OTKRIVAMO: Koje mobilne telefone koristi državni vrh Srbije i da li ih je moguće prisluškivati?

Srpski predsednik, premijer i ministri Vlade ne koriste telefone koji mogu da "šifruju" razgovore i kao takvi izloženi su opasnošću da njihovi razgovori u inostranstvu mogu biti prisluškivani

  • 20

Tragom vesti da se Srbija, a samim tim i njen državni vrh, našao na udaru prisluškivanja američke Nacionalne agencije za bezbednost (NSA), Telegraf.rs vam donosi priču koje mobilne telefone koriste predsednik premijer i ministri Srbije, kao i da li su njihovi razgovori bezbedni.

Srbija je interesantna za NSA najviše kada je reč o mogućem delovanju grupa povezanih s radikalnim islamistima, a sigurno je da je i zbog odnosa s Rusijom zanimljiva komunikacija domaćih političara.

Kako je potvrđeno s više zvaničnih strana, razgovori državnog vrha Srbije zaštićeni su od prisluškivanja spolja, ali zaštite nema za međunarodne razgovore.

Srpske službe bezbednosti poseduju sistem zaštite kojim ometaju slušanje razgovora koji se vode na teritoriji naše države. Problem je zaštita razgovora sa sagovornicima van granica Srbije, od čega nisu zaštićeni ni funkcioneri država koje mnogo više novca ulažu u bezbednosne tehnologije.

Državni funkcioneri Srbije ne koriste telefone koji "kriptuju" - šifruju razgovore, iako na tržištu takvi telefoni postoje.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić tvrdi da je Srbija nemoćna da bilo šta promeni po pitanju prisluškivanja i dodaje da nije iznenađen što se Srbija našla na spisku zemlja koje NSA prisluškuje.

- Kad mogu da prisluškukuju i druge države, pa i Nemačku, zašto ne mogu i nas - pita se Dačić.

TELEFONI FUNKCIONERA:

Kako saznaje naš portal, predsednik Srbije Tomislav Nikolić nema telefon koji šifruje razgovore i on koristi mobilni marke Samsung.

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić koji je već bio na udaru prisluškivača i dalje koristi stari Samsungov model.

Južnokorejski mobilni telefon Samsung definitivno je omiljen u državnom vrhu, a modele ovog proizvođača koriste i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović i ministar pravde Nikola Selaković.

Socijalisti u Vladi "veruju" Blekberiju, a njihove modele koriste ministar saobraćaja Aleksandar Antić i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, koji takođe koristi i mobilni telefon Nokia.

Ministar odbrane Srbije i potpredsednik SNS-a Bratislav Gašić odlučio se za skroz drugačiju verziju pametnog telefona, jer koristi Ajfon 5.

(D. Z.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Belogradjan

    10. jul 2014 | 21:49

    Bas ce oni da slusaju bezvredne i bezopasne price, koga mi mozemo da ugrozimo hahahaha

  • Stojko

    10. jul 2014 | 21:00

    Android i sigurnost ne idu zajedno.

  • русиа

    10. jul 2014 | 21:17

    Све је могуће прислушкивати...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA