EVO KOLIKO KOŠTA PARTIJSKA KNJIŽICA U SRBIJI: Zavrteće vam se u glavi od cifre koju Srbi daju da uđu u stranku!

Članstvo u strankama košta, ali ima i onih partija koje ne naplaćuju članarinu. Popularna cena za članstvo u nekoj od stranaka je 100 dinara, ali ako ste funkcioner stranke treba da izdvojite i do 2.000 dinara mesečno

  • 4

Članstvo u političkim strankama se uglavnom plaća, simbolično, ali se plaća, mada pojedini članovi izbegavaju ovu obavezu, jer je i 100 dinara godišnje valjda mnogo. Zbog toga se dešava da neke stranke bankrotiraju, ili da su ih zahvatili veliki finansijski problemi, mada, partije ne mogu da žive od članarine, one ozbiljne pratije.

Trenutno najjača partija u Srbiji, SNS, prošle godine je oslobodila svoje članove od plaćanja učešća u stranci. Naime, oni su pozvali naprednjake da u skladu sa svojim mogućnostima novac uplate ugroženima u majskim poplavama. Po statutu ove stranke, godišnja članarina iznosi 100 dinara.

VEROVALI ILI NE: Novinarka Telegrafa učlanila se u 12 partija za 4 sata i 11 minuta!

Socijalisti su prihodovali od članarina u 2014. godini 489.000 dinara, a to je "samo" 4.000 evra. Razlog što svi članovi ove stranke ne uplaćuju članarinu je i to što nisu u obavezi, već svako po svom nahođenju i savesti pomaže partiji.

Foto: Tanjug/Tanja Valič Foto: Tanjug/Tanja Valič

Iz Demokratske stranke Srbije za Telegraf.rs kažu da članovi rukovodstva stranke redovno uplaćuju članarine koja  iznosi od 800 do 2000 dinara mesečno.

Članovi glavnog odbora stranke uplaćuju 800, dok članovi predsedništva izdvajaju 2.000 dinara mesečno, što na godišnjem nivou iznosi 24.000 dinara. Obični članovi stranke plaćaju mesečno 50 dinara, što na godišnjem nivou iznosi 600 dinara. Ipak, iz ove stranke kažu da obični članovi stranke i nemaju baš običaj da redovno pune kasu stranke na ovaj način.

ČUDO NEVIĐENO U SRBIJI: Prima socijalnu pomoć 7.000 dinara i NEMA ŠTA DA JEDE, a uplatio stranci 650.000 dinara!

Iz stranke koja pretežno okuplja penzionere, PUPS, kako kažu za naš portal, godišnje za članarinu izdvajaju 120 dinara, i ova cena je za sve članove stranke ista.

Demokratska stranka može da se pohvali dobrom zaradom od prošlogodišnjih članarina. Oni su inkasirali 10,4 miliona dinara, što je 86.700 evra! U ovoj stranci godišnja članarina od 100 dinara predviđena je za studente, nezaposlene i penzionere, dok zaposleni uplaćuju 500 dinara.

Foto: Tanjug Foto: Tanjug

Da izbegavanje plaćanja članarina može da napravi finansijske probleme stranci, i da kasa ostane sasvim prazna, primer je SRS. Kod radikala je ovih dana veoma burno, jer oni žive od članarine koja košta 200 dinara, a nisu uspeli da je naplate prema planu od prošle godine. Trenutno ova stranka preživljava sa 35.000 evra od članarina.

UČLANI SE U STRANKU DA DOBIJEŠ POSAO: Evo kako se VARAJU mladi ljudi u Srbiji koji bi da ZARADE ZA ŽIVOT!

(M. P.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nja

    3. jun 2015 | 14:59

    Bolje tih 100din da date za SMS nekom bolesnom detetu ili u tako neku humanu svrhu, nego smradovima koji bi vam bubrege uzeli da njihovim guz**ama bude udobno u fotelji, a koji sa tim novcem nista dobro nece uraditi garantujem (koja god stranka da je u pitanju)!!

  • Sasa

    4. jun 2015 | 08:46

    Zavrtelo mi se u donjoj glavi

  • Srbin!!

    3. jun 2015 | 20:59

    Ja sam sve moje partiske knjižice pocepao...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA