≫ 

Očekuje se saslušanje uhapšenih Srba pred sudom u Prištini

Četvorica uhapšenih nalaze se u policijskoj stanici u Prištini i tokom dana će biti izvedeni pred sudiju u tom gradu

  • 20

Posle upada kosovskih specijalaca, hapšenja četvorice Srba i protesta zbog taksa Prištine od 100 odsto, jutros je mirno na severu Kosova i Metohije. Uhapšeni Srbi, Dragiša Marković, Aleksandar Ćurić, Marko Rošić i Nedeljko Spasojević, nalaze se u policijskoj stanici u Prištini i tokom dana će biti izvedeni pred sudiju u tom gradu.

Noć na severu Kosovske Mitrovice protekla je mirno, ali su meštani uznemireni zbog hapšenja Srba i upada jedinica ROSU na sever Kosmeta.

Dejan Vasić, advokat Dragiše Markovića, kaže za RTS da su uhapšeni Srbi trenutno smešteni u stanici u Prištini.

Printskrin: RTS

Dodaje da će oni danas biti izvedeni pred sudiju u tom gradu, a u okviru istrage zbog, kako navodi kosovska policija, ubistva Olivera Ivanovića.

- Meni je to čudno jer se ubistvo dogodilo u Prištini. Mislim da bi u trebalo da se saslušaju u Mitrovici - rekao je Vasić dodajući da još nema informaciju za šta su oni tačno osumnjičeni.

Prema njegovim rečima, Dragiša Marković već je bio saslušan u februaru u okviru istrage o ubistvu Ivanovića.

- Već su dovoljno istražene sumnje. Nerazumno je da mu se ponovo ograničava kretanje - ističe advokat Vasić.

Treće jutro na Kosovo i Metohiju nije stigla srpska štampa, a na rafovima prodavnica sve je manje srpske robe.

Zdravstvena situacija za sada je stabilna.

Direktor Kliničnkog centra u Mitrovici Milan Ivanović ukazuje da kiseonika i lekova ima za sedam dana, te da će svim pacijentima biti ukazana zdravstvena zaštitita.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Ako blokada ne prestane, može da dođe do nestašice pojedinih lekova.

Specijalne jedinice kosovske policije ROSU upale su juče rano ujutru na sever Kosova i uhapsila četvoricu Srba.

Marković i Spasojević inače su pripadnici kosovske policije.

Širom Kosmeta Srbi su juče održali mirne proteste zbog uvođenja taksi od 100 odsto. Poručili su da žele ukidanje taksi ali da neće napustiti svoja ognjišta.

Povodom aktuelne situacije na Kosovu, predsednik Srbije Aleksandar Vučić sinoć je imao vanredni sastanak sa svim ministrima iz Vlade, a pre toga i sa službama bezbednosti.

Poručio je da Beograd mora da se pripremi na dugotrajnu pomoć i podršku srpskom narodu na Kosmetu koja, kaže, neće biti ni laka ni jednostavna ni jeftina.

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić izjavio je danas da je posebno uznemirujuće to što su trojici juče uhapšenih Srba dodeljeni advokati po službenoj dužnosti, zbog izmišljenih birokratskih procedura.

Simić je kazao da su Vlada Srbije i njena Kancelarija za KiM angažovali četiri advokata koji će braniti uhapšene Srbe, ali da trojica uhapšenih Srba nisu dobili pravnu pomoć koju su hteli i koja im je obezbeđena.

- To što se izvlače na birokratske procedure ukazuje da se krše osnovna prava uhapšenih Srba - kazao je Simić za TV Prva.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Podsetio je da su dobijene i zvanične informacije da su neki od uhapšenih teško pretučeni, te da Srpska lista zahteva da se oni pregledaju od strane srpskog medicinskog tima iz Kosovske Mitrovice, kako bi se utvrdilo njihovo stanje.

VIDEO: Hapšenje Srba pogledajte ovde

(Telegraf.rs / RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA