≫ 

Stefanović: Vlada će biti formirana u zakonskom roku

Na pitanje da li će biti ministar i u novoj vladi, Stefanović je odgovorio da to zavisi od Vučića i da nije stvar u tome da li bi on nešto voleo ili ne

  • 97

Vlada Srbije biće formirana u zakonskom roku kao što je mandatar Aleksandar Vučić i najavio, izjavio je danas ministar unutrašnjih poslova u tehničkoj vladi Nebojša Stefanović.

STEFANOVIĆ O NAPADU NA GRADONAČELNIKA: Gađali su ih, a policajca udarili motkom u glavu!

- Ne znam koji će dan izabrati. Ja sam njegov dugogodinji saradnik i prijatelj, verujem u ono što radi i mislim da većina u narodu veruje u ono što radi. Verujte toj ruci koja vas vodi da će izabrati najbolji trenutak da dobijemo odličnu vladu - rekao je Stefanović na TV Pink.

Na pitanje da li će biti ministar i u novoj vladi, Stefanović je odgovorio da to zavisi od Vučića i da nije stvar u tome da li bi on nešto voleo ili ne.

- Ako je to potrebno, potrebno je, ako nije, nije, nisam se rodio u fotelji - rekao je Stefanović, koji je na pitanje o eventualnim koalicionim partnerima u vladi naveo da je to stvar oko koje se razgovara.

STEFANOVIĆ PROTIV KOALICIJE SA SPS: Ne vidim ozbiljne argumente za saradnju sa socijalistima

Foto: Tanjug/MUP Srbije Foto: Tanjug/MUP Srbije

Stefanović je izjavio da su od početka 2016. godine podnete krivične prijave protiv više od 300 osoba za krijumčarenje oko 2.500 ljudi.

- Mi želimo da sprečimo ilegalan ulazak u Srbiju. Od početka godine podneto je više od 300 krivičnih prijava za krijumčarenje oko 2.500 ljudi - rekao je Stefanović za televiziju Pink.

On je naveo da je jedan od ciljeva vojno-policijskih zajedničkih timova na granici sa Bugarskom i Makedonijom upravo sprečavanje krijumčarenja ljudi.

Stefanović: Štitićemo granicu od ilegalnih ulazaka

Stefanović je podsetio da je najveći broj migranata iz Avganistana i Pakistana.

- Oko 80 odsto ljudi koji ulaze ilegalno u našu zemlju su ekonomski migranti, zaista mali broj je iz Sirije - dodao je ministar.

Ministar je izjavio da se nasilje uvodi kao novi metod borbe protiv vlasti, primetivši da pojedinci pokušavaju da relativizuju i opravdaju nasilje.

Foto: Tanjug/Tanja Valič Foto: Tanjug/Tanja Valič

- Ne želim da ulazim u političke motive, ali jedan od učesnika skupa ispred Skupštine grada Beograda se hvalio kako je razbio nos policajcu. Ta slavodobitnost, sreća i radost, pa zbog čega nasilje? - rekao je Stefanović na TV Pink povodom incidenta koji se u ponedeljak dogodio ispred Skupštine grada Beograda, kada su pristalice inicijative "Ne davimo Beograd" nasrnule na gradonačelnika Sinišu Malog.

NASRNULI NA SINIŠU MALOG ISPRED SKUPŠTINE: "U šoku sam zbog napada, da li će sledeći put povrediti moju decu?" (FOTO) (VIDEO)

Oni, kako je rekao, uvode nasilje kao metod borbe, gađanje flašicama, što nije dobro. Podsetio je da je bilo mnogo skupova u poslednje dve godine i da policija kada su se organizatori ponašali odgovorno, gotovo nije ni imala posla.

Ministar Stefanović je rekao da je reforma policije u toku i da je 90 odsto iz zacrtanog akcionog plana za poglavlje 24. završeno u protekle dve godine.

Stefanović: Nećemo moliti Hrvate da nam otvore poglavlja

- Ono što je nama važno je da pokažemo da naša policija sve efikasnija. Nije to lak posao. Ne zavaravamo se da može za godinu, dve dana da dovedete sistem da bude savršen. Na tome mora mnogo da se radi - rekao je Stefanović na TV Pink.

On je podsetio da je u okviru reforme policije donesen Zakon o policiji koji je odobrila Evropska komisija i koja ga je pohvalila.

Foto: MUP Srbije Foto: MUP Srbije

- Mislimo da je zakon o policiji dobar za građane Srbije jer daje policiji onoliko ovlašćenja koliko treba da zaštite građane, vodeći računa o njihovim pravima - naglasio je ministar i dodao da je u toku izrada novog zakona o azilu, zakon o strancima, zakon o DNK registrima, strategija o terorizmu.

SARADNJA POLICIJA SRBIJE I BRITANIJE: Stefanović i Kif razgovarali o migracijama

Ministar je ukazao da se na akcionom planu za poglavljhe 24 radi već dve godine, da je urađeno 90 odsto iz akcionog plana što je zacrtano za 2015. i 2016. godinu.

- Jedan od zadataka na kojima se u MUP-u radi da pokažemo ono što smo napisali i obećali, možemo da uradimo - rekao je Stefanović i dodao da je poglavlje 24 kompleksno i obimno i da se bavi pitanjima terorizma, azila, migracija, koja su sada aktuelna.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA