Vojvođani najavljuju kontratužbu zbog USS, tvrde da su "zakinuti"

Vojvođani nezadovoljni odlukama Ustavnog suda o oduzimanju nadležnosti, moguća kontratužba zbog "sedam odsto za Vojvodinu" iz budžeta Republike

  • 2

Odluka Ustavnog suda Srbije da Vojvodini oduzme neke nadležnosti, kao i to da Novi Sad nije njena prestonica, po svemu sudeći izazvaće "kontratužbu". Osim problema sa nadležnostima, Vojvođani tvrde da imaju problem i sa novčanim izdvajanjima za pokrajinu, te da im država duguje 64 milijarde dinara.

Gradonačelnik Inđije Goran Ješić kaže da država nije poštovala Ustav, koji predviđa da severna pokrajina treba da dobija sedam odsto sredstava iz republičkog budžeta godišnje. Ova sredstva, dodaje, ona nije dobila u potpunosti, pa će tražiti objašnjenje Ustavnog suda.

Sa ovom ocenom slažu se i predstavnici Saveza vojvođanskih Mađara, koji su čak i izračunali da je Vojvodina za poslednjih pet godina dobila 64 milijarde dinara manje od onoga što joj pripada.

- Uvek smo bili zakinuti. Čak i kada je na papiru rečeno da ćemo dobiti novac, budžet nije sprovođen do kraja. U članu 184. Ustava piše da budžet Vojvodine iznosi najmanje sedam odsto u odnosu na budžet Srbije, s tim što se tri sedmine od budžeta pokrajine koriste za finansiranje kapitalnih rashoda. U tom delu je napravljen manjak, pa nam je od 2007. godine do danas, umesto oko 104 milijarde dinara uplaćeno samo oko 38 milijardi - objašnjava poslanik SVM Elvira Kovač za dnevni list "Večernje novosti".

Večita vrteška oko "sedam odsto za Vojvodinu" traje već pet godina, a Vojvođani i Vlada su se raspravljali o tome kako se računa "kasa" za pokrajinu. Predstavnici Vlade tvrdili su da se do sume dolazi od prihodne strane budžeta, koja je manja, a Vojvođani od rashodnog dela, koji je veći, pa bi i pokrajina dobila više novca.

- Ministarstvo finansija je radilo svoj posao kada je u pitanju raspodela novca iz budžeta. Svako ima pravo da traži mišljenje Ustavnog suda. Ono je za Vladu obavezujuće i kakvo god da bude, kabinet će ga prihvatiti i sprovesti - kaže direktor Vladine Kancelarije za saradnju sa medijima Milivoje Mihailović.

Zadatak da kontroliše da li država sprovodi budžet ima Državna revizorska institucija.

- Pratili smo transfere iz kase i nismo našli nikakve nepravilnosti - objašnjava direktor DRI Radoslav Sretenović.

Nakon odluke USS o oduzimanju nadležnosti Vojvodini, posebnu pažnju izazvala je odluka po kojoj se Novi Sad više ne može zvati njenom prestonicom. Protiv ove odluke pobunili su se i organizatori upravo završenog festivala "Egzit".

SAMO MAĐARI BILI PROTIV BUDŽETA

Budžet Srbije uvek je dobijao podršku u parlamentu. Često je vođena polemika da li je pokrajina dobila dovoljno sredstava, a prednjačili su SVM i Liga socijaldemokrata Vojvodine. Ipak, samo su Mađari glasali protiv računice za 2010. godinu.

(M. S. / Večernje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • hercehov grad

    17. jul 2012 | 12:16

    kaka tuzba bando autonomaska,vidili bi vi da li bi i pomislili na cepanje Srbije,da se vrate prava vremena.To samo Srbi mogu raditi Srbima,ako ste Srbi osim sto imate navodno poreklo,jer mnogo je vojske preslo preko teritorije Backe i Banata.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA