU, a da Rusiji nećemo da uvodimo sankcije, tako i ovde kažem da nemamo dve politike, ponosni smo na svoju politiku. Za takvu politiku se zalaže najveći broj ljudi u Srbiji. I takvu čistu politiku vodimo - poručio je premijer.

Komentarišući pitanje da li postoji neka prepreka na putu izgradnje "Južnog toka" kroz Srbiju, Vučić je rekao da to zavisi od Rusa i Evropljana i njihovog odnosa, ne od nas.

Premijer je naglasio i da Srbija ne snosi nikakav rizik u novcu kada je pitanju gradnja "Južnog toka".

- Ono što građani Srbije treba da znaju jeste da mi ne snosimo nikakav rizik. Mi dajemo devetnaest miliona evra, a Rusi dve milijarde i sto miliona. I da izgradimo sve i da neko ne dozvoli da gasovod radi, naša šteta nije nikakva jer ćemo mi mnogo više zaraditi na građevinskim radovima - rekao je premijer.

Vučić je upozorio da, ipak, na mnogo mesta možemo da "zabrljamo" kada se radi o "našoj ozbiljnosti i marljivosti".

- U svakom slučaju, ruska strana je preuzela kompletan rizik i hvala im na tome. Kredit ne vraćamo u novcu, nego kroz vrednost kada gas poteče, kroz tranzitnu cenu gasa ga isplaćujemo. U tome je naš deo najpovoljniji - rekao je Vučić.

Premijer je precizirao da je prvobitno bilo predviđeno da Srbija tih 765.000.000 evra kredita plati na drugačiji način i da je kamatna stopa bila veća od predviđenih 4,25 odsto.

- Uspeli smo da promenimo način plaćanja i ostavimo kamatnu stopu od 4,25 odsto i za to dugujemo veliku zahvalnost ruskoj strani, koja nam je dala i 50 odsto od građevinskih radova i 40 odsto od ukupnih radova - rekao je Vučić.

Projekat "Južni tok" je u interesu Srbije jer time garantujemo energetsku bezbednost, kaže Vučić i naglašava da je to veliki investicioni zahtev jer će se uposliti domaći kapaciteti.

- Naše kompanije će zaraditi 350.000.000 evra, a dobićemo nešto što ostaje u našoj zemlji, i da naplaćujemo tranzit, a nećemo zavisiti - kao što ove zime treba da strepimo i drhtimo da li će nam Ukrajina pustiti gas ili ne, u zavisnosti od političkih odnosa - naglasio je Vučić.

Predsednik Vlade Srbije rekao je da je u Moskvi bilo reči i o rudnoj renti i dodao da je dogovoreno formiranje radnih grupa, kako bi taj problem bio rešen. Na pitanje hoće li Rusima ostati rudna renta od tri odsto, Vučić je odgovorio da bi on na to "gledao malo kompleksnije".

Upitan da li je tokom razgovora u Moskvi bilo potezanja "ruske kragne", premijer je odgovorio da tako nečeg nije bilo.

- Ne. Sa Srbijom se ne razgovara na takav način... Naši domaćini poštuju Srbiju i znaju da rukovodstvo Srbije štiti interese svog naroda i svojih građana. Srbija nije zemlja bez ugleda u svetu sa kojom bilo ko želi ili može na takav način da razgovara - rekao je premijer.

Upitan da li je on inicirao neku temu o kojoj nije saglasan sa stavom Rusije, premijer je odgovorio da jeste, te da se plašio reakcije na dve teme.

- Ali tu smo uspeli da se dogovorimo. Ne mogu da kažem o čemu je reč. To ćemo rešiti - naveo je Vučić.

Predsednik srpske vlade je, komentarišući izjave da se Rusima poklanja "Petrohemija", rekao da je ona u ogromnom minusu.

- Kapital je negativan, dužni smo 790.000.000 evra. Dakle, to je negativan kapital, i mi boga molimo da neko ko može da spusti cenu gasa i primarnog benzina, uzme 'Petrohemiju' i sačuva nam 1.750 zaposlenih i da može da pravi profit i posao u budućnosti, jer je 'Petrohemija' jedan od nosilaca bruto društvenog proizvoda i jedan od najvećih izvoznika u našoj zemlji - poručio je Vučić.

- Platićemo da neko uzme. Mi nismo u stanju da to napravimo profitabilnim - rekao je Vučić.

Jedna od tema razgovora u Moskvi bila je i Zona slobodne trgovine. Vučić je rekao da je dobio obećanje da će ruska strana razmatrati proširenje Zone na još neke proizvode, uz ocenu da to neće biti lako.

- Razgovarali smo i o mnogim drugim stvarima i o velikom trgovinskom centru ovde u Moskvi i o radu naših građevinskih kompanija. Međutim, moramo pre toga da napravimo ovde ozbiljne građevinske kompanije, da napravimo nekakav konzorcijum, da se ne sramotimo više na svakom mestu - rekao je Vučić.

Kada je reč o odnosima sa Moskvom, premijer je uveren da će srpske kompanije imati mnogo bolje uslove u Rusiji, ali i da će nama vrata te zemlje u ekonomskom smislu biti otvorena.

Predsednik Vlade Srbije podvukao je da su politički odnosi sa Rusijom prijateljski, a ekonomski racionalni i ozbiljni, i zaključio da Rusija postaje sve značajniji partner Srbije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Blanka

    9. jul 2014 | 10:07

    Vreme je da nasa zemlja izadje iz krize a ovo sklapanje ugovora sa Rusijom je veliki uspeh za nas sve.........zelim mnogo ovakvih uspeha ugovora vladi,jer svi dobijemo na taj nacin

  • zagondzija

    9. jul 2014 | 08:09

    putin je pravi vodja

  • Rodja

    9. jul 2014 | 09:09

    Bice da mu vule pokazao zube hahaha

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA