• 33

SRBI, BEŽIMO PREKO ALBANIJE! Evo kako je počelo najveće stradanje SRPSKE VOJSKE koje pamti ceo SVET (VIDEO)

Savezničke trupe stigle su u neutralnu Grčku 1915. pokušavajući da pomognu Srbiji, ali je ekspedicija stigla prekasno i u nedovoljnom broju da spreči pad Srbije. Tada je doneta odluka o povlačenju srpske vojske i civila preko Albanije, i pretrpljeni su strašni gubici

  • 33

Na današnji dan, 25. novembra 1915. godine, tačno pre 100 godina, počelo je čuveno povlačenje srpske vojske preko Albanije u Prvom svetskom ratu. Za vreme, kako je nazvana "albanske golgote", život je izgubilo 243.000 srpskih vojnika i civila, to je bila trećina muške populacije u Srbiji, odnoso svaki treći muškarac.
Odluka o povlačenju doneta je jer je stanje u srpskoj vojsci bilo veoma teško. Vladao je zamor, nije bilo hrane, kao ni oružja i municije, a zima je bila na pragu. Albanija je tada bila saveznica Srbiji, jer je Esad Paša dozvolio srpskoj vojsci da prođe kroz Albaniju.

SRBI SU PRAVI HEROJI PRVOG SVETSKOG RATA! Ovo priznanje za naš narod je KONAČNO stiglo!
Savezničke trupe stigle su u neutralnu Grčku 1915. pokušavajući da pomognu Srbiji, ali je ekspedicija stigla prekasno i u nedovoljnom broju da spreči pad Srbije. Tada je doneta odluka o povlačenju srpske vojske i civila preko Albanije, i pretrpljeni su strašni gubici. U snegu je ostalo zarobljeno na desetine hiljada ljudi, vojnika i civila,  stradalih od posledica ranjavanja i iscrpljenosti, što je još jedna od neispričanih priča.

Da li je ALBANSKA GOLGOTA najveće stradanje srpske vojske u istoriji?

Glasajte

Ovi momci će preći "ALBANSKU GOLGOTU" isto kao i SRPSKA VOJSKA pre 100 godina! (FOTO) (VIDEO)
Foto: Printskrin/Wikipedia.org

Foto: Printskrin/Wikipedia.org


Povlačenju su prethodili istorijski događaji za Srbiju. Nakon čuvene Kolubarske bitke, koja je trajala skoro mesec dana u januaru 1915. godine,  srpske vlasti procenjuju da su stekli prestiž kod saveznika i šalju ponovo trupe radi izlaska na more preko Albanije. U leto 1915. srpska vojska je intervenisala u Albaniji radi zaštite Esad-pašinog režima, slomivši ustanak njegovih protivnika.
Evo zašto su SRBI I FRANCUZI ZAUVEK BILI I OSTALI prava BRAĆA! (FOTO)
Krajem 1915. srpska vojska ponovo prelazi Albaniju, ali ovog puta u rasulu, povlačeći se ispred Austro-Ugarskih snaga. Pod pritiskom moćne austrougarsko-nemačke i bugarske ofanzive, Vrhovna komanda srpske vojske 25. novembra 1915. godine odlučila je da se trupe vojske povuku preko Crne Gore i Albanije na Jadransko more.

Ta odluka je doneta posle neuspelog pokušaja da se vojska povuče dolinom Vardara, zbog prodora bugarske armije, presecanja komunikacija i izostanka planiranog prodora saveznika iz Soluna. Povlačenje se odvijalo naročito teško, usled ekstremnih vremenskih neprilika i neprijateljskog raspoloženja stanovništva, posebno u oblastima van Esad-pašine kontrole. Neretko je dolazilo do oružanih okršaja i napada na srpsku vojsku i izbeglice.
Foto: Printskrin/Wikipedia.org

Foto: Printskrin/Wikipedia.org


Koliko je stanje u srpskoj vojsci bilo alarmantno, svedoči i saopštenje nemačke komande.
Hvalite se da sve znate O KOLUBARSKOJ BICI, a nemate POJMA ko je ZAISTA komandovao SRPSKOM VOJSKOM! (VIDEO)
- Pošto srpska vojska više ne postoji, već postoje samo njeni bedni ostaci koji su se razbegli u divlje albanske i crnogorske planine, gde će bez hrane po voj zimi naći svoju smrt, to su prekinute dalje operacije i neće se više izdavati izveštaji sa balkanskog ratišta.
Foto: Printskrin/Wikipedia.org

Foto: Printskrin/Wikipedia.org


Povlačenje je trajalo sve do leta 2016. godine. Na tom putu, preko Albanije pa sve do ostrva Krf, bilo je mnogo muka. Na "ostrvo spasa" kako su ga zvali, u aprilu je stiglo 152.000 vojnika i civila, a "alabansku golgotu" nije preživelo 243.000 ljudi.
Foto: Printskrin/Wikipedia.org

Foto: Printskrin/Wikipedia.org


Tamo su ih dočekali Britanci i Francuzi, i na Krfu je uspostavljena baza za naredne bitke koje su vodili srpski vojnici sa saveznicima, ali i za probijanje Solunskog fronta.
(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nada

    Posedujem knjigu o evakuciji Srpske vojske iz Albanije i njenoj reorganizaciji na Krfu 1915-1916 prema Franccuskim dokumentima takodje imam neka pisma naših hrabrih vojnika iz Bizerte.

  • Nada

    Kada su Bugari opkolili srpske vojnike Milan Ramadanović je video jedan prostor slobodan i predložio svom nadredjenom da se jedan deo vojske izvuće i onda su Srpski vojnici iznenadili Bugarske vojnike, tada su nam pritekli u pomoć saveznici i porobili Bugare. Milan Ramafanović je medju prvima odlikovan Karadjordjevom zvezdom za hrabrost. Mnogi neznaju nažalost da iz porodice Šapinac dva vojnika su bila u toč ratu Nikola Šapinac student samo 20 godina doneli su ga u danduku iz Bizerte, drugi Djura Šapinac ostao je bez noge. Veljko Ramadanović osniva školu za slepe i ogluvele ratnike u Bizerti prvi na Balkanu rućno pravi Brajevu azbuku na srpskom, ima mnogo o tim porodicama da se piše a i o mnogo drugim koji su bili prave patrijote voleli su svoju Srbiju !

  • Dr

    Jos traje povlacenje :D (do 2016.0

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima