Hrvatska ponovo blokirala otvaranje poglavlja 23

Hrvatska je na sastanku zemalja članica EU u Briselu na ambasadorskom nivou ponovila da ne može da se složi sa otvaranjem poglavlja 23 uz već poznate argumente po pitanju regionalne nadležnosti srpskog suda za ratne zločine i zastupljenosti hrvatske manjine u parlamentu Srbije

Predsedavajuća EU Holandija pokušala je danas, posle pauze od nekoliko sedmica, da postigne konsenzus zemalja članica po pitanju otvaranja poglavlja 23 u pregovorima Srbije i Unije, ali je Hrvatska ostala pri stavu da ne daje saglasnost.

HRVATSKA ISTRAJAVA U BLOKADI SRBIJE: Zagrebu od evropskih partnera stižu poruke kako bi bilo konstruktivno prekinuti spor

Kako saznaje Tanjug, Hrvatska je na sastanku zemalja članica EU u Briselu na ambasadorskom nivou ponovila da ne može da se složi sa otvaranjem poglavlja 23 uz već poznate argumente po pitanju regionalne nadležnosti srpskog suda za ratne zločine i zastupljenosti hrvatske manjine u parlamentu Srbije.

Izvori u EU kažu da će se konsultacije Brisela i Zagreba o ovom pitanju nastaviti narednih dana, a da cilj i dalje ostaje otvaranje poglavlja 23 i 24 za vreme holandskog predsedavanja, što znači pre kraja juna. Mada, objektivno, sve je manje vremena za neophodne proceduralne pripreme.

Foto: Foter/Flickr/European Parliament Foto: Foter/Flickr/European Parliament

Evropska komisija i neke zemlje članice, posebno Nemačka, insistirale da je otvaranje poglavlja 23 potrebno zbog očuvanja kredibiliteta procesa, podsećajući Zagreb na deklaraciju Hrvatskog sabora kojom se obavezao da neće blokirati susede u evropskim integracijama zbog bilateralnih pitanja koja nisu deo evropskog zakonodavstva, navodi RTS, pozivajući se na izvore sa sastanka.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ANTE BAN

    4. maj 2016 | 17:48

    Očekivano! Čemu se čudite- komšije? Uvjete znate, a oni- NISU ISPUNJENI! Ulazak u EU nije tržnica da se pogadjamo!

  • Jaca gr.ψ. ξφΞ

    5. maj 2016 | 15:21

    Kao sto Grcka blokira Macedoniju, tako i Hrvatska blokira Srbiju!!! Bili misliti '90.tih kada smo isli u okupaciju na njihovu teritoriju i rushili nekad nashe voljene i cuvane starine pod zastitom UNESCO-a !!! UMESTO DA CUTIMO, DA NAS NEMA, JOSH SE BUSAMO!!! Dobra je ona stara; SEDI DI SI, NI ZA DI SI NISI!!!:-)))

  • &&&&&&&&&&&&&&&&&&&

    4. maj 2016 | 17:39

    HVALAAA! Ne popustajte ni malo komšije!!! Veliko hvala!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA