≫ 

Tramp vodi SAD kao kompaniju: Da li mu Srbija može dati ponudu koja se ne odbija i sačuvati Kosovo

Kako se Tramp pre svega ponaša kao menadžer, da li mu zvanični Beograd može nešto ponuditi kako bi u završnici dijaloga sa Prištinom, Sjedinjene Države ipak stale na stranu Srbije

  • 6

Kada je u novembru 2016. godine Donald Tramp izabran za predsednika SAD brojni svetski analitičari su bili složni u oceni da se mogu očekivati neočekivane odluke od novog šefa Bele kuće. On je to i demonstrirao kroz brojne poteze koje je povlačio u prethodnih nešto više od godinu i po dana, od kada je na čelu najveće svetske sile. U tom smislu, jedna izjava američkog ambasadora data srpskom javnom servisu možda budi nadu da može doći i do promene stava vašingtonske administracije u vezi kosovskog pitanja. Kako se Tramp pre svega ponaša kao menadžer, da li mu zvanični Beograd može nešto ponuditi kako bi u završnici dijaloga sa Prištinom, Sjedinjene Države ipak stale na stranu Srbije?

Da li treba promeniti format dijaloga Beograda i Prištine: Ovo je stav Brisela

Dugo je vladalo ubeđenje da je američka spoljna politika poput broda koji plovi ustaljenim kursom sa koga nema skretanja. To je sve demantovao Donald Tramp.

Tome u prilog govore i njegove odluke da SAD izađu iz UNESKO, klimatskog i iranskog sporazuma, Saveta UN-a, premeštanja američke ambasade u Izraelu iz Tel Aviva u Jerusalim.

Gotovo da za njegove odluke vlada maksima - očekujte neočekivano.

Vučić i Tramp - Foto: Tanjug/AP

Kada je u pitanju Srbija, već 10 godina vlada ubeđenje da su SAD ovde završile svoju misiju onog trenutka kada je jednostrano proglašena nezavisnost Kosova. Međutim, Beograd, sa punim pravom, uzimajući u obzir istorijsko i međunarodno pravo, uz manje ili više uspeha tvrdi da nije gotovo, dok nije gotovo.

Da nada u promenu kursa američke politike, kada je u pitanju Kosovo, možda postoji jeste i najnovija izjava ambasadora SAD u Beogradu.

Kajl Skat je za RTS naglasio, po prvi put, da je jasno da ni Beograd ni Priština neće dobiti sve što hoće, već da je važno da obe strane dođu do kompromisa.

- Zato je toliko važan ovaj dijalog koji vodi EU. Mislim da mora da uđe u intenzivniju fazu, ja se nadam da će doći do kompromisa, možda čak i ove godine - rekao je Skat.

Kajl Skat - Foto: Marko Jovanović

On je dodao da je nedavna izjava da SAD žele da ohrabre Beograd i Prištinu da dođu do kompromisa "deo sadašnje spoljne politike SAD".

Tumačeći ovu izjavu, karijerni diplomata Zoran Milivojević rekao je za Telegraf.rs da Amerika već neko vreme razmatra situaciju u vezi sa dijalogom Beograda i Prištine, te da su na stanovištu da se ceo proces ne može rešiti bez Srbije.

- Jedino što može je da se napravi neki kompromis i da Srbiji mora da se izađe u susret. To je suština i Skatova izjava potvrđuje ono što se već neko vreme valja u Americi - napomenuo je Milivojević.

On kaže da američka administracija počinje da razmišlja i da se ponaša realistički u odnosu na ranije i da stvari naziva kakvim jesu.

- Jedina je mogućnost ako žele da završe neki posao, vezano i za ovu neuralgičnu tačku, onda je to da Srbija mora da se uvaži i da se pronađe rešenje koje će zadovoljiti i srpske interese. To ne znači da će oni odmah odustati od priznanja, ali to znači i da to priznanje ne mora biti konačno u onom obliku koji bi podrazumevao apsolutno suverenitet i teritorijalni integritet Kosova i članstvo u UN po svaku cenu. To je nešto što ide u pravcu kompromisa i pronalaženja rešenja - rekao nam je ovaj karijerni diplomata.

Zoran Milivojević - Foto: A. Nalbantjan

Svetski mediji ističu da Tramp upravlja Amerikom kao da je to njegova kompanija. U tom smislu, pitali smo Milivojevića, da li postoji mogućnost da izađemo pred Trampa sa nekom ponudom, koja bi ga privukla na našu stranu.

- Tramp se ponaša kao menadžer najuspešnijeg preduzeća na svetu i želi da to tako ostane. On nema saveznike u konceptu "Amerika pre svega" i hoće da mu saldo bude u plusu. To važi i za spoljnu politiku. On će se susresti sa Putinom u Helsinkiju 16. jula. Prema tome, on potpuno nastupa sa realističkih pozicija i jasno mu je da postoji trougao Rusija-Kina-Amerika i sve ono što je u američkom interesu on će prihvatiti nezavisno od toga šta je bilo prethodno stanje - kaže Milivojević.

Prema njegovim rečima, nisu nemogući presedani.

- Šta mi možemo da ponudimo? Moramo da zatvorimo njihov interes na ovom području. Ali, moramo da prepoznamo šta je to. A, njihov interes je da ovaj prostor bude prozapadni i da ne dovodi u pitanje njihov bezbednosni interes - zaključio Milivojević.

S druge strane, profesor FPN-a i potpredsednik Centra za spoljnu politiku Dragan Đukanović kaže da suštinski neće doći do promene stava SAD prema kosovskom problemu.

- Ali, očigledno sa SAD vide da ne bi bilo dobro da Srbija u ovom procesu normalizacije bude ta strana koja će sve da izgubi. U tom kontekstu se traži nekakva mera kompromisa - rekao je za Telegraf.rs Đukanović.

On napominje da su SAD suočene sa činjenicom da veliki broj država nije priznao jednostranu proglašenu nezavisnost Kosova.

- U tom smislu će se tražiti neko konačno rešenje normalizacije. Zato je retorika i ublažena. Mislim da SAD uviđaju koliki je značaj normalizacije odnosa između Beograda i Prištine za ukupnu stabilizaciju prilika u regionu Zapadnog Balkana, zato su i spremne da dođe do neke vrste kompromisa - kaže Đukanović.

Dragan Đukanović - Foto: Medija centar Beograd

Na našu konstataciju da Tramp donosi odluke koje su često u suprotnosti sa dosadašnjom američkom politikom, Đukanović ističe da u prethodnih godinu i po dana nismo videli nikakav suštinski zaokret kada je u pitanju Zapadni Balkan.

- Niti smo mogli da uočimo promenu spoljne politike prema regionu. Naprotiv, i dalje ostaju isti prioriteti američke spoljne politike - smatra potpredsednik Centra za spoljnu politiku i profesor FPN.

Prema njegovim rečima, mi nismo u takvoj vrsti pregovora da bismo ponudili Trampu bilo šta.

- SAD je bitno da proces, koji je otpočeo 2008. godine, bude pacifikovan zahvaljući punoj normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, kako bi se izbegla bilo kakva mogućnost nestabilnosti. Nema tu nikakve suštinske promene, mada mi uvek čitamo nekakve skrivene poruke u određenim postupcima, ali zapravo toga nema - istakao je Đukanović i dodao:

- Kada pogledate, oni i dalje insistiraju na proširenju NATO na Zapadni Balkan. Videli smo slučaj Makedonije, koliko je ubrzan proces i koliko će u narednom periodu insistirati da BiH čim pre uđe u Alijansu. Postoji neka vrsta kontinuiteta sa ranijim spoljnopolitičkim delovanjem.

VIDEO: Šta piše na olovci kojom je Kim Džong Un potpisao dokumenta sa Donaldom Trampom?

M. Ivas (marko.ivas@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • NeNa

    2. jul 2018 | 20:06

    Ide Donald Lajkovackom prugom, Pokreće Biznis sa jos jednim Drugom, Cveta Biznis sve se kreće, Nezavisnom Kosovu ledja okreće!!!

  • Brana

    2. jul 2018 | 18:22

    Moze,idite sa Kosmeta i stvar je resena!

  • Brklja

    2. jul 2018 | 21:08

    Ajde Trampe da se trampimo, evo tebi nasa a ti nama daj tvoju opoziciju. Sta vdlis? posao vijeka.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA