KURC REKAO VUČIĆU: Da se Beč pitao, Srbija bi ODAVNO otvorila poglavlja

- Lično se radujem što se 14. decembra otvaraju prva poglavlja. Austrija je u Briselu uvek insistirala da se ona otvore što pre - rekao je šef austrijske diplomatije

Otvaranje prvih poglavlja važan je signal koji ukazuje da je Srbija na dobrom putu, a nastavak sadašnje politike premijera Aleksandra Vučića i sprovođenje reformi najbolji su garant njenog pozitivnog razvoja, poručio je danas šef austrijske diplomatije Sebastijan Kurc.

- Lično se radujem što se 14.decembra otvaraju prva poglavlja. Austrija je u Briselu uvek insistirala da se ona otvore što pre. Da se Beč pitao, ona bi mnogo ranije bila otvorena. To je važan signal i pokazatelj da se Srbija nalazi na dobrom putu - rekao je Kurc novinarima posle bilateralnog susreta sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem.

KURC HVALI SRBE: Srbija s Vučićem je pouzdan evropski partner!

Na pitanje šta bi posavetovao Srbiji kako bi što pre otvorila i zatvorila poglavlja, Kurc je odgovorio:

- Siguran put za zatvaranje je nastavak aktuelne politike. Ako se politika Vučića, reforme koje su često teške i bolne, podržane, onda je to najbolji ganrant za pozitivan razvoj Srbije. Taj razvoj je i garant da pregovori teku brzo.”

Foto: Tanjug/Srđan Ilić Foto: Tanjug/Srđan Ilić

Kako je dodao, Austrija će učiniti sve da i sa briselske strane stigne pozitivan signal i da postoji brzina i napedak. Kurc je čestitao Srbiji i Vučiću na dobrom predsedavanju OEBS. - Srbija je u izazovno vreme vodila OEBS. Dokazali ste rukovodeću snagu. U teško vreme, sa tenzijama svugde, usled migracione krize, rusko-turskih odnosa, konflikta u Siriji važno je da imamo stabilnost - rekao je Kurc. On se zahvalio Srbiji i Vučiću na posebnoj ulozi koju Srbija zauzima u regionu.

- Od odlučujućeg značaja je da imamo stabilnost u regionu. Tvoj odnos je važna za region - rekao je Kurc premijeru Srbije.

OTKRILI SMO TAJNU SOBU SVETSKIH MOĆNIKA U ARENI: Iza ovih vrata oni se mole i Bogu i Alahu (FOTO)

On je visoko ocenio i razvoj koji je u toku u Srbiji, te istakao da su ekonomske reforme uspešne i da omogućavaju privlačenje investitora, a takođe je podsetio da je Izveštaj EK o napretku Srbije ka EU izuzetno pozitivan.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

- Ko zna te izveštaje i kako se sastavljaju onda zna da su oni manje ili vise itični. Ovaj put je Izveštaj, zasluženo, pozitivan. To dokaz na kakvom se pozitivnom putu se nalazi Srbija - zaključio je Kurc.

Srpski premijer je rekao da je Austrija jedan od čvrstih saveznika i velikih prijatelja Srbije i u Briselu i na svakom drugom mestu.

- Hvala i Sebastijanu lično na činenici da je uvek nalazio dobre i lepe reči o Srbiji, ma gde da se nalazio. Srbija to ume da ceni i poštuje i trudićemo se da izgradimo znatno bolje odnose sa Austrijom u budućnosti - rekao je Vučić.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sanja

    3. decembar 2015 | 16:57

    Danas smo dobili mnogo pohvala i obecanja. Sada je na redu da se ta obecanja pretvore u dela jer mi svakako zasluzujemo mnogo vise od EU nego sto dobijamo.

  • Stefa

    3. decembar 2015 | 19:28

    Austrija nam je prijatelj,nadam se da ce i ostale drzave da nas postuju bar kao i Austrija!

  • Nemanja

    3. decembar 2015 | 19:50

    Veliki prijatelj Srbije.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA