≫ 

MOLIM VAS DA OSTANETE MIRNI I ČUVATE SVOJA OGNJIŠTA: Vučićeva poruka Srbima sa Kosova povodom dramatične situacije

Moja poruka Srbima je: Nemojte nasesti na provokacije, mir je naš interes, rekao je Vučić

Završen je sastanak premijera Aleksandra Vučića i političkih predstavnika Srba sa Kosova i Metohije u kasarni "Stefan Nemanja" u Raški. Hitan sastanak je zakazan posle druge runde dijaloga Beograda i Prištine na najvišem nivou, sinoć u Briselu.

DRAMATIČNA SITUACIJA NA KOSOVU: Vučić hitno pozvao ministra odbrane na sastanak, pa ide u kasarnu u Raškoj

Vučić se obratio novinarima povodom DRAMATIČNE situacije na Kosovu!

19:20 Dobili smo garancije da Tači i Mustafa neće da pričaju gluposti kao što pričaju i da će ćutati i da ne pričaju i da neće biti jednostranih akcija", rekao je Vučić i poidvukao da Srbija nije nijednu jednostranu akciju učinila.

18:56 Posle obraćanja medijima, nastavljen je sastanak premijera Vučića sa predstavnicima Srba sa KiM

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

18:53 Vučić je zatražio reakciju šefice evropske diplomatije Federike Mogerini i njenog tima na ponašanje Prištine, podsetivši da su iz EU jasno rekli da će reagovati ako neko prekrši sinoć postignut dogovor.

- Želim da jasno stavi do znanja da je to učinila albanska strana, a sve drugo bi bilo bežanje od odgovornosti - rekao je Vučić novinarima u Raški.

On je istakao da, za razliku od gradonačelnika severne Kosovske Mitrovice Gorana Rakića, ne misli da je EU bila jednostrana, već da su se dešavale čudne stvari i da ni oni "nisu bili načisto šta se dešava".

- Mislim da su pokušali da nam pomognu da sačuvamo mir... Ali to da su svi jednako krivi, to nije moguće - rekao je Vučić.

18:47 Sve u vezi s mostom u severnoj Kosovskoj Mitrovici  je dogovoreno 8. decembra, uz prisustvo predstavnika EU, a  nakon toga je iz Prištine krenula propaganda i hajka da ta ograda, taj zid mora da bude srušen te da to pokazuje da ništa od dogovora ne poštuju, rekao je srpski premijer

Vučić je naveo da su komunalne stvari u nadležnosti opština te da privremene institucije u Prištini ni te kosovske zakone ne poštuju.

- Razgovarali smo sinoć u Briselu, razgovarali i sa gradonačelnikom severne Kosovske Mitrovice sve vreme koji prihvata predloge ne zato što se plaši nego što želi da sačuva mir. Nakon toga kažu nije dovoljno - rekao je Vučić.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

18:43 Život Srba južno od Ibra nikad nije bio teži, rekao je večeras Branimir Stojanović, zamenik kosovskog premijera na pres konferenciji koju je premijer Aleksandar Vučić održao u pauzi razgovora s političkim predstanvicima Srba sa KIM.

U ovome sada smo, međutim, probali smo i uradili sve da nađemo rešenje, ali očigledno neko s druge strane nije tražio rešenje, već samo razlog za duge cevi koje sada šalje u srpska sela, rekao je Stojanović.

- Niko nam nije rekao zašto im je poslata ROSU, jer nikada tamo nisu dolazili, ali niko nije želeo da nam kaže - rekao je Stojanović dodajući da su Srbi koji žive juzno od Ibra večeras došli u Rašku, "tamo gde najviše verujemo".

On je premijeru zahvalio što je uvek s njima i što im je uvek dostupan i obećao da će narod nastaviti da se bori i da će ostati tamo gde je vekovima živeo.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

18:40 Evropska unija se jasno i otvoreno stavila na stranu albanske zajednice, izjavio je gradonačelnik severne Kosovske Mitrovice Goran Rakić.

Rakić je, u pauzi sastanka, rekao da Srbi nisu besni, već da kod njih postoji strah i da su zabrinuti za svoje porodice i svoje živote.

- Molim premijera da nas zašiti, vaša pozicija je teška, ali i mi smo u bezizlaznoj situaciji - rekao je Rakić i dodao da su Srbi strpljivi ali da i njihovo strpljenje ima granice.

Vučić je rekao i da neće dozvoliti da strani ambasadori određuju gde će da bude raspoređena naša vojska.

- To neka odlučuju u svojoj zemlji, kod nas neće, treba da znaju koja su njihova ovlašćenja - poručio je Vučić.

Printskrin: Tanjug Printskrin: Tanjug

18:23 Molim vas, ostanite mirni i čuvajte svoja ognjišta, rekao je premijer Vučić u pauzi sastanka o situaciji na KiM. Kako je izjavio sastanku prisustvuje pedesetak predstavnika Srba iz pokrajine.

Vučić kaže da se Priština bavi najprljavijom propagandom i da u Briselu nije bilo ni reči o Zajednici srpskih opština.

Moja poruka Srbima je: Nemojte nasesti na provokacije, mir je naš interes, rekao je Vučić.

Mi smo prihvatili sve što su nam oni predlagali, ali dovedeni smo da nešto ne prihvatimo, da bismo bili krivi za sve, da na jednu stvar kažemo ne, da bismo bili odgovorni za sve, rekao je premijero poslednjoj rundi dijaloga u Briselu.

- To treba da znaju građani, a imam bezbroj dokaza i svedoka, beleške - rekao je Vučić.

Važno je da sačuvamo mir i to ćemo činiti, ponovio je Vučić, dodajući da su razgovori sinoć u Briselu biti teški, da "ceo dan govore kako ih neko ugrožava - srpska policija i vojska, a gde su one".

17:10 Počeo sastanak premijera Vučića sa predstavnicima Srba sa KiM. Sastanak o situaciji na severu Kosova posle poslednje runde Briselskog dijaloga održava se iza zatvorenih vrata.

Printksin: Tanjug Printksin: Tanjug

Istovremeno ministri odbrane i unutrašnjih poslova Zoran Đorđević i Nebojša Stefanović, kao i načelnik Generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković, razgovaraju sa predstavnicima VS i MUP-a.

Printksin: Tanjug Printksin: Tanjug

17.00 Premijer Vučić sleteo u krug kasarne "Stefan Nemanja" u Raški, gde će razgovarati sa političkim predstavnicima Srba sa severa Kosova.

Printksin: Tanjug Printksin: Tanjug

Politički predstavnici Srba sa severa Kosova stigli su oko 16.30 u Rašku, gde će razgovarati sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem o novonastaloj situaciji i rezultatima razgovora u Briselu.

AMBASADORI KOD NIKOLIĆA: Hitan sastanak zbog situacije na Kosovu

Foto: Tanjug/Edib Tahirovic Foto: Tanjug/Edib Tahirovic

Na sastanak su došli predstavnici Srpske liste i predstavnici srpskih opština sa severa KiM.

Srbi na Kosovu u strahu od novih nereda: KPS ne može da zaštiti pravoslavne svetinje

Foto: Tanjug/Edib Tahirovic Foto: Tanjug/Edib Tahirovic

Kako su kratko prokomentarisali predstavnici Srba, situacija na severu Kosova je napeta.

NAPETOST SE OSEĆA U VAZDUHU, SRBI U PRIVPRAVNOSTI: Policija postavlja sigurnosne kamere na mostu

Foto: Tanjug/Edib Tahirović Foto: Tanjug/Edib Tahirović

Takođe, primetno je jako obezbeđenje i oko kasarne, ali i u blizini Raške, gde su primećena  oklopna vozila sa dugim cevima.

Foto: Tanjug/Edib Tahirovic Foto: Tanjug/Edib Tahirovic

Pojačani pokreti vojnih jedinica u Raškoj uoči dolaska Vučića (FOTO)

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marko

    2. februar 2017 | 17:26

    Samo jako samo sa verom u sebe!

  • Nebojsa90

    2. februar 2017 | 17:26

    Svaka cast Premijeru koji odma i brzo reaguje na svaki problem, mislim da sada bi trebao da ima cvrst stav, ako Albanci ne postuju sporazum onda necemo ni mi, mi hocemo nase!

  • Sanja

    2. februar 2017 | 17:25

    Mir je dragocen i mora ga sačuvati.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA