Italijanska ofanziva na Srbiju: Kakve planove ima Rim na Balkanu?

Treba podsetiti da je strateško partnerstvo između Srbije i Italije uspostavljeno je još u novembru 2009. godine

  • 10

U samo pet dana Beograd je posetilo dvoje visokih zvaničnika iz Italije. Prvo je stigla zamenica ministra spoljnih poslova Emanuela Del Re, da bi sa srpskim zvaničnicama razgovarala i Elizabeta Trento, ministarka odbrane. U fokusu su bili razgovori oko Kosova i Metohije, bar prema zvaničnim saopštenjima koja su dostavljena medijima. Italija je u dužem vremenskom periodu pritisnuta migrantskom krizom, ali i sve češćim sukobima sa Evropskom komisijom. S tim u vezi, postavlja se zašto je Rim pojačao diplomatsku aktivnost u Srbiji i na Balkanu?

Blizu mesta gde je NATO bomba ugasila tri nedužna života, Skat je prvi put izgovorio nešto što od Amerikanaca nismo čuli (FOTO) (VIDEO)

Prošle srede je najpre održan sastanak direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marka Đurića sa zamenicom ministra spoljnih poslova Italije Emanuelom Del Re.

U saopštenju dostavljenim iz Vlade, navedene su samo Đurićeve reči. On je naglasio da Italija, kao članica Kvinte, i država koja je politički i vojno u značajnoj meri prisutna u našoj južnoj pokrajini, može pružiti ogroman doprinos stvaranju klime za iznalaženje kompromisa Beograda i Prištine.

Đurić i Del Re - Foto: Tanjug/Dragan Kujundzic

Zvanični Beograd je poprilično uznemirila odluka Prištine da transformiše Kosovske bezbednosne snage u "Vojsku Kosova".

To je bila glavna tema razgovora razgovora predsednika Srbije Aleksandra Vučića i italijanske ministarke odbrane Elizabete Trento.

Vučić je, govoreći o regionalnoj situaciji, izrazio veliku zabrinutost zbog koraka koje Priština preduzima za formiranje tzv. kosovske vojske, upozorivši da bi Srbija, eventualnim ulaskom te vojske na sever Kosova i Metohije, bila saterana u ćošak.

Vučić i Trento - Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

On je posebno ukazao na to da nijedan međunarodnopravni dokument ne predviđa formiranje tzv. kosovske vojske i izrazio očekivanje da će Italija razumeti da bi takvi neodgovorni potezi mogli da ugroze mir i stabilnost i dovedu do tragičnih posledica.

Ministarka Trenta je istakla da će KFOR, kojim komanduje italijanski general, nastaviti da igra važnu ulogu u održavanju mira i stabilnosti, kao i u zaštiti Srba i drugih nealbanskih zajednica na KiM.

Ona je rekla da Italija poštuje vojnu neutralnost Srbije, ali i da ceni opredeljenje naše zemlje za saradnju sa NATO, a posebno učešće pripadnika srpske vojske u mirovnim misijama UN i EU širom sveta.

Ministarka Trenta je naglasila i da Italija smatra da je Srbija ključna zemlja za mir i stabilnost na Zapadnom Balkanu.

Istovetna poruka je ponovljena i u susretima sa premijerkom Anom Brnabić i ministrom odbrane Aleksandrom Vulinom.

Komentarišući intezivni dijalog italijanskih i srpskih zvaničnika, Željko Pantelić, urednik spoljno-političke rubrike "Nedeljnika", rekao je za Telegraf.rs da on zapravo predstavlja kontinuitet politike zvaničnog Rima prema Beogradu.

- Iako je Italija priznala Kosovo kao nezavisnu državu, Rim je proteklih 25 godina snažno podržavao Srbiju na putu evrointegracija i uvek imao izdvojenu politiku u odnosu na ostale "velike" zemlje EU. Dok su prošlosti Albanci bili u fokusu pažnje Italijana, u pomenutom periodu se to promenilo. Srbija i odnosi sa zvaničnim Beogradom su primarni za Rim na Zapadnom Balkanu - kaže Pantelić.

Željko Pantelić - Printskrin: Youtube

Prema njegovim rečima, osim na političkom planu, dobri odnosi se ogledaju i na polju ekonomiju, te da u prilog tome govore i brojevi.

- Glavni spoljnotrgovinski partner Srbije u izvozu je Italija - napomenuo je Pantelić.

Međutim, ističe da je Rim opterećen sa odnosima sa Evropskom komisijom, pre svega oko budžeta za narednu godinu, jer mu Brisel zamera da će prekršiti sporazum iz Mastrihta.

Upravo zbog tog sukoba sa EK, novinar Boško Jakšić vidi pojačanu aktivnost italijanskih zvaničnika u Srbiji i na Balkanu.

- To je neka vrsta kompenzacionog mehanizma, jer je Italija zbog svoje desničarske-populističke Vlade u sukobu sa značajnim delom ostalih članica EU i njoj je potrebno, ne samo da širi svoje investicije, već i da stabilizuje svoju spoljnopolitičku poziciju. To se čini u Srbiji i Albaniji, gde je Italija tradicionalno uticajna - kazao nam je Jakšić.

Boško Jakšić - Foto: Marko Jovanović

U tom smislu treba podsetiti da je strateško partnerstvo između Srbije i Italije uspostavljeno je još u novembru 2009. godine u Rimu tokom održavanja Prvog samita dve vlade. Od tada su održana još dva samita, a naredni je planiran za sledeću godinu, kada će biti obeleženo 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa, kao i desetogodišnjia strateškog partnerstva.

M.Ivas (marko.ivas@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • lina

    23. oktobar 2018 | 14:51

    Rim opterećen sa odnosima sa Evropskom komisijom, pre svega oko budžeta za narednu godinu, jer mu Brisel zamera da će prekršiti sporazum iz Mastrihta.

  • Nikolas

    23. oktobar 2018 | 15:24

    ITALIJI NE ODGOVARA KONFLIKT NA BALKANU NITI EU EMBARGO RUSIJI JER JE TRGOVINSKA RAZMENA BILA U MILIJARDAMA !!! ITALIJANI NE ZELE DA GUBE NOVAC I RADNA NESTA JER IM EKONOMSKA SITUACIJA U ZENLJI NIJE BAJNA!!

  • Brane

    23. oktobar 2018 | 15:06

    Sve više ozbiljnih zemalja uključuje se u proces rešavanja konflikta na Balkanu što ide Srbiji u prilog.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA