Brnabić: Priština nas vratila 50 koraka unazad, na pruzi za Niš postojao je sistemski problem

Premijerka se osvrnula i na KFOR, povećanje plata i penzija, kao i Trampovo pismo Vučiću

  • 64

Predsednica Vlade Ana Brnabić izjavila je večeras da smo otišli 50 koraka unazad time što je Priština uvela takse od 100 odsto, te da je politika Prištine bahata, neodgovorna, nepredvidiva i narušava sve ono što je region uradio na povezivanju.

- Bar jedna dobra stvar je što sad i drugi vide kakva je to politika. Ne pominju se dve strane i insistiramo da se ne spominju. Veliko je priznanje od strane Brisela što vide da Srbija nije uvodila kontramere -  napominje predsednica Vlade.

Ističe da je Beograd spreman da nastavi dijalog sa Prištinom onda kada takse budu ukinute. Кako kaže, tim taksama ceo region vraćen je 50 koraka unazad.

Beograd spreman da nastavi dijalog sa Prištinom kada takse padnu Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

- Nama je neophodan mir i stabilnost. Preduslov bilo kakvog ekonomskog napretka su regionalni mir i stabilnost - ističe Brnabićeva.

Кomentarišući izjavu portparola КFOR Vinčenca Grasa da specijalne jedinice Rosu nemaju obavezu da od bilo koga traže dozvolu za dolazak na sever КiM, predsednica Vlade kaže da KFOR treba da nam da priručnik "šta može, šta ne može".

- To je isto kao da vi kažete da srpska vojska i policija ne smeju da uđu, ali sme komunalna policija, a to što naša komunalna ima tenkove... Srbija neće dopustiti da se to tako radi - naglašava predsednica Vlade.

KFOR da da "priručnik" Foto: Tanjug/AP/Darko Vojinović

NESREĆA U NIŠU UKAZALA NA SISTEMSKE PROBLEME

Brnabić je izrazila saučešće porodicama nastradalih u stravičnoj nesreći na pruzi kod Niša.

Odgovarajući na pitanje da li oseća odgovornost zbog te nesreće, premijerka je rekla da svakog dana oseća odgovornost kad se nešto loše desi.

Premijerka oseća odgovornost zbog nesreće Foto: Tanjug/Dimitrije Nikolić

- Postojao je sistemski problem, naravno, ako imate zanemarivanje niz decenija, onda ne možete u roku od pet, šest godina sve da popravite i morate da određujete prioritete - rekla je Brnabićeva, dodajući da Vlada radi na tome da pružni prelazi postanu bezbedni.

Brnabićeva je apelovala na sve učesnike u saobraćaju da budu ozbiljni i odgovorni.

VEĆI BUDŽET ZA PROSVETU I KULTURU

Predsednica Vlade rekla je da nikada veći budžet nije obezbeđen za prosvetu i kulturu, i dodala da, ako o nečemu Vlada vodi računa, to je reforma obrazovanja.

Veću budžet za prosvetu Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

Za obrazovanje je, kaže, izdvojen novac i preko Ministarstva prosvete, ali i preko Ministarstva trgovine i budžeta za "Telekom" koji će raditi na povezivanju škola na internet.

Pored toga, istakla je, urađena je i studija na Elektrotehničkom fakultetu o potrebama škola u Srbiji kako bi se napravile škole potrebne omladini.

Govoreći o povećanjima plata i penzija, Branbićeva je rekla da je realno očekivati povećanje plata u 2019. godini, ali da će se nastaviti i s povećanjem penzija.

Nastaviće se sa povećanjem penzija, tvrdi premijerka Foto: Pixabay.com

Upitana o uvođenju platnih razreda, premijerka je rekla da su oni neophodni ako se želi da se uvede red.

- Još ne znamo kada ćemo uvesti red jer ima više od 150 koeficijenata i zato idemo na sustem platnih razreda. Sindikati u zdravstvu se nikada nisu bunili i davali su podršku, kultura i prosveta nisu bile za to, čak su i štrajkovali. Povećali smo sektorski plate zdravstvu, prosveti i bezbednosnim službama - rekla je Brnabićeva

PISMO OD TRAMPA VUČIĆU

Кada je reč o pismu koje je predsednik SAD Donald Tramp uputio predsedniku Aleksandru Vučiću i kosovskom predsedniku Hašimu Tačiju, Brnabićeva napominje da je bila iznenađena tim pismom.

- Pismo razumem kao poziv Prištini da se malo urazumi i da prekinu sa provokacijama. Mislim da su dobili malo po prstima. Mi se, kao što je predsednik rekao, nećemo se vraćati na dijalog dok su takse na snazi. To razume i podržava Brisel. Videćemo šta dalje - rekla je predsednica Vlade.

(Telegraf.rs/RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Maja

    24. decembar 2018 | 22:50

    Ana, kao neko iz Vucicevog tima oslicno zna sta govori o sta radi, ne sumnjamo u njihove odluke!

  • dare

    24. decembar 2018 | 22:48

    Svaka čast za premijerku

  • vivijen vivi

    24. decembar 2018 | 22:38

    Bar jedna dobra stvar je što sad i drugi vide kakva je to politika.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA