LOVREN VUČIĆU: Nadam se da će Srbija uskoro postati deo EU! (FOTO)

Premijer Švedske je izjavio, nakon sastanka sa premijerom Srbije, da Švedska podržava proširenje, jer to donosi stabilnost i prosperitet celoj Evropi i izrazio nadu da će Srbija što pre postati deo evropske porodice

  • 13

Nadam se da će Srbija moći da sprovede sve željene reforme i da će nakon dobijenog aranžmana sa MMF-om i paketa ekonomskih mera uspeti da privuče što više stranih investicija, izjavio je danas premijer Srbije Aleksandar Vučić nakon susreta sa predsednikom vlade Švedske Stefanom Lovenom.

Obraćajući se novinarima nakon sastanka i radnog ručka, Vučić je zahvalio Vladi Kraljevine Švedske na pomoći upućenoj nakon poplava, kao i na stalnoj podršci evropskim integracijama Srbije, saopštila je Kancelarija Vlade Srbije za saradnju s medijima.

Premijer Švedske je rekao da ta zemlja podržava proširenje Evopske unije, jer donosi stabilnost i prosperitet celoj Evropi i izrazio nadu da će Srbija što pre postati deo evropske porodice.

Loven je izjavio da Švedska podržava proširenje, jer to donosi stabilnost i prosperitet celoj Evropi i izrazio nadu da će Srbija što pre postati deo evropske porodice.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Vučić je rekao da Srbija sprovodi ekonomske reforme zbog budućnosti države i njenog naroda, navodeći da će zemlja postići aranžman sa MMF-om, i da se nada da će moći da privuče još švedskih investitora.

- Imali smo okrugli sto i forum jutros sa najvećim i najvažnijim švedskim kompanijama i nadamo se da će naći svoj interes da investiraju u našu zemlju, a mi ćemo učiniti sve da im obezbedimo što je bolje moguće poslovno okruženje za njih - rekao je Vučić.

Na pitanje novinara o sankcijama Rusiji, Vučić je rekao da Srbija podržava teritorijalni integritet Ukrajine i da ne namerava da odustane od pravnih principa međunarodnog prava, ali da nastoji da zadrži dobre odnose s Rusijom.

- To nije neka politika ravnoteže između dve sile, ili slično. Naš put je put ka EU, i na tome smo veoma odlučni. S druge strane, moramo i želimo da preživimo i želimo dobre odnose s Rusijom - naveo je Vučić.

Foto: Tanjug/Tanja Valič Foto: Tanjug/Tanja Valič

On je rekao da se nada da će se unutar OEBS-a i s partnerima unutar EU pronaći mirno rešenje za konflikt u Ukrajini, koje je, kako kaže, najbolje za sve.

Loven je novinarima rekao da je sa Vučićem je razgovarao o mnogim temama, između ostalog o bilateralnim odnosima dve zemlje, evropskim integracijama i situaciji u Ukrajini.

On je kazao da Švedska i Srbija imaju veoma dobre odnose i da postoji prostor za jačanje ekonomskih i trgovinskih veza, naglasivši da u toj skandinavskoj zemlji živi oko 120.000 Srba.

- I Švedska je u devedesetim godinama prolazila kroz teške ekonomske mere, kroz kakve Srbija sada prolazi, i znamo da se one isplate - rekao je Loven.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Premijer Švedske je istakao da je uveren da proširenje EU dovodi do prosperiteta, ekonomskog rasta, stabilnosti i mira na kontitentu, navodeći i da proces pristupanja Uniji pomaže zemlji da postigne ekonomski rast, vladavinu prava, bolje rezultate u borbi protiv korupcije i kriminala.

Loven je rekao da Švedska podržava otvaranje novih poglavlja jer veruje da je važno da pregovori počnu.

- Znamo da ima određenih pitanja koje treba rešiti, poput Kosova, ali podržavamo šansu za otvaranje poglavlja. Želimo da taj proces počne, to je važno za EU kao celinu, ali ništa manje za jugoistočnu Evropu - rekao je Loven.

Foto: Tanjug/Nemanja Jovanović Foto: Tanjug/Nemanja Jovanović

Švedski premijer je, podsetivši da je Srbija predsedavajuća OEBS-u, instituciji koja je veoma važan igrač u konfliktu oko Ukrajine, rekao da je važno da se Srbija zalaže za principe na osnovu kojih je OEBS i izgrađen - što uključuje i teritorijalni integritet.

Srpski premijer pozvao je švedskog kolegu da poseti Srbiju što je on i prihvatio i pred novinarima obećao da će poseta uslediti vrlo brzo.

- Još otkako je Ulof Palme posetio Beograd, nijedan premijer Švedske nije posetio našu zemlju i mislim da bi to bilo korisno za obe strane - rekao je Vučić.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Vučić je prethodno učestvovao na Poslovnom forumu, a razgovarao je i sa prvim zamenikom predsednika švedskog parlamenta Tobijasom Bilstromom.

Vučić: Srbija mora dosta da radi kako bi privukla investitore iz Švedske!

VUČIĆ U ŠVEDSKOJ: Srbiji je OSNOVNI CILJ da postane deo EU! (FOTO)

Vučić sa švedskim privrednicima o privlačenju investicija u Srbiju! (FOTO)

Vučić: Šveđani, ulažite u Srbiju!

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lili29

    2. februar 2015 | 21:16

    Nasoj zemlji su od velikog znacaja pomoc, podrska kao i iskustvo drugih zemalja.

  • cvetak

    3. februar 2015 | 14:13

    Ovo je dokaz da smo na dobrom putu. I Svedska nas podrzava..

  • penelopa

    3. februar 2015 | 15:17

    Posle dugog niza godina Srbija konacno ima pravog premijera koji polako dize Srbiju na noge. Ovo je dokaz za to.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA