• 22

Podržaću vraćanje redovnog vojnog roka: Koje sve promene u Vojsci Srbije najavljuje novi načelnik Generalštaba?

- Želim da svaki segment sistema ima kapacitet da zadatke realizuje potpuno i pravovremeno - izjavio je Milan Mojsilović

 • 22

Novi načelnik Generalštaba general-potpukovnik Milan Mojsilović kaže da na toj dužnosti namerava pre svega da nastavi opremanje, revitalizaciju i modernizaciju Vojske Srbije, kao i da je njegov cilj vojska koja obezbeđuje da država može da se posveti ekonomiji.

U okolinu Mladenovca u oktobru stiže hiljadu pripadnika članica NATO: Uvežbavaće hitan odgovor na vanredne situacije

- Želim da svaki segment sistema ima kapacitet da zadatke realizuje potpuno i pravovremeno. Ipak, ljudi će biti prioritet, i to u svim kategorijama - od oficira, preko podoficira, do vojnika - rekao je Mojsilović za časopis "Odbrana", u prvom intervjuu od postavljenja na mesto načelnika Generalštaba.

Kako kaže, želi modernizovanu i profesionalnu vojsku, i to "profesionalnu u odnosu, a možda kombinovanu u popuni".

- Vojsku koja obezbeđuje da ova država može da se posveti ekonomiji, ali i svim onim socijalnim i društvenim pitanjima koja nas čine boljim i jačim - dodao je.

Kada je reč o eventualnom vraćanju redovnog služenja vojnog roka, kaže da se zna ko donosi odluku o tome, a da je lično podržava.

Novi načelnik Generalštaba podržava vraćanje služenja vojnog roka-Foto: mod.gov.rs

Dodaje da su odluke o suspenziji vojnog roka bile direktno vezane za vremenski period kada su okolnosti i opredeljenje Srbije bili potpuno drugačiji, a da današnje okolnosti zahtevaju promene.

- Nije reč o tome da li Vojska Srbije treba da obrazuje i vaspitava omladinu. To nije primarno. Važna je sposobnost građana Srbije da brane svoju otadžbinu. Zna se ko može da donese odluku o tome. Moj lični stav je - za. Generalštab detaljno analizira sve aspekte tog pitanja i državno rukovodstvo će imati potrebne parametre za donošenje odluke - koliko to košta, šta bi obuhvatilo, koliko bi trajalo - navodi načelnik Generalštaba.

Ohrabruje ga, kaže, posvećenost državnog vrha da se opremljenost Vojske dovede na određen nivo, jer neutralnost Srbije zahteva upravo takav odnos.

Kako kaže, pozicija Srbije je takva da neutralnost može da se održi, ali da na njoj treba raditi, i to jačanjem kapaciteta države, čiji je jedan od elemenata, i Vojska Srbije, kao njena oružana sila.

Podizanje sposobnosti lovačke avijacije ide dobrom dinamikom, što se odražava i na jedinice Kopnene vojske-Foto: Tanjug/Rade Prelić

Primećuje da podizanje sposobnosti lovačke avijacije ide dobrom dinamikom, što se odražava i na jedinice Kopnene vojske, kao i da u modernizaciji helikopterskih snaga imamo i istočnu i zapadnu komponentu - "Erbasove" H-145, odnosno Mi-17 i Mi-35.

Navodi da se očekuje isporuka 30 ruskih tenkova modernizovane verzije T-72 i 30 modernizovanih BRDM-2.

- Tu je i naša odbrambena industrija - u završnim smo fazama određenih ispitivanja, pa mislim da ćemo se u skorije vreme i otuda ojačati novim sredstvima cevne artiljerije, oklopnih, ali i neborbenih vozila, a sve zarad pokretljivosti i podizanja sposobnosti armije za kopneni manevar - rekao je Mojsilović.

Podseća da je prethodnih godina Vojska Srbije intenzivno radila na osposobljavanju komandi i jedinica za hitno reagovanje u sve tri dodeljene misije i da je težište u obuci bilo na osposobljavanju komandi i jedinica koje ulaze u sastav Snaga za reagovanje.

Prethodnih godina Vojska Srbije intenzivno radila na osposobljavanju komandi i jedinica za hitno reagovanje-Foto-ilustracija: Tanjug/Ministarstvo odbrane Srbije

U narednom periodu, težište će, najavljuje, biti na unapređenju obučenosti profesionalnog i dela rezervnog sastava Glavnih odbrambenih snaga, a planirana je i izgradnja poligona za borbu u urbanoj sredini u Kovinu, koji će biti namenjen za obuku svih jedinica Vojske.

- Predviđena je izgradnja novih i dogradnja postojećih taktičkih staza za individualnu obuku vojnika i kolektivnu obuku jedinica do nivoa voda, od 2018. do 2021. godine. Strelišta ćemo opremiti novim kompletima opreme sa radio-upravljanjem za gađanje iz streljačkog naoružanja, za vuču meta, kao i za podizanje teških meta - naveo je Mojsilović.

Dodao je i da su pripadnici Vojske Srbije veoma cenjeni u svim multinacionalnim operacijama i važe za vojnike od poverenja, kojima se često dodeljuju najsloženiji zadaci, u najosetljivijim delovima kriznih regiona.

- Trenutno van granica zemlje imamo 278 pripadnika. Verujem da će novih misija biti, ali o tome ćemo donositi odluke u skladu sa interesima naše države i Vojske - rekao je Mojsilović.

VIDEO: Vek od povratka srpske vojske kući, ovako je izgledalo probijanje Solunskog fronta

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Goki SD

  Koliko znam,postoji dobrovoljno sluzenje vojnog roka u trajanju od 6 meseci! Ko voli,nek izvoli!!!

  5
  0

  Podelite komentar

 • eureka

  ništa obavezno,neka služe i žene ako se mora ,da smo ravnopravni

  5
  1

  Podelite komentar

 • Stefan

  Treba da se vrati služenje vojnog roka ali ne više od 6-8 meseci ... treba omladina da se vrati na pravi kolosek jer su lenji ... krivi ... bahati ... treba im malo čvrsta ruka i da se nauče da moraju da slušaju ... vojska je prava stvar.

  12
  4

  Podelite komentar

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima